Artikel top billede

Se hvor meget it-giganterne betaler for at fedte sig ind på politikerne

Million- og milliardbeløbene fyger gennem luften, når amerikanske it-giganter skal smøre politikerne i en bestemt retning. Læs her, hvad it-giganterne betaler for at påvirke lovgivningen i deres favør.

Det er dyrt at være rig.

I hvert fald hvis man gerne vil fastholde rigdommene igennem politisk indflydelse, så man kan opbevare sine brugeres data lidt længere, sælge software på en smart måde og beskytte sin ophavsret ved at gå på uhæmmet patentjagt.

Lobbyisme har amerikanske it-giganter forlængst taget til sig, og de 10 største it-lobby-virksomheder spenderer i år langt over en halv milliard kroner på at påvirke politikerne i en bestemt retning.

I alt brugte elektronik- og kommunikationsbranchen officielt over to milliarder kroner på lobbyisme, hvilket er mere end våbenindustriens tre kvarte milliard kroner, men en del mindre end finanssektorens 2,6 milliarder kroner.

Det viser en oversigt fra websitet Opensecrets.org.

Her er de største lobbyister

Af det interaktive site fremgår det også, at telegiganten AT&T og Google har kløerne dybest nede i lommerne, når politikerne skal smøres.

AT&T og Google giver hver især henholdsvis 87 millioner og 86 millioner kroner til officielle lobby-formål, hvor Opensecrets.org ikke tøver med at sætte formål og navne på beløbene.

Her kan du eksempelvis se, at AT&T blandt bruger sine penge på lovgivning om cyberforsvar, mens Google spenderer en del på patentlovgivning og telekommunikationslobbyisme. 

Microsoft betaler til begge sider

Et selskab som Microsoft har over 100 lobbyister tilknyttet.

De bruger officielt omkring 60 millioner kroner på lobbyisme, mens omkring fem millioner kroner bliver brugt på donationer til politiske formål.

Af hjemmesiden Opensecrets.org fremgår det, at Microsoft officielt betaler lige så meget til Demokraterne som til Republikanerne (82.000 kroner til hver).

Selskabet bidrager med mest til det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus Steny Hoyer, som får omkring 118.000 kroner fra Microsoft.

Så mange lobbyister har Microsoft i Europa

Også i Europa er Microsoft stærkt repræsenteret med lobbyister.

Software-giganten er blandt andet kendt for officielt at have 17 lobbyister gående alene i Bruxelles med et budget på 30 millioner kroner, selv om det beløb ifølge websitet gigaom.com kan være en del højere

Apple støtter sheriffen 

Mens Microsoft betaler til både demokraternes og republikanernes kampagner, kan det også ses af materialet på opensecrets.org, at verdens mest værdifulde it-selskab, Apple, tilsyneladende har valgt politisk side.

For æbleselskabet har valgt at donere klart mest til demokratiske politikere.

Her er sheriffen i Middlesex County i Massachusetts, Peter Koutoujian, den, der med 57.000 kroner modtager mest fra Apple.

Det fremgår desuden, at Apple siden 1998 har brugt over 100 millioner kroner på lobbyisme, mens et selskab som Microsoft til sammenligning har lagt minimum 600 millioner lobbykroner alene i USA set over de seneste 15 år.

Har lagt langt over halvanden milliard

Ingen af de to selskaber når dog AT&T til sokkeholderne.

Telegiganten har officielt brugt langt over halvanden milliard lobby-kroner siden 1998, hvor de største beløb er fyret af i starten af dette århundrede, hvor vigtige dele af den amerikanske it-infrastruktur blev opbygget.

Du kan selv få et overblik over de amerikanske virksomheder, der bruger flest af de 17,5 milliarder kroner, som selskaber og privatpersoner årligt bruger på lobbyisme i USA. 

Du kan også læse, hvor meget it-giganterne brugte på lobbyisme sidste år

Læs også:
Søges: Lobbyister der vil forsvare mit privatliv
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


Premium
Pär Fors stempler ind som ny CEO hos NNIT: Her er hans første store opgaver som topchef
Mandag rykkede Pär Fors ind på hjørnekontoret hos NNIT. Efter 14 år med Per Kogut ved roret har den 55-årige svensker nu taget over. Med en masse international erfaring i rygsækken skal han nu tage konsulenthuset til næste niveau. "Når man er ny som mig, så kan man stille dumme spørgsmål. Det er en god mulighed, der ikke bør gå til spilde," siger han til Computerworld.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.