Artikel top billede

Se hvor meget it-giganterne betaler for at fedte sig ind på politikerne

Million- og milliardbeløbene fyger gennem luften, når amerikanske it-giganter skal smøre politikerne i en bestemt retning. Læs her, hvad it-giganterne betaler for at påvirke lovgivningen i deres favør.

Det er dyrt at være rig.

I hvert fald hvis man gerne vil fastholde rigdommene igennem politisk indflydelse, så man kan opbevare sine brugeres data lidt længere, sælge software på en smart måde og beskytte sin ophavsret ved at gå på uhæmmet patentjagt.

Lobbyisme har amerikanske it-giganter forlængst taget til sig, og de 10 største it-lobby-virksomheder spenderer i år langt over en halv milliard kroner på at påvirke politikerne i en bestemt retning.

I alt brugte elektronik- og kommunikationsbranchen officielt over to milliarder kroner på lobbyisme, hvilket er mere end våbenindustriens tre kvarte milliard kroner, men en del mindre end finanssektorens 2,6 milliarder kroner.

Det viser en oversigt fra websitet Opensecrets.org.

Her er de største lobbyister

Af det interaktive site fremgår det også, at telegiganten AT&T og Google har kløerne dybest nede i lommerne, når politikerne skal smøres.

AT&T og Google giver hver især henholdsvis 87 millioner og 86 millioner kroner til officielle lobby-formål, hvor Opensecrets.org ikke tøver med at sætte formål og navne på beløbene.

Her kan du eksempelvis se, at AT&T blandt bruger sine penge på lovgivning om cyberforsvar, mens Google spenderer en del på patentlovgivning og telekommunikationslobbyisme. 

Microsoft betaler til begge sider

Et selskab som Microsoft har over 100 lobbyister tilknyttet.

De bruger officielt omkring 60 millioner kroner på lobbyisme, mens omkring fem millioner kroner bliver brugt på donationer til politiske formål.

Af hjemmesiden Opensecrets.org fremgår det, at Microsoft officielt betaler lige så meget til Demokraterne som til Republikanerne (82.000 kroner til hver).

Selskabet bidrager med mest til det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus Steny Hoyer, som får omkring 118.000 kroner fra Microsoft.

Så mange lobbyister har Microsoft i Europa

Også i Europa er Microsoft stærkt repræsenteret med lobbyister.

Software-giganten er blandt andet kendt for officielt at have 17 lobbyister gående alene i Bruxelles med et budget på 30 millioner kroner, selv om det beløb ifølge websitet gigaom.com kan være en del højere

Apple støtter sheriffen 

Mens Microsoft betaler til både demokraternes og republikanernes kampagner, kan det også ses af materialet på opensecrets.org, at verdens mest værdifulde it-selskab, Apple, tilsyneladende har valgt politisk side.

For æbleselskabet har valgt at donere klart mest til demokratiske politikere.

Her er sheriffen i Middlesex County i Massachusetts, Peter Koutoujian, den, der med 57.000 kroner modtager mest fra Apple.

Det fremgår desuden, at Apple siden 1998 har brugt over 100 millioner kroner på lobbyisme, mens et selskab som Microsoft til sammenligning har lagt minimum 600 millioner lobbykroner alene i USA set over de seneste 15 år.

Har lagt langt over halvanden milliard

Ingen af de to selskaber når dog AT&T til sokkeholderne.

Telegiganten har officielt brugt langt over halvanden milliard lobby-kroner siden 1998, hvor de største beløb er fyret af i starten af dette århundrede, hvor vigtige dele af den amerikanske it-infrastruktur blev opbygget.

Du kan selv få et overblik over de amerikanske virksomheder, der bruger flest af de 17,5 milliarder kroner, som selskaber og privatpersoner årligt bruger på lobbyisme i USA. 

Du kan også læse, hvor meget it-giganterne brugte på lobbyisme sidste år

Læs også:
Søges: Lobbyister der vil forsvare mit privatliv
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere