Artikel top billede

Derfor regner du helt forkert på dine it-investeringer

Det vrimler med nye smarte teknologier, men mange virksomheder holder igen med investeringerne, fordi de regner helt forkert på de økonomiske gevinster.

Det kan godt være, at vi taler rigtig meget om nye mobile teknologier og smart social software, men når man ser på virksomhedernes reelle it-investeringer, er der stadig noget mere pres på bremsen end forventet. 

Det er der en grundlæggende forklaring på, mener Forrester-rådgiver Andrew Bartels i et blogindlæg

Forrester mener, at årsagen til den stadig lidt for sløve it-vækst er at finde i de økonomiske modeller, man anvender til at lave beregninger på return-on-investment (ROI).

"... hvor man hænger fast i gamle paradigmer med at måle fordele som antal hoveder og driftsmæssige besparelser som et resultat af automatisering," skriver Andrew Bartels.

Han forklarer, at disse modeller har fungeret godt i mange år, hvor nye teknologier primært fokuserede på proces-automatisering, og det grundlæggende handlede om at kunne lave mere arbejde hurtigere med færre folk.

Derfor har det ændret sig

"Men med mange af de nye teknologier - særligt nye mobil-teknologier inden for smartphones, tablets og apps og de nye smarte teknologier inden for awareness, analyse og collaboration - er den primære forretningsfordel ikke at lave mere arbejde med færre folk."

"I stedet er den største fordel med disse nye teknologier at reducere sandsynligheden for ringe forretningsresultater og øge sandsynligheden for gode forretningsresultater."

Derfor er det grundlæggende et problem at anvende de klassiske ROI-beregninger ifølge Forrester:

"Hvis en virksomhed forsøger at måle fordele som antal hoveder eller driftsbesparelser, vil de ikke finde dem - og som et resultat af det vil man ikke foretage investeringen."

Sådan kan du i stedet regne på det

Forrester har en række anbefalinger til, hvordan man griber denne udfordring an - blandt andet skal man forholde sig til modstanden mod at se på de "bløde" fordele og arbejde mere med sandsynligheds-beregninger.

I det hele taget kan mange virksomheder blive bedre til at analysere sig frem til, hvorfor man nogle gange for dårlige resultater i stedet for gode.

"... det er helt sikkert, at mange investeringer i de nye teknologier ikke er blevet foretaget, fordi de gammeldags analyser ikke viste et positivt udfald. Indtil det ændrer sig, vil investeringer i nye teknologier ikke nå det fulde markedspotentiale."

Sådan kan du også argumentere

Nu vil mange it-chefer nok mene, at det er lettere sagt end gjort at få godkendt investeringer på baggrund af de mere bløde værdier i en tid, hvor mange virksomheder er økonomisk pressede.

Amerikanske Michael Redding, der er øverst ansvarlig for Accentures Technology Labs og rådgiver inden for it-innovation, har tidligere givet et bud på, hvordan man bedst argumenterer for nye it- investeringer.

"Det interessante spørgsmål er, hvad det er for forretningsmæssige forandringer, it-projektet vil kunne levere? Hvordan får det omsætningen til at vokse, og hvordan for det omkostningerne til at falde?" har han udtalt til Computerworld.

"Enhver forbedring, enhver ny funktion, enhver ny udrulning skal beskrives i konteksten, hvad det giver af fordele for virksomheden."

Læs også:

Trick: Find ud af om du kan spare penge på cloud

Snedig taktik: Sådan gør du it-afdelingen uundværlig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere