Artikel top billede

SSD-diske skaber masser af problemer: Det skal du gøre

Sletning, manglende genskabelse af data og problemer med kryptering. Det er nogle af de mørke sider ved SSD-diskenes fremmarch. Læs her, hvorfor din elektronik er mere skrøbelig, end du regner med.

SSD-lagringsenheder vinder hurtigt frem, og blandt de julegaver, der blev pakket op for en god uges tid siden, har denne lagerenhed utvivlsomt fyldt meget.

Men din elektroniske julegave er mere skrøbelig, end du regner med.

For hvis en SSD flash-disk bliver tabt på gulvet eller overhældt med cola, kan det være svært at genskabe alle data igen.

Det viser en undersøgelse fra Objective Analyses Data, foretaget for virksomheden Ibas.

Halvdelen ser ingen risiko

Ibas har blandt andet specialiseret sig i at genskabe tabte data og i dataefterforskning.

SSD bliver ofte lovprist som fejlfri, og det er da også en udbredt opfattelse, at teknologien er meget kompetent.

Undersøgelsen fra Ibas viste således, at 48 procent ikke ser en risiko ved at bruge flash-diske, og kun 31 procent er opmærksomme på, at den kryptering, der bruges, gør det svært at genskabe data, når uheldet er ude.

Den massive udbredelse af SSD skyldes blandt andet, at disse lagerenheder er langt hurtigere end traditionelle harddiske, der bruger tid på at flytte et skrivehoved rundt på diskens plader, når der lagres eller læses.

Samtidig er priserne for de små lagerenheder faldet i det forgangne år.

I dag kan man erhverve 240 gigabyte for under 2.000 kroner.

Læs også: Så skrøbelige er SSD-diske - sletter nemt vigtige data

Ikke fejlfri

Men selv om der er klare fordele ved SSD, er teknologien ikke fejlfri.

Det kan eksempelvis være svært at genskabe data på de små enheder.

En af forklaringerne på, at data på en SSD er svære at genskabe, er, at informationerne ikke lagres i samme områder på chippen og derfor er svære at finde. Der mangler en standard.

"Der findes flere end 100 forskellige producenter af SSD-enheder, som alle er forskellige, og det gør det sværere at bruge de samme metoder til genskabelse. Nogle SSD-enheder bruger desuden krypteringsformen SED, som kun producenten kender master key´en til. Hvis drevet går i stykker, er det ikke muligt at genskabe data," siger Henrik Andersen, landechef, Ibas Danmark.

Og lidt overraskende viser Ibas undersøgelse også, at flash-diske går i stykker lige så ofte som traditionelle harddiske.

Ligeledes er succesraten med at genskabe data fra flash- og almindelige harddiske den samme.

"Vi ser lige så mange defekter med SSD som med traditionelle harddiske, selvom flash-enhederne hverken indeholder mekaniske eller roterende dele. Desuden holder SSD-enheder ikke længere end traditionelle harddiske," siger Henrik Andersen.

Rigtige mænd tager backup

Hvis uheldet er ude, og flash-disken går i stykker, er det vigtigt at være forberedt på, hvordan data skal genskabes.

"Mit bedste råd vil være at tage hyppig backup af kritiske data. For lige meget hvor sikker og god teknologien er, vil der altid opstå datatab. Der findes to typer af computerbrugere: Dem, der har oplevet datatab, og så er der dem, der kommer til at opleve datatab," siger han.

Læs også:
Helt ny type harddisk realiserer årtier gammel drøm

SSD-afløser vil først være klar om 10 år
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere