Artikel top billede

Dette er (måske) verdens mest sikre styresystem

Stor undersøgelse giver de forskellige styresystemer karakterer for sikkerheden i en række kategorier.

Windows, Mac OS X, Linux eller et af smartphone/tablet-styresystemerne - hvad er mest sikkert?

De mange forskellige styresystemer, der findes derude, er målt og vejet i en ny undersøgelse af sikkerheden fra de britiske myndigheders Communications-Electronics Security Group (CESG).

Svaret på sikkerheds-spørgsmålet er, at hvis du udelukkende ser på mængden af trusler, så er det Linux-distributionen Ubuntu 12.04, der ender ud som vinderen.

Det skriver blandt andre ZDNet.

Undersøgelsen, der er foretaget i efteråret 2013, ser nærmere på styresystemer som Android 4.2, iOS 6, Ubuntu 12.04, Windows 7 og 8 og Windows Phone 8.

Du kan se de nærmere detaljer fra undersøgelsen i denne PDF, som Ubuntu-miljøet selv har offentliggjort.

"Der er ingen af de nuværende operativsystemer, der kan leve op til disse krav. Ubuntu scorer dog dog den højeste karakter i en direkte sammenligning," står der blandt i dokumentet.

Sådan har man vurderet OS'erne

Sikkerheden er vurderet ud fra en række kategorier:

- VPN
- Disk Encryption
- Authentication
- Secure Boot
- Platform Integrity and Application Sandboxing
- Application Whitelisting
- Malicious Code Detection and Prevention
- Security Policy Enforcement
- External Interface Protection
- Device Update Policy
- Event Collection for Enterprise Analysis
- Incident Response

Det fremgår af dokumentet, at hvert styresystem i hver kategori er vurderet til at være enten grøn, orange eller rød.

Her er karakterene

Ubuntu 12.04 markeres som grøn i ni kategorier og orange i tre, mens styresystemet ikke er rød i nogen kategori.

Windows 7 og 8, der af en eller anden grund optræder som ét styresystem, lander til sammenligning på otte grønne, fire orange og nul røde kategorier.

Det samme gør sig gældende for Apples OS X 10.8, Mountain Lion.

Som det fremgår af figuren i PDF'en, ligger styresystemerne dog meget lige, og det virker derfor umiddelbart lidt farligt kategorisk at udråbe Ubuntu 12.04 som det mest sikre OS.

Ikke mindst fordi mange af styresystemerne siden efteråret 2013 er kommet i nye versioner, der kan have ændret sikkerhedsbilledet.

Det ændrer dog ikke ved, at undersøgelsen tager fat på en væsentlig problemstilling omkring sikkerheden i de forskellige operativsystemer, og at det er interessant at se på sikkerheden ud fra de opstillede kategorier.

Tussegammel debat lever videre

Debatten om, hvilket operativsystem der er mest sikkert, har kørt i årevis.

"Mac behøver ikke antivirus," lyder et typisk udsagn i den debat, hvor Linux også ofte fremhæves som et uhyre sikkert OS. 

Med til historien hører dog, at det typisk bliver sværere for et styresystem at holde mængden af trusler nede, efterhånden som udbredelsen stiger.

Derfor er Windows også det styresystem, som flest it-kriminelle ynder at beskæftige sig med, mens eksempelvis Mac i den sammenhæng er mindre interessant for de kriminelle.

Læs også:

Kæmpe-test: Her er det bedste antivirus til din pc

Stor test af antivirus-programmer til din smartphone
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere