Artikel top billede

Dansk Industri: Derfor er gratis Wi-Fi en rigtig dårlig idé

En tredjedel af de danske kommuner undersøger i øjeblikket muligheden for at oprette egne gratis Wi-Fi-netværk. Men det vil være konkurrenceforvridende, mener Dansk Industri.

Dansk Industri mener, at Albertslund Kommunes konkrete og fremskredne planer om at udrulle gratis Wi-Fi til borgere og turister skal stoppes i en fart.

"Vi synes, at det er en dårlig idé, at det offentlige vil gå i konkurrence med det private," siger Christian Hannibal, der er chefkonsulent i Dansk Industri.

Ud over Albertslund Kommune undersøger en tredjedel af de danske kommuner i øjeblikket muligheden for at tilbyde gratis Wi-Fi-forbindelser til deres borgere og besøgende turister.

Men kommunernes ønske bør bestemt ikke imødekommes af Statsforvaltningen, der bestemmer, om kommunerne må oprette de gratis netværk, mener Dansk Industri.

Dansk Industri: Markedet har allerede løsningerne
Hvis Statsforvaltningen giver Albertslund Kommune eller andre kommuner grønt lys til at udbygge sit eget gratis Wi-Fi-netværk, vil det ifølge Christian Hannibal betyde, at det kommunerne går i direkte konkurrence med de private virksomheder.

"Det er jo heller ikke, fordi at der mangler konkurrence på det danske telemarked. Faktisk er konkurrencen rigtig hård, og vi synes også, at der er mange udbud på det danske marked," siger Christian Hannibal.

Statsforvaltningen afgjorde i 2009, at kommunalt finansieret Wi-Fi er ulovligt. Det skete i en sag, der involverede Høje Taastrup Kommune, og det kan du læse mere om her.

Argumentet fra kommunerne holder ikke

Ifølge advokat Line Markert fra virksomheden Horten, der har omkring tre fjerdedele af landets kommuner på kundelisten, er et af argumenterne, der taler for retten til at oprette egne Wi-Fi-netværk i kommunerne blandt andet, at borgerne fra 1. januar 2014 kun kan kommunikere digitalt med kommunen.

"Kommunerne skal have lov til at tilbyde gratis Wi-Fi. Vores hverdag er blevet meget mere digitaliseret siden 2009, og regeringens digitaliseringsstrategi gør det faktisk muligt for kommunerne at forlange, at alle borgere fra 1. januar 2014 skal kommunikere digitalt med kommunen - altså om tre måneder," siger Line Markert.

Men den argumentation holder ikke, mener Dansk Industri.

"Teknologien udvikler sig hele tiden, men det gør telenettene også. Der er investeret i, og udrullet, flere nye tjenester siden 2009, og det er jo noget, de private selskaber har postet mange penge i. Så det offentlige skal ikke komme og blande sig i den konkurrence," siger Christian Hannibal.

Løsningen er bedre vilkår for de private aktører

Hos Dansk industri mener man, at kommunerne helt bør droppe tankerne om at oprette egne netværk og i stedet giver de private aktører bedre vilkår.

"Der er brug for, at det bliver mere attraktivt for teleselskaberne at investere i nye net. Det bliver det ikke, hvis det offentlige i den grad blander sig i konkurrencen," fortæller Christian Hannibal.

Betyder det, at en tredjedel af kommunerne i dag ikke gør det fordelagtigt for eksempelvis teleselskaberne?

"Jeg vil ikke gisne om, hvor mange kommuner, der ikke gør det. Men vi har gjort det meget klart, at vi synes, at det bør være et fokus område, der gælder mange områder i kommunerne. Her taler jeg om sikring af de virksomheder, der vil etablere sig i kommunen med bredbånds- og mobilforbindelser," siger han.

Læs også:

Gratis Wi-Fi fra kommunen myldrer frem

Er gratis WiFi fra kommunen overhovedet lovligt?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.