Artikel top billede

Vil ikke til tops: Derfor gider it-folk ikke være CIO

Mange dygtige it-folk dropper planerne om at stige i graderne og blive CIO en dag. Se hvorfor de ikke gider være CIO her.

For lidt i løn. For lidt it. For lidt anerkendelse. For meget politik.

Sådan lyder nogle af grundene til, at relativt få it-folk har ambitioner om at blive CIO i en rundspørge til 489 it-professionelle, som amerikanske Computerworld har udarbejdet.

I undersøgelsen svarer hele 55 procent af de it-professionelle, at de ingen planer har om at gå efter en stilling som it-chef.

Det har blot 32 procent af de adspurgte, mens resten er ligeglade.

"Som CIO har man ikke mulighed for at arbejde med alt det fede, som it-folk så godt kan lide. Det handler mere om møder og budgetter og politik," lyder det fra en af de adspurgte it-folk.

Denne forklaring går igen i rundspørgen: It-folkene er som udgangspunkt begejstrede for teknologi, men ikke for budgetter, strategi-arbejde og lignende.

Og netop den slags bliver der mere og mere af i CIO-rollen, der er i fuld gang med at udvikle sig fra at være fokuseret på drift til at handle om arkitektur, forretnings-udvikling og den mest optimale sammensætning af mange forskellige former for it-systemer og platforme for netop dén pågældende virksomhed.

Spredes ud

Ifølge undersøgelsen skyldes den manglende lyst til at blive CIO også en mere praktisk grund: Mange af it-folkene arbejder nemlig slet ikke i en samlet it-afdeling, hvor det for nogle ville være naturligt at søge chef-stillingen.

I takt med at it flyder ud i organisationernes enkelte afdelinger, bliver flere og flere it-folk nemlig ansat i eksempelvis marketing- og logistik-funktioner.

Det betyder, at de it-professionelles karrierestige bliver mere 'vandret' med mange forskellige muligheder - og ikke lodret som tidligere, hvor den eneste vej var op med CIO-jobbet i toppen.

Hertil kommer, at mange it-professionelle kan se, at CIO-rollen ofte er den topstilling på C-niveau, der har mindst at skulle have sagt og slet ikke har den indflydelse, som de egentlig forventer af et job på C-niveau.

Til gengæld er arbejdstiden på niveau med andre topstillinger - det vil sige lang. Og det gider især mange unge it-professionelle ikke.

Dette kræver CIO-jobbet, som it-folkene (ofte) ikke kan

En anden ting er, at it-professionelle ofte er praktiske og løsnings-orienterede folk, der arbejder efter et fast defineret mål.

Det kan være svært at forene med de politiske aspekter i en CIO-stilling, hvor det kræver forhandlingsevner, bredt fokus og politisk fingerspitzgefuhl, hvis man vil fungere og have succes.

Mange veje ind og ud

Der findes ikke mange it-organisationer i dag, der ikke har kig på muligheden for at outsource it-services til eksterne leverandører.

Det betyder, at mange af de mere teknisk orienterede kedelpasser it-job forsvinder fra organisationerne, mens der bliver lagt mere vægt på forretnings-forståelsen og forståelsen for, hvordan it kan fremme forretningen og øge indtjeningen.

Alt i alt betyder denne udvikling, at der bliver sluset flere forskellige typer ind i it-afdelingerne, der ikke længere nødvendigvis alene er bemandet af hard core-it-folk.

Omvendt betyder det også, at der er flere aftagere af folk fra it-afdelingen, som nu i stigende omfang kan finde nye job i områder uden for hard core-it.

Har du ambitioner om at blive en CIO en dag? Giv dit besyv med i debatten herunder.

Læs også:

CIO'ens vigtigste opgave: Evnen til at sige nej, nixen og aldrig i livet

Fra dyr og tung til trimmet og slank: Her er erfaringerne fra de allerbedste it-afdelinger

Den sikre vej mod outsourcing-fiasko: Undgå disse udbredte brølere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.