Artikel top billede

Foto: Frederik Danvig. (Foto: Frederik Danvig)

Apple tvunget til tilbagebetaling for børns app-køb

Apple er blevet tvunget til at tilbagebetale et større millionbeløb til forældre, hvis børn har været lidt for ivrige efter at handle i Apple-butikken med forældrenes kreditkort. Læs her, hvad Apple ellers er blevet tvunget til.

Børn har i flere tilfælde brugt tusindvis af kroner på ydelser i apps, der sælges hos Apple, uden at forældrene har godkendt købene.

En pige har eksempelvis brugt godt 14.000 kroner på services i app'en Tap Pet Hotel, mens andre børn har smidt små 3.000 kroner efter ydelser i henholdsvis 'Dragon Story' og 'Tiny Zoo Friends'.

It-giganten Apple er nu blevet enig med den amerikanske handelskommission om at tilbagebetale mindst 180 millioner kroner til forældre, hvis børn har været lidt for flittige til at købe tillægsydelser i apps, der sælges via Apples App Store uden forældrenes tilladelse.

Samtidig har kommissionen bestemt, at Apple skal stramme op på købsforholdene i sin App Store, så børn fremover ikke så nemt vil kunne svinge mor og fars kreditkort i jagten på ydelser i spil og andre applikationer til iPhones og iPads.

Anklagen mod Apple gik på, at selskabet ikke havde oplyst forældre ordentligt om, at når de først havde indtastet deres password, efterlod det samtidig en dør åben i 15 minutter, hvor børnene kunne købe alle de tillægsydelser, de havde lyst til.

Det skriver handelskommissionen på sin hjemmeside.

En sejr for forbrugerne

"Aftalen er en sejr for forbrugere, der har lidt skade på grund af Apples unfair betalingspolitik og et signal til forretningsverdenen om, at lige meget om du beskæftiger dig med det mobile område eller handler i en indkøbscenter, er der altså fundamentale forbrugerbeskyttelsesrettigheder," lyder det på kommissionens hjemmeside.

"Du kan ikke opkræve betaling for indkøb, som kunderne ikke har autoriseret," forklarer handelskommissionens bestyrelsesformand Edith Ramirez på sitet.

Sidste år blev Apple masse-sagsøgt for de uautoriserede opkøb i app-butikken, hvor æbleselskabet betalte forbrugere, der var blevet ramt af Apples åbne indkøbspolitik og deres egne børns ivrighed efter at købe ydelser i apps - såkaldte in-app-køb.

Omkring 37.000 klager har Apple modtaget i den henseende, skriver The New York Times.

Fiks det inden tre måneder

På trods af afklaringen i sidste års massesøgsmål har den amerikanske handelskommission ikke været tilfreds med, at der stadig stod muligheder åbne for børnene til at handle apps uden forældrenes samtykke.

Aftalen mellem handelskommissionen går nu ud på, at ud over at betale minimum 180 millioner kroner til forældrene er Apple forpligtet til at skaffe kundernes samtykke til fremtidige handler, mens kunderne samtidig har mulighed for at trække deres samtykke tilbage når som helst.

Apple har fået en deadline til den 31. marts at få styr på sagerne, og der skulle være rigeligt med penge til at få bygget ordentlige adgangskontroller. 

For Apple skovlede ifølge Computerworlds amerikanske søstermagasin omkring 55 milliarder kroner hjem på apps-salget i 2013.  

Den danske forbrugerombudsmand er bekendt med problemstillingen omkring børnekøb af app-tjenester, hvilket du kan læse mere om her

Læs også: 
Syv-årige Karla købte for 10.384 kroner på iPad'en
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere