Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Kast los: Nu kommer pengene - vi bliver alle rige

ComputerViews: It-cheferne er efter flere års stramme budgetter igen begyndt at få penge til at købe it for. Og det kan hurtigt komme til at gå rigtigt stærkt for it-branchen igen.

ComputerViews: Man siger, at syv fede år altid vil følge syv magre år.

Efter en årrække med benhårde budgetter og tung bekymring begynder den danske it-branche at gå anderledes frejdige tider i møde.

For den velpositionerede it-virksomhed er det godt nyt, for de decideret hårde tider vil blive afløst af et almindelig sundt marked med almindelig, sund konkurrence.

Årsagen: Pengene er begyndt at brænde i lommerne på mange CIO'er og it-chefer, der derfor nu enten er i fuld gang med at afsøge markedet for nye muligheder, nye systemer, nye indkøb eller ligefrem allerede er nået frem til at vælge og købe nye systemer.

Der er mange tegn på, at der er grøde blandt it-cheferne ude i virksomhederne.

Blandt de mere håndgribelige er eksempelvis denne rundspørge, der viser, at it-cheferne i mange it-virksomheder i USA og Europa stille og roligt er i gang med at få skruet op for deres budgetter.

De forventer således at øge deres it-indkøb med 4,6 procent i forhold til 2013.

Samme melding kommer de øvrige analysehuse: Der er en hel moderniserings-bølge på vej af ERP, business intelligence, CRM-systemer og lignende.

"Der er mange tegn på, at der er grøde blandt it-cheferne"

Også herhjemme er der opbrud i de iskolde it-investerings-politikker, som mange finansdirektører har indført, mens krisen har raset.

Her har tommelfinger-reglen i stort omfang været, at it-cheferne har haft tilladelse til begrænsede og nødtvunge it-investeringer samt - i bedste fald - til investeringer i it-systemer, der har gjort det muligt at reducere selskabets omkostninger.

Det har med andre ord været defensive investeringer, der har haft til formål at holde tingene kørende, gerne billigere end før, mens krisen har raset.

Den tudsegamle maskinpark

Den forældrede maskinpark

"Vi har ikke foretaget nogen gennemgribende it-investeringer i flere år. Og nu står vi med utidssvarende systemer, som snart skal gennem en stor omgang," fortalte en CIO for en større dansk it-organisation for nylig til Computerworld.

Vi nævner ikke navnet, for vi lovede ham anonymitet, da meldingen kom til en af Computerworlds store CIO Executive Update-arrangementer, hvor Danmarks førende it-chefer mødes med hinanden at drøfte udfordringer (og løsninger) på en række specifikke emner.

Hans melding ligger på linie med meldinger fra flere af de store danske it-virksomheder og CIO'er, der oplever spirende investeringslyst og stor interesse for ikke mindst fremtidsorienterede systemer.

Inden for det for forretningen så vigtige ERP-område er der gået mere end 10 år, siden den seneste store investerings-bølge fandt sted.

Det gør i sagens natur, at ERP-systemerne i mange virksomheder er voldsomt forældede og er sakket lang bagefter de muligheder, der findes i nutidens systemer - eksempelvis muligheden for at høste viden og gevinster på nye teknologi-metoder som big data, sociale metoder og analytics.

Det kan du læse mere om her: Derfor er dit ERP pludselig blevet håbløst forældet.

Slut med ensidig omkostningsfokus

For enhver administrerende direktør er det forfærdeligt, hvis konkurrenterne er bedre til at køre forretningen. Det er jo netop grundlaget for hele virksomheden - både dens indtjening, medarbejderes arbejdsglæde og mange andre ting - at man er i stand til at nakke de rivaler, som man normalt sammenligner sig med.

Og det kan være svært at få en edge til rivalerne, hvis de anvender moderne it-systemer, og man selv anvender gamle it-systemer.

I flere år har fokus for virksomhedernes it-investeringer ligget på at anvende it til at reducere omkostningerne: Eksempelvis ved at outsource opgaver og funktioner eller ved at automatisere og digitalisere ellers bemandede arbejdsgange og processer.

Her er de nye muligheder

Effektivisering og produktivitets-forbedring går selvfølgelig aldrig af mode og vil altid være blandt de ting, som direktørerne interesserer sig for. I krisetider som det primære, i opgangstider som noget sekundært (her er væksten vigtigere.)

De defensive it-investeringer (med fokus på omkostnings-reduktioner eller på opgraderinger af eksisterende systemer) kan i sagens natur ikke vare ved.

På et tidspunkt vil selskabet være nødt til at gribe dybere i lommerne og gennemføre en større brush up af både sin it-strategi og sin it-arkitektur, så den bliver tidssvarende, og så den udnytter nutidens muligheder.

"Nu kommer måske de syv fede år"

De nye muligheder
Det er et tegn på spirende optimisme, at virksomhederne ikke længere alene har fokus rettet mod effektivisering og omkostnings-reduktion med it.

Den offensive indgang er fremtidens løsning - hvor it anvendes til at forbedre selskabets position i markedet ved eksempelvis at udnytte big data, analytics, social og lignende til at forbedre produkterne, nå nye målgrupper eller på anden vis sætte offensive tiltag i gang.

Også det meget høje antal ledige it-stillinger understreger optimismen i it-markedet. Der er brug for (dygtige) folk.

Og netop optimismen er vigtig.

Krisetider får altid folk og firmaer til at spænde livremmen ind for at gardere sig, hvilket hurtigt forværrer problemet, da der dermed glider mange penge - og dermed ordrer - ud af markedet, så virksomhederne må spænde livremmen yderligere ind.

Men nu kommer måske de syv fede år. I hvert fald for it-virksomhederne.

Hvad tror du? Skriv din vurdering i feltet herunder.

Læs også:

Her er de hotte job-kompetencer i 2014: Disse evner bliver der rift om.

Du kan godt glæde dig: Der er flere it-job på vej.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.