Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Dette er (måske) verdens mest sikre styresystem

Stor undersøgelse giver de forskellige styresystemer karakterer for sikkerheden i en række kategorier.

Windows, Mac OS X, Linux eller et af smartphone/tablet-styresystemerne - hvad er mest sikkert?

De mange forskellige styresystemer, der findes derude, er målt og vejet i en ny undersøgelse af sikkerheden fra de britiske myndigheders Communications-Electronics Security Group (CESG).

Svaret på sikkerheds-spørgsmålet er, at hvis du udelukkende ser på mængden af trusler, så er det Linux-distributionen Ubuntu 12.04, der ender ud som vinderen.

Det skriver blandt andre ZDNet.

Undersøgelsen, der er foretaget i efteråret 2013, ser nærmere på styresystemer som Android 4.2, iOS 6, Ubuntu 12.04, Windows 7 og 8 og Windows Phone 8.

Du kan se de nærmere detaljer fra undersøgelsen i denne PDF, som Ubuntu-miljøet selv har offentliggjort.

"Der er ingen af de nuværende operativsystemer, der kan leve op til disse krav. Ubuntu scorer dog dog den højeste karakter i en direkte sammenligning," står der blandt i dokumentet.

Sådan har man vurderet OS'erne

Sikkerheden er vurderet ud fra en række kategorier:

- VPN
- Disk Encryption
- Authentication
- Secure Boot
- Platform Integrity and Application Sandboxing
- Application Whitelisting
- Malicious Code Detection and Prevention
- Security Policy Enforcement
- External Interface Protection
- Device Update Policy
- Event Collection for Enterprise Analysis
- Incident Response

Det fremgår af dokumentet, at hvert styresystem i hver kategori er vurderet til at være enten grøn, orange eller rød.

Her er karakterene

Ubuntu 12.04 markeres som grøn i ni kategorier og orange i tre, mens styresystemet ikke er rød i nogen kategori.

Windows 7 og 8, der af en eller anden grund optræder som ét styresystem, lander til sammenligning på otte grønne, fire orange og nul røde kategorier.

Det samme gør sig gældende for Apples OS X 10.8, Mountain Lion.

Som det fremgår af figuren i PDF'en, ligger styresystemerne dog meget lige, og det virker derfor umiddelbart lidt farligt kategorisk at udråbe Ubuntu 12.04 som det mest sikre OS.

Ikke mindst fordi mange af styresystemerne siden efteråret 2013 er kommet i nye versioner, der kan have ændret sikkerhedsbilledet.

Det ændrer dog ikke ved, at undersøgelsen tager fat på en væsentlig problemstilling omkring sikkerheden i de forskellige operativsystemer, og at det er interessant at se på sikkerheden ud fra de opstillede kategorier.

Tussegammel debat lever videre

Debatten om, hvilket operativsystem der er mest sikkert, har kørt i årevis.

"Mac behøver ikke antivirus," lyder et typisk udsagn i den debat, hvor Linux også ofte fremhæves som et uhyre sikkert OS. 

Med til historien hører dog, at det typisk bliver sværere for et styresystem at holde mængden af trusler nede, efterhånden som udbredelsen stiger.

Derfor er Windows også det styresystem, som flest it-kriminelle ynder at beskæftige sig med, mens eksempelvis Mac i den sammenhæng er mindre interessant for de kriminelle.

Læs også:

Kæmpe-test: Her er det bedste antivirus til din pc

Stor test af antivirus-programmer til din smartphone
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Identificér og håndter sofistikerede sikkerhedsbrud hurtigt og effektivt
Forebyggelse er ikke nok. Sikkerhedsbrud kan og vil ske, og så skal de håndteres hurtigt og effektivt. Men sofistikerede angreb kan holde sig under radaren længe, og de helt rette modsvar være svære at identificere.