Artikel top billede

Minister slår fast: Gratis internet fra kommuner er ulovlig

De danske kommuner må ikke levere gratis internet til borgerne, selv om de gerne vil. Se her hvorfor.

Flere danske kommuner arbejder med planer om at tilbyde borgere og turister gratis trådløst internet på forskellige lokationer i de enkelte kommuner.

Men det er i strid med loven, og derfor må kommunerne ikke stå bag gratis internet-løsninger.

Det fastslår økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i et skriftligt svar til Venstre-politikeren Torsten Schack Pedersen.

Her skriver Margrethe Vestager, at kommunerne ikke har lov til at levere internet til borgerne, medmindre det drejer sig om biblioteks-tjenester, hvor bibliotekerne har lov til at stille internet til rådighed til brugerne.

"Der er ikke i kommunal-fuldmagstreglerne hjemmel til generelt at stille internet til rådighed for borgerne. Det gælder uanset, om kommunen opkræver betaling eller ej," lyder det fra Margrethe Vestager.

Mange kommuner vil med

Svaret kommer, efter at en række danske kommuner er begyndt at lufte planer om at stille gratis internet til rådighed på eksempelvis torve og pladser i kommunen.

De har imidlertid rendt panden mod den såkaldte kommunalfuldmagt, der anvendes til at regulere, hvad kommunerne har lov til.

Her bliver det fastslået, at kommunerne ikke har lov til at drive virksomhed, der konkurrerer med private virksomheder.

Senest har byrådet i Frederiksberg Kommune med stort flertal besluttet at gå videre med planerne, der skal 'udfordre hidtidig praksis," som det hedder.

Det kan du læse mere om her: Vil udfordre forbud: Dansk kommune på vej med gratis Wi-Fi til borgerne.

Også andre kommuner arbejder med lignende planer.

Derfor må kommunerne ikke levere gratis internet

Men ifølge Margrethe Vestager må de danske kommuner ikke 'drive handel, håndværk, industri og finansiel virksomhed.'

"Det er således ikke en kommunal opgave [...] at drive erhvervsvirksomhed, herunder at udbyde internet," lyder det klare svare fra Margrethe Vestager.

Det vil dog være lovligt for en kommune at sælge eventuel overkapacitet til markedspris, hedder det.

Regler skal måske laves om

Det er dog meget muligt, at reglerne inden for de kommende år vil blive lavet om.

I dag har de ni såkaldte frikommuner - Fredensborg, Fredericia, Gentofte, Gladsaxe, Odense, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg - som de eneste lov til på forsøgsbasis at bygge trådløse netværk forskellige steder i kommunerne.

Disse forsøg kører til 2015. Og viser de sig at blive successer, kan det meget vel være, at andre kommuner skal med på vognen.

"Det vil være naturligt at overveje mulighederne for at udbrede ordningen til at omfatte alle kommuner," lyder det fra Margrethe Vestager.

Konkurrence-forvridende

Dansk Industri mener, at det vil være konkurrence-forvridende, hvis kommunerne begynder at levere gratis internet.

Dansk Industri har tidligere peget på, at det vil trække kunder og forbrug væk fra de kommercielle spillere, som ellers ville tjene penge på de samme brugere.

Det kan du læse mere om her.

Ifølge erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) er Statsforvaltningen - der er øverste myndighed i denne type sager - i gang med at overveje sin praksis for udstedelse af tilladelser til kommunerne.

Den seneste afgørelse - som Statsforvaltningen i dag lægger til grund for sin praksis - stammer fra 2009, da Høje Taastrup Kommune fik nej til at etablere gratis, trådløst internet på forskellige torve og pladser.

Det kan du læse mere om her.

Læs også:

København vil give dig gratis WiFi

Frederiksberg vil også med på gratis WiFi-vognen

Er gratis WiFi fra kommunen overhovedet lovligt?

Så nemt kan kommune etablere gratis Wi-Fi

Gratis Wi-Fi fra kommunen myldrer frem

Endnu en by satser stort på gratis Wi-Fi

Dansk Industri: Derfor er gratis Wi-Fi en rigtig dårlig idé
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere
White paper
Står jeres kældervindue åbent for cyberkriminelle? Sådan sikrer du jeres privilegerede brugerkonti