Artikel top billede

Trin for trin: Sådan forsvarer du dig mod it-angreb

Her er en konkret køreplan, der sender it-kriminelle til tælling. Læs de seks punkter, der giver bedre sikkerhed.

Center for Cybersikkerhed har sammen med Digitaliseringsstyrelsen offentliggjort en ny køreplan for, hvordan virksomheder og offentlige institutioner skal håndtere it-angreb.

Planen hedder: "Cyberforsvar, der virker," og du kan læse hele rapporten her (PDF).

Planen er opdelt i seks hovedpunkter:

For det første er det vigtigt med ledelsesforståelse.

"God cybersikkerhed starter hos topledelsen. Uden opbakning og prioritet fra topledelsen fejler selv de bedste hensigter om god sikkerhed," kan man læse. 

God folk ved roret

Opgaver i forbindelse med it-sikkerhed skal løses af medarbejdere, der forstår teknikken, formår at kommunikere med topledere og kan lede medarbejdere med de rette tekniske kompetencer.

Det tredje punkt handler om rettidig omhu.

Der skal derfor udarbejdes en positivliste over applikationer, programmer og styresystemer skal hele tiden opdateres, og så skal der holdes snor i administratorrettigheder og domæner.

Punkt fire handler om information.

"Sørg for, at de tekniske foranstaltninger bliver bakket op af velinformerede medarbejdere, som er bekendt med de angrebsmetodikker, der ofte benyttes parallelt med et teknisk angreb," står der i Cyberforsvar, der virker.

De sidste to punkter lyder således:

Opbyg en reaktiv kapacitet, der kan forudse angreb, og sidst med ikke mindst skal der ske løbende sikkerhedstekniske undersøgelser.

Målet er reduceret risiko

Den nye vejledning er blevet til i et samarbejde mellem Center for Cybersikkerhed og Digitaliseringsstyrelsen, der hører under henholdsvis Forsvarsministeriet og Finansministeriet.

"Vi har i den seneste tid oplevet hackerangreb mod statslige myndigheder og private virksomheders it-systemer. Og for den enkelte myndighed og virksomhed er der en stadigt stigende risiko for, at dygtige hackere tiltvinger sig adgang til centrale systemer eller databaser."

"Målet med den nye vejledning er at bidrage til, at myndigheder og virksomheder får reduceret risikoen," siger Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for cybersikkerhed, om planen.

Læs også:
Hacker bryder ind i EU: Så latterligt nemt var det

Vær forsigtig: Disse områder er ekstra farlige lige nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.