Artikel top billede

Fem trick: Sådan netværker du dig til et nyt job på nettet

Et virtuelt håndtryk kan måske skaffe dig drømmejobbet.

Den moderne jobkamp foregår i høj grad online.

Og når du i dag skal netværke dig til et nyt job, er det langt fra sikkert, at det indebærer, at du skal gå rundt og uddele dit visitkort.

I dag bør du også netværke og skabe personlige relationer til professionelle kontakter, når du er online.

Det mener den danske journalist og forfatter Abelone Glahn, der også afholder kurser i jobsøgning på nettet.


1. Tjek dit virtuelle håndtryk

Som Computerworld tidligere har fortalt, vælger mange arbejdsgivere at tjekke jobansøgere på nettet, før de ansætter dem. Eksempelvis ved at lave google-søgninger på deres navn og tjekke deres Facebook-profiler.

Din tilstedeværelse på digitale medier kalder Abelone Glahn for dit virtuelle håndtryk. Det er at sammenligne med det første håndtryk i den fysiske verden. Det er her, hvor arbejdsgiveren vurderer og ser dig an første gang.

"Det er ligesom i den fysiske verden. Hvis du går til et møde, hvor du skal skabe kontakter, sørger du også for at se ordentlig ud. Det er det første, du skal tænke over - du skal se ordentlig ud på nettet," siger hun.

Dine profiler på sociale netværk som Facebook, Twitter og LinkedIn er højt  placeret, når dit navn bliver googlet. Derfor opfordrer Abelone Glahn til, at du sørger for, at dit cv på LinkedIn fremstår opdateret og pænt samtidig med, at du bør sørge for, at din Facebook-profil har de rette privacy-indstillinger.

2. Gør dig nyttig

En ting er dit førstehåndsindtryk. Noget andet er din adfærd, når du netværker på sociale medier. Ifølge Abelone Glahn er det helt afgørende, at du gør dig nyttig.

Det vil sige, at du i dine opdateringer skal bidrage med noget, som andre kan bruge, og det behøver ikke være noget, der direkte profilerer dig selv. Det kan eksempelvis blot være et link til en artikel, der er relevant for andre indenfor dit fagområde. 

"Men du skal ikke bare linke til den. Du skal forklare, hvorfor artiklen er spændende og relevant. Mange holder sig tilbage, fordi de tænker, at det ved folk sikkert i forvejen. Men det gør de ikke altid, og det er vigtigt, at man ikke er bange for at opdatere med de ting, som man finder interessante," siger Abelone Glahn.

Sådan finder du job på Twitter

3. Brug job-relaterede hashtags

LinkedIn er måske det mest kendte sociale netværk til jobsøgning. Men du kan også med fordel bruge Twitter og Facebook, hvis du vil holde øje med jobtilbud eller vil tilbyde din egen arbejdskraft.

Og ifølge Abelone Glahn virker det begge steder mest effektivt, hvis du anvender hashtags.

Hashtags er en slags emneord, og hvis du eksempelvis søger på det mest populære jobrelatede hashtag på Twitter, #jobdk, vil du få en lang liste over personer og virksomheder, der linker til jobopslag eller kommer med input til jobsøgningen. På samme måde kan du med fordel også selv tagge dine jobrelaterede opslag med #jobdk.

Hold også øje med andre mere specifikke, men knap så udbredte hashtags. Det kan eksempelvis være #itjobdk.

4. Tilføj aldrig folk uden grund

Især på LinkedIn vælger nogle brugere at tilføje folk i flæng. Ikke fordi de kender de pågældende mennesker, men måske snarere fordi de ønsker at kende dem.

Ifølge Abelone Glahn er det helt okay at udvide sit netværk ved at tage kontakt til folk, som man ikke tidligere har haft kontakt til.

Men hun anbefaler kraftigt, at du altid tilføjer en kommentar til anmodningen, hvor du forklarer, hvem du er og, hvorfor I begge kan drage nytte af at have kontakt.

"Det er der desværre mange, der ikke gør. I øjeblikket har jeg 904 henvendelser og invitationer på min LinkedIn, og jeg vil tro, at de 600 af dem ikke er forsynet med en besked. Når jeg oplever det, så tænker jeg, at det er folk, som ikke kender LinkedIn og ikke ved, hvordan de skal bruge det. Måske har de bare inviteret mig, fordi de ved et uheld har klikket forkert? Hvis de vil mig noget, så må de skrive en besked til mig. Det andet er en smule uhøfligt," siger Abelone Glahn.

5. Mød folk fysisk

Det er super-effektivt at netværke på nettet, hvor du hurtigt og let kan få kontakt til en stor personkreds.

Men Abelone Glahn anbefaler, at du også tager initiativ til at møde folk i den fysiske verden, hvilket kan være med til at styrke de bånd, som du allerede har knyttet online.

"Det styrker altid relationen, når du mødes med nogen fysisk. Jeg er selv stor tilhænger af, at du også forsøger at opbygge et netværk, som du mødes med i den fysiske verden. Her i eftermiddag skal jeg eksempelvis selv mødes med et netværk, som vi har etableret online," siger hun.

Læs også:
Frygter du at få sparket? Gå i stedet efter disse job-typer  

It-virksomheder til jobsøgere: Sådan tjekker vi dig på nettet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere

Flere artikler om Job & Karriere

Her er 10 devops-stillinger som du kan søge nu

Er du på jagt efter et devops-job, så har vi fundet 10 super-spændende job, hos virksomheder som DSV, Formpipe Software og Shure Scandinavia. Start din jobjagt her.

Er du fullstack-udvikler? Så har vi fundet 10 ledige stillinger, som du kan søge netop nu
Brug juleferien på finde dit nye drømmejob: Her er 10 support-stillinger, som du kan søge lige nu
Vi har fundet 10 test-stillinger, som du kan søge netop nu
Vi har fundet 10 spændende netværksjob, som du kan søge lige nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu