Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Populære chat-tjenester ramt af hackerangreb - er du i fare?

Flere af internettets mest populære chat-tjenester har i de seneste dage været ramt af massive hackerangreb. Læs her, hvad der er sket med chat-tjenesterne, som du måske selv bruger.

Hackere har fejret nytår ved at kaste sig om bord i de populære chat-tjenester Snapchat og Skype, som begge er blevet angrebet for nylig.

Hos Snapchat drejer det sig om 4,6 millioner konti med brugernavne og telefonnumre, der er blevet downloadet og udstillet på nettet på en hjemmeside, som dog er blevet suspenderet i skrivende stund.

Det skriver BBC, der kan berette om, at det australske sikkerhedsfirma Gibson Security i dagene op til angrebet advarede om sikkerhedshuller i Snapchat, som hackerne senere har udnyttet.

Vi sikrer os

Gibson Security hævder, at selskabet advarede Snapchat for fire måneder siden - uden den store respons fra chat-selskabet.

I dagene efter jul kom Snapchat dog på banen på sin egen blog med et udsagn om, at den slags sikkerhedsrisici havde selskabet taget hånd om i den stadig mere populære chat-tjeneste, hvor beskeder og filer destruerer sig selv efter noget tid.

"Hvis nogen helt teoretisk var i stand til at oploade et stort sæt telefonnumre som eksempelvis alle numre i et område eller ethvert nummer i USA, så kunne de skabe en database med de resultater og matche brugernavne med telefonnumre," forklarer Snapchat på sin blog og fortsætter: 

"I det seneste år har vi implementeret forskellige sikkerhedstiltag for at gøre det sværere at gøre den slags. For nylig har vi lige tilføjet yderligere foranstaltninger (mod hackere) og fortsætter med at foretage forbedringer for at bekæmpe spam og misbrug," lyder det fra Snapchat.

Hackere: Ikke sikkert nok
Hackerne har over for TechCrunch hævdet, at sikkerheden hos Snapchat ikke er stærk nok - heller ikke efter det seneste hackerangreb med 4,6 millioner konti publiceret på nettet. 

Til it-mediet siger hackerne:

Derfor blev Snapchat hacket

"Vores motivation har været at fortælle omverdenen om disse sikkerhedshuller og lægge offentligt pres på Snapchat til at få fikset denne exploit," siger hackergruppen til TechCrunch, hvor det også kommer frem, at hackernes formål med data-publiceringen er at vise, hvor ligeglade internetselskaber er med sikkerhed.

"Sikkerhed er sekundært for firmaerne, og sådan skal det ikke være. Du vil jo heller ikke spise på en restaurant, der bruger millioner på dekoration, men næsten ingenting på rengøring," lyder det fra hackerne bag Snapchat-publiceringen.

Skype hacket

I feriedagene er Snapchat dog ikke den eneste chat-service, som har haft ubudne gæster.

Microsofts Skype-tjeneste og tjenestens Twitter-konti har haft besøg af den såkaldte Syriske Elektroniske Hær (Syrian Electronic Army). 

It-krigerne har i et politisk motiveret angreb indsat flere beskeder på Skypes blog og forskellige Twitter-konti, hvor de advarer mod NSA-overvågning og opfordrer til at lade være med at bruge Microsoft-produkter.

"Brug ikke Microsoft emails (hotmail, outlook). De overvåger dine konti og sælger data til regeringerne," lyder advarslerne mod Vestens overvågning på en af Skypes Twitter-konti.

Skype har i nat selv været ude og beklage hackerangrebet fra den Syriske Elektroniske Hær, der bakker op omkring Syriens præsident Bashar al-Assad.

"Du har måske opdaget, at vores sociale medier har været ramt i dag. Ingen brugerinformationer er kompromitterede. Vi beklager ulejligheden," skriver Skype på en af sine Twitter-konti.

Læs også:
Trin for trin: Sådan forsvarer du dig mod it-angreb

Hacker bryder ind i EU: Så latterligt nemt var det
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere