Artikel top billede

Gør Apple din "gamle" iPhone sløv med vilje?

ComputerViews: Apples iPhone 4 har svært ved at trække iOS 7. Måske ved Apple det ikke, måske ønsker selskabet bare at være god ved dig med ny software - eller måske ønsker Apple, at du skal købe en ny iPhone?

ComputerViews: Alder er som bekendt et relativt begreb, for hvornår bliver noget gammelt?

Det afhænger for både mennesker og maskiner af, hvilken tilstand "motoren" er i - for et tal siger ikke ret meget andet end en tidsangivelse.

For iPhone 4, der blev sendt på markedet i sommeren 2010, indtraf alderdommen i efteråret 2013.

Det skete, da Apple udsendte sit iOS 7, der er designet og optimeret til den iPhone 5s, der også blev lanceret ved samme lejlighed.

I iPhone 5s finder man en A7-processor med 64-bit arkitektur og en ny M7 sensor-chip.

iPhone 4 fra 2010 indeholder en A4-chip, og denne telefon blev sendt på markedet sammen med version 4 af iOS.

Hardwaren i iPhone 4 er den samme, som den hele tiden har været, men den er gradvist kommet til at fremstå sløvere og sløvere, efterhånden som nye iOS-versioner er blevet frigivet.

Hvorfor?

Og det er ikke, fordi man skal have specielt ondt af iPhone 4, for da den kom på markedet sammen med iOS 4, var det iPhone 3G, der på samme vis begyndte at hakke noget i det, fordi den ikke kunne følge med den nye softwareopdatering.

Men hvorfor ødelægge ellers god hardware ved at frigive software, der er for krævende til dette "gamle" produkt?

Der findes formentlig to mulige svar på spørgsmålet, og afhængig af hvor meget du stoler på Apple, kan du selv vælge det, du tror mest på.

De mulige forklaringer

1) Apple ved ikke, at der er et problem

Måske Apple først og fremmest har fokuseret på at teste iOS 7 på den nyeste hardware - iPhone 5s og iPad Retina - og derfor ikke har opdaget, at eksempelvis iPhone 4 i visse situationer ikke helt kan trække softwaren?

Man kunne forestille sig, at selskabet tester softwaren på de forskellige iPhones og ud fra testen konkluderer, at iPhone 4 skal med på listen, fordi den kan køre det, mens man så ikke tager iPhone 3Gs med som en kompatibel enhed, fordi dens ARM-chip ikke er kraftig nok.

Men Apple ved godt, at iPhone 4 befinder sig på kanten af af det brugbare til iOS 7 - for iPhone 4 får med iOS 7 ikke lov til at få nye funktioner som AirDrop, panoramaformat og filtre i kameraet, som de nyere iPhones ellers får med denne version af styresystemet.

På samme vis er der også begrænsninger, når man installerer iOS 7 på en iPad 2.

Så Apple ved - naturligvis - at der er forskel på hardwaren i de forskellige iPhones og iPad.

2) Apple vil have dig til at købe en ny iPhone

Det leder os frem til en anden og knap så sympatisk forklaring på iPhone 4/iOS 7-problemerne.

Den går på, at Apple her bedriver snedigt købmandskab i den helt store skala.

Ved at lade millioner af ejere af iPhone 4 installere iOS 7 sikrer Apple, at kunderne ikke bliver ved med at være alt for tilfredse med deres nuværende iPhone.

I stedet vil brugerne få en oplevelse af, at deres iPhone 4 nok er ved at være lidt slidt og forældet - og så begynder overvejelserne om, hvorvidt det er ved at være tid til at købe en ny model.

Nu er der jo intet i vejen med købmandskab - og man kan ikke forvente andet end et kommercielt fokus fra et selskab som Apple - men spørgsmålet er naturligvis, hvornår man går fra de fair salgsteknikker til de mere amoralske strategier?

Hvad gør du med din iPhone 4?

Med udgangspunkt i Moores lov har hardware og software i de seneste fire-fem årtier udviklet sig side om side.

Hardwareproducenterne forsøger hele tiden at udvikle nye og kraftigere platforme, og softwareudviklerne udvikler stadig mere kompleks og krævende software, der kan udnytte hardwaren maksimalt.

Det er der intet nyt eller forkert i.

Det nye er, at vi med blandt andet iPhonen og iPad'en har fået en situation, hvor der cirka én gang om året lanceres komplet nye versioner af styresystemet, som så frigives til den hardware, der ellers blev lanceret sammen med en tidligere version af styresystemet.

Det er Apple, der bestemmer, hvor kompatibilitets-grænsen skal gå, og i dette tilfælde har selskabet valgt, at iOS 7 skal kunne køre på iPhone 4 og nyere versioner af iPhonen.

Gør Apple dig bare en tjeneste?

Måske man som iPhone 4-ejer bare skal sætte pris på, at man får lov at prøvesmage iOS 7?

Det er faktisk en fin service, at man helt gratis får et nyt styresystem til iPhonen en gang om året.

Eller måske man skal være utilfreds med, at Apple ikke i stedet lod grænsen gå ved eksempelvis iPhone 4S, når nu iPhone 4 alligevel ikke ikke helt kan trække softwaren?

At dømme ud fra læsertallene på vores guide til, hvordan man løser de værste hastighedsproblemer med iOS 7 på iPhone 4, er der mange brugere af denne kombination, der ikke synes, at det spiller specielt optimalt.

Vi har set det før

Vi har i øvrigt oplevet lignende scenarier hos andre hardware/software-producenter.

Hvem husker ikke, hvordan Windows-versionen Vista var alt for tung at danse med på ellers fornuftig pc-hardware? Det lærte Microsoft af, og Windows 7 er, til trods for at den version kom på markedet senere end Vista, faktisk mindre hardware-krævende.

I Android-land forsøger Google med det nye 4.4 KitKat også at udvikle en version, der kan køre fornuftigt på ældre enheder - blandt andet for at komme problemet med version-fragmentering til livs.

Hvad gør du?

Du kan, hvis du er utilfreds med iOS 7 på iPhone 4, førsøge at nedgradere til iOS 6 igen - find eksempelvis en guide til det her.

Du kan også vælge at acceptere, at det bare er sådan, at udviklingen er; at iPhone-hardwaren efter en tre års tid bare trænger til at blive fornyet.  

Du kan også læse vores guide til iOS 7-optimering på iPhone 4 (og til dels også iPad 2) her.

Læs også:

Fire lette trin: Få hastigheden tilbage i din iPhone eller iPad

Moores lov færdig: Derfor kan det snart være slut

Apples iPhone 5s er målt og vejet: Her er dommen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.