Artikel top billede

Sådan løser du problemet med alt for sløve websider

Der er en række ting, man kan gøre for at gøre websider hurtigere at indlæse, så brugerne ikke mister tålmodigheden. Her er best practice.

Hvor meget må en god webside fylde? Hvor mange forespørgsler må den have? Og hvor lang må svartiden egentlig være, før brugerne smutter igen, fordi de mister tålmodigheden?

Det er nogle af de spørgsmål, mange webudviklere må forholde sig til, når de koder nye sider og arbejder med web performance.

Som Computerworld har skrevet, er den gennemsnitlige top 1000-webside i dag 1.575 KB - det er en stigning på 151 procent på tre år.

Samtidig er antallet af forespørgsler, siderne skal foretage, kraftigt stigende, hvilket også kan give problemer.

Eksempelvis viser undersøgelser, at de danske webbutikker under FDIH i gennemsnit består af 81 forespørgsler.

"Det vil sige, at webserveren, hvorpå webshoppen er placeret, bliver forespurgt 81 gange, hvorved der leveres komponenter såsom billede-, JavaScript og CSS-filer. Dette belaster webserveren og tager tid," skriver firmaet Digicure i en rapport om web performance.

Her er de gode råd

Selv om der nok er forskellige holdninger til, hvordan man egentlig udvikler de mest funktionelle, lækre og performance-optimerede websider, er der - som på så mange andre it-områder - nogle generelle retningslinjer, man kan følge, hvis man vil undgå at gå helt galt i byen.

Et sted at starte er Googles Web Performance Best Practices.

Google har en række anbefalinger til, hvordan man bør gribe udviklingen an i forhold til at optimere caching, round trip-tider, forespørgsler, browser renderinger og en række andre ting.

Det er ikke nødvendigvis en indiskutabel samling af best practices, men der er faktisk mange gode råd i den - og man må trods alt give Google, at selskabet har bevist, at det forstår det der med at udvikle webtjenester.

"PNG'er er næsten altid GIF'er overlegne og er som regel det bedste valg ... Brug JPG'er til alle fotografiske billeder," lyder et af rådene fra Google.

Der er dog også en række mere kode-specifikke anbefalinger, som de fleste webudviklere måske nok har hørt et par gange før - men som langt fra alle formår at efterfølge 100 procent.

"Komprimering af HTML-code, inklusiv inline JavaScript og CSS, der ligger i det, kan spare mange data-bytes og sætte fart på download, parsing og execution-tiden," lyder det fra Google.

Men Google er langt fra det eneste sted, man finder anbefalinger til at optimere websider.

Flere anbefalinger til web performance

Et andet sted at hente inspiration er i Yahoos performance-anbefalinger:

"80 procent af svartiden for slut-brugeren bruges på front-end'en," skriver Yahoo indledningsvist. 

"Det meste af denne tid går med at downloade alle komponenterne på siden: billeder, stylesheets, scripts, Flash etc. Ved at reducere antallet af komponenter reduceres antallet af HTTP-forespørgsler, der kræves, for at siden kan indlæses. Dette er nøglen til hurtigere sider."

Også World Wide Web Consortium, W3C, har naturligvis har gode, konkrete anbefalinger til performance inden for eksempelvis JavaScript og HTML5.

En række Computerworld-læsere har også givet deres bud på, hvad der afgør load-tider med videre på websiderne. Følg den debat her.

Tjek dine egne websider

Du kan nemt tjekke, hvor meget dine egne websider fylder. 

Hvis du anvender Chrome som browser, trykker du på F12, vælger netværk og reloader siden.

Nederst i venstre hjørne ser du nu, hvor meget data der loades, og hvor længe siden er om at blive læst ind i browseren. 

Du kan også se de elementer, der loades, og hvor meget de fylder.

Størrelsen kan variere fra gang til gang, hvis der eksempelvis er forskellige annoncer, men det giver et indtryk af, om siden er tung eller let at loade. 

Du skal også være opmærksom på, at der typisk indlæses mest data, første gang du besøger siden. 

Læs også:

For tunge websider: Her er de store load-problemer

Derfor er websiderne så lang tid om at loade

Sådan skal webudviklere designe til gigant-skærme




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere