Artikel top billede

Gør Apple din "gamle" iPhone sløv med vilje?

ComputerViews: Apples iPhone 4 har svært ved at trække iOS 7. Måske ved Apple det ikke, måske ønsker selskabet bare at være god ved dig med ny software - eller måske ønsker Apple, at du skal købe en ny iPhone?

ComputerViews: Alder er som bekendt et relativt begreb, for hvornår bliver noget gammelt?

Det afhænger for både mennesker og maskiner af, hvilken tilstand "motoren" er i - for et tal siger ikke ret meget andet end en tidsangivelse.

For iPhone 4, der blev sendt på markedet i sommeren 2010, indtraf alderdommen i efteråret 2013.

Det skete, da Apple udsendte sit iOS 7, der er designet og optimeret til den iPhone 5s, der også blev lanceret ved samme lejlighed.

I iPhone 5s finder man en A7-processor med 64-bit arkitektur og en ny M7 sensor-chip.

iPhone 4 fra 2010 indeholder en A4-chip, og denne telefon blev sendt på markedet sammen med version 4 af iOS.

Hardwaren i iPhone 4 er den samme, som den hele tiden har været, men den er gradvist kommet til at fremstå sløvere og sløvere, efterhånden som nye iOS-versioner er blevet frigivet.

Hvorfor?

Og det er ikke, fordi man skal have specielt ondt af iPhone 4, for da den kom på markedet sammen med iOS 4, var det iPhone 3G, der på samme vis begyndte at hakke noget i det, fordi den ikke kunne følge med den nye softwareopdatering.

Men hvorfor ødelægge ellers god hardware ved at frigive software, der er for krævende til dette "gamle" produkt?

Der findes formentlig to mulige svar på spørgsmålet, og afhængig af hvor meget du stoler på Apple, kan du selv vælge det, du tror mest på.

De mulige forklaringer

1) Apple ved ikke, at der er et problem

Måske Apple først og fremmest har fokuseret på at teste iOS 7 på den nyeste hardware - iPhone 5s og iPad Retina - og derfor ikke har opdaget, at eksempelvis iPhone 4 i visse situationer ikke helt kan trække softwaren?

Man kunne forestille sig, at selskabet tester softwaren på de forskellige iPhones og ud fra testen konkluderer, at iPhone 4 skal med på listen, fordi den kan køre det, mens man så ikke tager iPhone 3Gs med som en kompatibel enhed, fordi dens ARM-chip ikke er kraftig nok.

Men Apple ved godt, at iPhone 4 befinder sig på kanten af af det brugbare til iOS 7 - for iPhone 4 får med iOS 7 ikke lov til at få nye funktioner som AirDrop, panoramaformat og filtre i kameraet, som de nyere iPhones ellers får med denne version af styresystemet.

På samme vis er der også begrænsninger, når man installerer iOS 7 på en iPad 2.

Så Apple ved - naturligvis - at der er forskel på hardwaren i de forskellige iPhones og iPad.

2) Apple vil have dig til at købe en ny iPhone

Det leder os frem til en anden og knap så sympatisk forklaring på iPhone 4/iOS 7-problemerne.

Den går på, at Apple her bedriver snedigt købmandskab i den helt store skala.

Ved at lade millioner af ejere af iPhone 4 installere iOS 7 sikrer Apple, at kunderne ikke bliver ved med at være alt for tilfredse med deres nuværende iPhone.

I stedet vil brugerne få en oplevelse af, at deres iPhone 4 nok er ved at være lidt slidt og forældet - og så begynder overvejelserne om, hvorvidt det er ved at være tid til at købe en ny model.

Nu er der jo intet i vejen med købmandskab - og man kan ikke forvente andet end et kommercielt fokus fra et selskab som Apple - men spørgsmålet er naturligvis, hvornår man går fra de fair salgsteknikker til de mere amoralske strategier?

Hvad gør du med din iPhone 4?

Med udgangspunkt i Moores lov har hardware og software i de seneste fire-fem årtier udviklet sig side om side.

Hardwareproducenterne forsøger hele tiden at udvikle nye og kraftigere platforme, og softwareudviklerne udvikler stadig mere kompleks og krævende software, der kan udnytte hardwaren maksimalt.

Det er der intet nyt eller forkert i.

Det nye er, at vi med blandt andet iPhonen og iPad'en har fået en situation, hvor der cirka én gang om året lanceres komplet nye versioner af styresystemet, som så frigives til den hardware, der ellers blev lanceret sammen med en tidligere version af styresystemet.

Det er Apple, der bestemmer, hvor kompatibilitets-grænsen skal gå, og i dette tilfælde har selskabet valgt, at iOS 7 skal kunne køre på iPhone 4 og nyere versioner af iPhonen.

Gør Apple dig bare en tjeneste?

Måske man som iPhone 4-ejer bare skal sætte pris på, at man får lov at prøvesmage iOS 7?

Det er faktisk en fin service, at man helt gratis får et nyt styresystem til iPhonen en gang om året.

Eller måske man skal være utilfreds med, at Apple ikke i stedet lod grænsen gå ved eksempelvis iPhone 4S, når nu iPhone 4 alligevel ikke ikke helt kan trække softwaren?

At dømme ud fra læsertallene på vores guide til, hvordan man løser de værste hastighedsproblemer med iOS 7 på iPhone 4, er der mange brugere af denne kombination, der ikke synes, at det spiller specielt optimalt.

Vi har set det før

Vi har i øvrigt oplevet lignende scenarier hos andre hardware/software-producenter.

Hvem husker ikke, hvordan Windows-versionen Vista var alt for tung at danse med på ellers fornuftig pc-hardware? Det lærte Microsoft af, og Windows 7 er, til trods for at den version kom på markedet senere end Vista, faktisk mindre hardware-krævende.

I Android-land forsøger Google med det nye 4.4 KitKat også at udvikle en version, der kan køre fornuftigt på ældre enheder - blandt andet for at komme problemet med version-fragmentering til livs.

Hvad gør du?

Du kan, hvis du er utilfreds med iOS 7 på iPhone 4, førsøge at nedgradere til iOS 6 igen - find eksempelvis en guide til det her.

Du kan også vælge at acceptere, at det bare er sådan, at udviklingen er; at iPhone-hardwaren efter en tre års tid bare trænger til at blive fornyet.  

Du kan også læse vores guide til iOS 7-optimering på iPhone 4 (og til dels også iPad 2) her.

Læs også:

Fire lette trin: Få hastigheden tilbage i din iPhone eller iPad

Moores lov færdig: Derfor kan det snart være slut

Apples iPhone 5s er målt og vejet: Her er dommen
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere