Foto: Frederik Danvig.

Apple tvunget til tilbagebetaling for børns app-køb

Apple er blevet tvunget til at tilbagebetale et større millionbeløb til forældre, hvis børn har været lidt for ivrige efter at handle i Apple-butikken med forældrenes kreditkort. Læs her, hvad Apple ellers er blevet tvunget til.

Børn har i flere tilfælde brugt tusindvis af kroner på ydelser i apps, der sælges hos Apple, uden at forældrene har godkendt købene.

En pige har eksempelvis brugt godt 14.000 kroner på services i app'en Tap Pet Hotel, mens andre børn har smidt små 3.000 kroner efter ydelser i henholdsvis 'Dragon Story' og 'Tiny Zoo Friends'.

It-giganten Apple er nu blevet enig med den amerikanske handelskommission om at tilbagebetale mindst 180 millioner kroner til forældre, hvis børn har været lidt for flittige til at købe tillægsydelser i apps, der sælges via Apples App Store uden forældrenes tilladelse.

Samtidig har kommissionen bestemt, at Apple skal stramme op på købsforholdene i sin App Store, så børn fremover ikke så nemt vil kunne svinge mor og fars kreditkort i jagten på ydelser i spil og andre applikationer til iPhones og iPads.

Anklagen mod Apple gik på, at selskabet ikke havde oplyst forældre ordentligt om, at når de først havde indtastet deres password, efterlod det samtidig en dør åben i 15 minutter, hvor børnene kunne købe alle de tillægsydelser, de havde lyst til.

Det skriver handelskommissionen på sin hjemmeside.

En sejr for forbrugerne
"Aftalen er en sejr for forbrugere, der har lidt skade på grund af Apples unfair betalingspolitik og et signal til forretningsverdenen om, at lige meget om du beskæftiger dig med det mobile område eller handler i en indkøbscenter, er der altså fundamentale forbrugerbeskyttelsesrettigheder," lyder det på kommissionens hjemmeside.

"Du kan ikke opkræve betaling for indkøb, som kunderne ikke har autoriseret," forklarer handelskommissionens bestyrelsesformand Edith Ramirez på sitet.

Sidste år blev Apple masse-sagsøgt for de uautoriserede opkøb i app-butikken, hvor æbleselskabet betalte forbrugere, der var blevet ramt af Apples åbne indkøbspolitik og deres egne børns ivrighed efter at købe ydelser i apps - såkaldte in-app-køb.

Omkring 37.000 klager har Apple modtaget i den henseende, skriver The New York Times.

Fiks det inden tre måneder
På trods af afklaringen i sidste års massesøgsmål har den amerikanske handelskommission ikke været tilfreds med, at der stadig stod muligheder åbne for børnene til at handle apps uden forældrenes samtykke.

Aftalen mellem handelskommissionen går nu ud på, at ud over at betale minimum 180 millioner kroner til forældrene er Apple forpligtet til at skaffe kundernes samtykke til fremtidige handler, mens kunderne samtidig har mulighed for at trække deres samtykke tilbage når som helst.

Apple har fået en deadline til den 31. marts at få styr på sagerne, og der skulle være rigeligt med penge til at få bygget ordentlige adgangskontroller. 

For Apple skovlede ifølge Computerworlds amerikanske søstermagasin omkring 55 milliarder kroner hjem på apps-salget i 2013.  

Den danske forbrugerombudsmand er bekendt med problemstillingen omkring børnekøb af app-tjenester, hvilket du kan læse mere om her

Læs også: 
Syv-årige Karla købte for 10.384 kroner på iPad'en


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Aldrig før har så mange unge ansøgt en it-uddannelse på Københavns Universitet: "Det er godt for de unge, at de vælger noget, der er brug for i landet"
Datalogisk Institut på Københavns Universitet har sat en ny rekord, når det kommer til antallet af ansøgere til instituttets tre it-uddannelser, der i år stiger med 15 procent. "Det er godt for de unge, at de vælger noget, der er brug for i landet," lyder det fra institutleder.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.