Artikel top billede

Fem trick: Sådan netværker du dig til et nyt job på nettet

Et virtuelt håndtryk kan måske skaffe dig drømmejobbet.

Den moderne jobkamp foregår i høj grad online.

Og når du i dag skal netværke dig til et nyt job, er det langt fra sikkert, at det indebærer, at du skal gå rundt og uddele dit visitkort.

I dag bør du også netværke og skabe personlige relationer til professionelle kontakter, når du er online.

Det mener den danske journalist og forfatter Abelone Glahn, der også afholder kurser i jobsøgning på nettet.


1. Tjek dit virtuelle håndtryk

Som Computerworld tidligere har fortalt, vælger mange arbejdsgivere at tjekke jobansøgere på nettet, før de ansætter dem. Eksempelvis ved at lave google-søgninger på deres navn og tjekke deres Facebook-profiler.

Din tilstedeværelse på digitale medier kalder Abelone Glahn for dit virtuelle håndtryk. Det er at sammenligne med det første håndtryk i den fysiske verden. Det er her, hvor arbejdsgiveren vurderer og ser dig an første gang.

"Det er ligesom i den fysiske verden. Hvis du går til et møde, hvor du skal skabe kontakter, sørger du også for at se ordentlig ud. Det er det første, du skal tænke over - du skal se ordentlig ud på nettet," siger hun.

Dine profiler på sociale netværk som Facebook, Twitter og LinkedIn er højt  placeret, når dit navn bliver googlet. Derfor opfordrer Abelone Glahn til, at du sørger for, at dit cv på LinkedIn fremstår opdateret og pænt samtidig med, at du bør sørge for, at din Facebook-profil har de rette privacy-indstillinger.

2. Gør dig nyttig

En ting er dit førstehåndsindtryk. Noget andet er din adfærd, når du netværker på sociale medier. Ifølge Abelone Glahn er det helt afgørende, at du gør dig nyttig.

Det vil sige, at du i dine opdateringer skal bidrage med noget, som andre kan bruge, og det behøver ikke være noget, der direkte profilerer dig selv. Det kan eksempelvis blot være et link til en artikel, der er relevant for andre indenfor dit fagområde. 

"Men du skal ikke bare linke til den. Du skal forklare, hvorfor artiklen er spændende og relevant. Mange holder sig tilbage, fordi de tænker, at det ved folk sikkert i forvejen. Men det gør de ikke altid, og det er vigtigt, at man ikke er bange for at opdatere med de ting, som man finder interessante," siger Abelone Glahn.

Sådan finder du job på Twitter

3. Brug job-relaterede hashtags

LinkedIn er måske det mest kendte sociale netværk til jobsøgning. Men du kan også med fordel bruge Twitter og Facebook, hvis du vil holde øje med jobtilbud eller vil tilbyde din egen arbejdskraft.

Og ifølge Abelone Glahn virker det begge steder mest effektivt, hvis du anvender hashtags.

Hashtags er en slags emneord, og hvis du eksempelvis søger på det mest populære jobrelatede hashtag på Twitter, #jobdk, vil du få en lang liste over personer og virksomheder, der linker til jobopslag eller kommer med input til jobsøgningen. På samme måde kan du med fordel også selv tagge dine jobrelaterede opslag med #jobdk.

Hold også øje med andre mere specifikke, men knap så udbredte hashtags. Det kan eksempelvis være #itjobdk.

4. Tilføj aldrig folk uden grund

Især på LinkedIn vælger nogle brugere at tilføje folk i flæng. Ikke fordi de kender de pågældende mennesker, men måske snarere fordi de ønsker at kende dem.

Ifølge Abelone Glahn er det helt okay at udvide sit netværk ved at tage kontakt til folk, som man ikke tidligere har haft kontakt til.

Men hun anbefaler kraftigt, at du altid tilføjer en kommentar til anmodningen, hvor du forklarer, hvem du er og, hvorfor I begge kan drage nytte af at have kontakt.

"Det er der desværre mange, der ikke gør. I øjeblikket har jeg 904 henvendelser og invitationer på min LinkedIn, og jeg vil tro, at de 600 af dem ikke er forsynet med en besked. Når jeg oplever det, så tænker jeg, at det er folk, som ikke kender LinkedIn og ikke ved, hvordan de skal bruge det. Måske har de bare inviteret mig, fordi de ved et uheld har klikket forkert? Hvis de vil mig noget, så må de skrive en besked til mig. Det andet er en smule uhøfligt," siger Abelone Glahn.

5. Mød folk fysisk

Det er super-effektivt at netværke på nettet, hvor du hurtigt og let kan få kontakt til en stor personkreds.

Men Abelone Glahn anbefaler, at du også tager initiativ til at møde folk i den fysiske verden, hvilket kan være med til at styrke de bånd, som du allerede har knyttet online.

"Det styrker altid relationen, når du mødes med nogen fysisk. Jeg er selv stor tilhænger af, at du også forsøger at opbygge et netværk, som du mødes med i den fysiske verden. Her i eftermiddag skal jeg eksempelvis selv mødes med et netværk, som vi har etableret online," siger hun.

Læs også:
Frygter du at få sparket? Gå i stedet efter disse job-typer  

It-virksomheder til jobsøgere: Sådan tjekker vi dig på nettet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere

Flere artikler om Job & Karriere

Tag det næste skridt i din karriere: Her er 10 spændende stillinger, som du kan søge lige nu

Danske Commodities, Københavns kommune og Systematic er blot nogle af de arbejdspladser, som lige nu er på udkig efter dygtige it-folk. Måske kunne det være dig?

På udkig efter nyt job? Vi har fundet 10 ledige stillinger til dig
Vi har fundet 10 fristende it-stillinger til dig - søg dem lige her
Vi har fundet 10 ledige it-stillinger til dig - se dem alle her
Vi har håndplukket 10 ledige stillinger, som du kan søge lige nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu