Artikel top billede

(Foto: Google)

Big data afmystificeret: Sådan kommer du i gang

Det behøver slet ikke at være så svært at komme i gang med big data, som du måske går og tror. Se her, hvordan du kan gribe det an.

Big data har været et stort tema i de seneste år. Måske endda så stort, at mange it-chefer er blevet helt overrumplet og ikke kan overskue, hvordan man kommer i gang med big data.

Det gælder ikke mindst her i Danmark, hvor der indtil videre mange steder har været en tilbageholdenhed med big data i forhold til, hvad man ser i andre lande og regioner.

Analysehuset IDC vurderer dog, at fundamentet for big data nu for alvor begynder at ligne noget - eksempelvis er brugen af sensorer, mobile teknologier, bærbare teknologier og indlejrede teknologier nogle af de ting, der vil drive big data-markedet frem i det kommende år, mener IDC.

Vi begynder da også at se interessante big data-projekter i Danmark.

De danske eksempler

Karnovs brug af big data er et af de eksempler, man tidligere har kunnet læse om i Computerworld, og også store koncerner som Vestas, Grundfos, Chr. Hansen og Mærsk Drilling har taget hul på at anvende big data til at styrke forretningsmulighederne.

Og faktisk behøver det ikke at være så svært at komme i gang med big data, som du måske går og tror.

"Alle data kan potentielt rumme værdi for dig," fortæller big data-rådgiver Stig Torngaard fra konsulenthuset Platon.

Han peger på, at man grundlæggende skal stille sig selv spørgsmålet:

"Hvad betyder informationssamfundet og digitaliseringen for vores produkter og services? Det er der, man bør starte."

To indgange til big data

Der er typisk to indgange til big data, forklarer Stig Torngaard.

- Det kan starte som et projekt i it-afdelingen

- Det kan udspringe i forretningen

Mens Platon-rådgiveren mener, at det som udgangspunkt er mest optimalt, hvis big data fra starten kan være et forretningsdrevet projekt, forklarer han samtidig, hvordan it-chefen eller de data warehouse/BI-ansvarlige kan tage teten:

"Hvis man kommer derfra, tror jeg, at det første, man skal gøre, er at erkende, at det her bør være forretningsdrevet, og at man bør koble sig på den eller de rigtige i forretningen."

"Hvis man alligevel vælger at starte i det tekniske mode, kan det eksempelvis være oplagt at tage udgangspunkt i et dårligt fungerende data warehouse eller et dårligt fungerende BI-initiativ," siger Stig Torngaard.

Er dine brugere tilfredse?

Han forklarer, at mange data warehouse-projekter ikke er specielt agile, men tværtimod meget rigide og fokuserede omkring data-kvalitet.

"Så man kan starte med at træde et skridt tilbage og se på sit arbejde med data i virksomheden. Så kan man spørge de interne brugere, hvordan de synes, det går med det?"

"De fleste af dem vil nok sige, at det går ok, men at det går lidt langsomt, fra man beder om noget, til man får det. Det er ikke godt i et informationssamfund, hvor tingene går hurtigere og hurtigere. Det kan være et sted at starte," lyder det fra big data-rådgiveren.

Sådan skal du se på dine data

Man kan derfor med fordel se på, hvordan man får noget mere agilitet ind i de løsninger, man bruger, og om teknologierne er fulgt med tiden. Dernæst mener Stig Torngaard, at man er nødt til at se på data på en ny måde.

"Man skal sige: ‘Vi har brug for flere data.' Måske man endda skal sige: ‘Vi har brug for alle typer data.'"

I modsætning til klassisk BI og data warehousing indsamler man med big data informationer om mange forskellige ting uden nødvendigvis at vide, om eller til hvad man kan få gavn af informationerne.

"Hvis du spørger en klassisk data-mand, vil han begynde at skrige," lyder det fra Stig Torngaard.

"Jeg mener ikke, at man bare ukritisk skal trawle alt, for det tror jeg ikke, at mange af os har kapacitet til, men mange af os har mulighed for at opsamle meget mere viden om det, vi går og arbejder med."

"Det er en udfordring, man kan give sig selv, om man er agil nok over for at kunne adoptere nye datakilder?"

"Med en vis kvalificeret mavefornemmelse kan man godt sige, at her og her bør der være noget interessant."

"Start med at logge de her ting og samle oplysningerne ind - når vi så om tre, seks eller tolv måneder bliver bevidste om, hvad vi skal gøre ved det, starter vi jo med et forspring, for så har vi dataene med tilbagevirkende kraft."

Læs også:

Big data: her er forklaringen på tidens store it-trend

Her er fremtidens it-løsninger: Kan ændre dit firma

Her er Microsofts BI til Office 365: Sådan fungerer det

Sådan fungerer Hadoop - det mest hypede open source-værktøj lige nu

Dansk top-chef: Derfor er open source godt til big data

Her er de så: De 10 vigtigste it-trends for dig i 2014
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere