Artikel top billede

Microsoft: Sådan skal I gøre med jeres Windows XP

Mange virksomheder har stadig Windows XP-maskiner i større eller mindre omfang, selvom Microsofts support snart ophører. Her er Microsofts anbefaling til virksomhederne.

525 læsere deltog i sidste uge i en afstemning på Computerworld, hvor spørgsmålet lød: "Er der stadig pc'er med Windows XP på din arbejdsplads?"

Hele 33 procent svarede "Ja, vi har en del XP-maskiner," og yderligere 25 procent sagde "Ja, men det er meget få maskiner."

Hos 38 procent af læserne lød svaret: "Nej, XP er fortid hos os."

Rådgivningsfirmaet Forrester har vurderet, at der i den gennemsnitlige organisation fortsat er omkring 20 procent af maskinerne, der kører med XP.

Her er problemet

For de mange, der altså altså stadig har XP, kan der opstå problemer, når Microsoft til april stopper med at supportere XP.

Allerede i dag har XP 21 gange højere risiko for at blive ramt af malware end Windows 8.1. Og det kan blive endnu værre, vurderer Forrrester:

"Når Microsoft giver slip på XP, kan du forvente, at mange af antivirus-leverandørerne langsomt begynder at mindske indsatsen med at beskytte disse systemer."

"De fleste tredjeparts-leverandører af applikationer vil formentlig også ophøre med at lappe deres software, hvilket giver perfekte vilkår for hackere."

Det anbefaler Microsoft

Computerworld har spurgt Microsofts Louise Harders, ansvarlig for salget af Windows til større virksomheder i Danmark, hvordan man bør forholde sig, hvis man stadig har XP i organisationen?

"Vores anbefaling er, at man hurtigst muligt får migreret væk fra XP - og inden 8. april 2014."

"Det er en dialog, vi har haft med mange af vores store kunder igennem rigtig lang tid, og vi har kommunikeret meget direkte til kunderne, at XP udløber 8. april 2014."

"Vi har selvfølgelig lagt planer sammen med vores store kunder igennem vores account-teams, og vi har en løbende dialog om, hvor langt de er i de migrerings-projekter. Det har været på agendaen i lang tid."

XP-maskinerne fungerer vel stadig?

Det er jo ikke sådan, at XP-maskinerne stopper med at fungere efter den 8. april, så hvor stort et problem er det reelt, hvis man som virksomhed har XP-maskiner, når supporten fra jeres side ophører?

"Vi har undersøgelser, der viser, at der vil være store sikkerhedsmæssige udfordringer for virksomhederne i forhold til hackerangreb og så videre, så det er klart, at vi anbefaler, at man kommer på en moderne platform, når vi ikke har vores opdateringer længere."

"Vi må også forholde os til, at det her er et operativsystem, der er 13 år gammelt. Tiden er løbet fra XP med de brugsscenarier, vi ser ude i virksomhederne i dag."

Hvad kan man gøre, hvis man ikke er klar til at opgradere til et nyere Windows inden den 8. april?

"Vores anbefaling er, at man tager kontakt til den kundeansvarlige, man har i Microsoft."

"Vi har nogle udvidede support-aftaler, så vores anbefaling er, at man tager en dialog med os og finder ud af, hvad mulighederne er."

Hvornår forventer I, at de sidste XP-maskiner er sendt på pension ude i virksomhederne?

"Vi kommenterer ikke på de generelle markedstal, men det er min fornemmelse, at vi er rigtig godt med i Danmark, og at vi i Danmark faktisk er foran i forhold til resten af verden."

"Så vi arbejder på fuld tryk for, at vi skal have de sidste virksomheder migreret væk inden udløbet af supporten."

Her er XP's markedsandel

Ifølge Danske Medier Researchs (tidligere FDIM) seneste statistik over operativsystemer ligger Windows XP fortsat på en markedsandel på mere end syv procent i Danmark.

På globalt plan er XP-udbredelsen endnu højere. Seneste opgørelse fra Net Applications viser, at Windows XP i november lå på en global markedsandel på mere end 31 procent.

Til sammenligning lå Vista på godt 3,6 procent, Windows 7 på 46,6 procent og Windows 8 på omkring 6,7 procent.

Læs også:

Så mange bruger Windows XP - og får snart problemer

Snart opstår skræmmende situation med Windows XP
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.