Artikel top billede

Minister slår fast: Gratis internet fra kommuner er ulovlig

De danske kommuner må ikke levere gratis internet til borgerne, selv om de gerne vil. Se her hvorfor.

Flere danske kommuner arbejder med planer om at tilbyde borgere og turister gratis trådløst internet på forskellige lokationer i de enkelte kommuner.

Men det er i strid med loven, og derfor må kommunerne ikke stå bag gratis internet-løsninger.

Det fastslår økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i et skriftligt svar til Venstre-politikeren Torsten Schack Pedersen.

Her skriver Margrethe Vestager, at kommunerne ikke har lov til at levere internet til borgerne, medmindre det drejer sig om biblioteks-tjenester, hvor bibliotekerne har lov til at stille internet til rådighed til brugerne.

"Der er ikke i kommunal-fuldmagstreglerne hjemmel til generelt at stille internet til rådighed for borgerne. Det gælder uanset, om kommunen opkræver betaling eller ej," lyder det fra Margrethe Vestager.

Mange kommuner vil med

Svaret kommer, efter at en række danske kommuner er begyndt at lufte planer om at stille gratis internet til rådighed på eksempelvis torve og pladser i kommunen.

De har imidlertid rendt panden mod den såkaldte kommunalfuldmagt, der anvendes til at regulere, hvad kommunerne har lov til.

Her bliver det fastslået, at kommunerne ikke har lov til at drive virksomhed, der konkurrerer med private virksomheder.

Senest har byrådet i Frederiksberg Kommune med stort flertal besluttet at gå videre med planerne, der skal 'udfordre hidtidig praksis," som det hedder.

Det kan du læse mere om her: Vil udfordre forbud: Dansk kommune på vej med gratis Wi-Fi til borgerne.

Også andre kommuner arbejder med lignende planer.

Derfor må kommunerne ikke levere gratis internet

Men ifølge Margrethe Vestager må de danske kommuner ikke 'drive handel, håndværk, industri og finansiel virksomhed.'

"Det er således ikke en kommunal opgave [...] at drive erhvervsvirksomhed, herunder at udbyde internet," lyder det klare svare fra Margrethe Vestager.

Det vil dog være lovligt for en kommune at sælge eventuel overkapacitet til markedspris, hedder det.

Regler skal måske laves om

Det er dog meget muligt, at reglerne inden for de kommende år vil blive lavet om.

I dag har de ni såkaldte frikommuner - Fredensborg, Fredericia, Gentofte, Gladsaxe, Odense, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg - som de eneste lov til på forsøgsbasis at bygge trådløse netværk forskellige steder i kommunerne.

Disse forsøg kører til 2015. Og viser de sig at blive successer, kan det meget vel være, at andre kommuner skal med på vognen.

"Det vil være naturligt at overveje mulighederne for at udbrede ordningen til at omfatte alle kommuner," lyder det fra Margrethe Vestager.

Konkurrence-forvridende

Dansk Industri mener, at det vil være konkurrence-forvridende, hvis kommunerne begynder at levere gratis internet.

Dansk Industri har tidligere peget på, at det vil trække kunder og forbrug væk fra de kommercielle spillere, som ellers ville tjene penge på de samme brugere.

Det kan du læse mere om her.

Ifølge erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) er Statsforvaltningen - der er øverste myndighed i denne type sager - i gang med at overveje sin praksis for udstedelse af tilladelser til kommunerne.

Den seneste afgørelse - som Statsforvaltningen i dag lægger til grund for sin praksis - stammer fra 2009, da Høje Taastrup Kommune fik nej til at etablere gratis, trådløst internet på forskellige torve og pladser.

Det kan du læse mere om her.

Læs også:

København vil give dig gratis WiFi

Frederiksberg vil også med på gratis WiFi-vognen

Er gratis WiFi fra kommunen overhovedet lovligt?

Så nemt kan kommune etablere gratis Wi-Fi

Gratis Wi-Fi fra kommunen myldrer frem

Endnu en by satser stort på gratis Wi-Fi

Dansk Industri: Derfor er gratis Wi-Fi en rigtig dårlig idé
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.