Artikel top billede

(Foto: Google)

Big data afmystificeret: Sådan kommer du i gang

Det behøver slet ikke at være så svært at komme i gang med big data, som du måske går og tror. Se her, hvordan du kan gribe det an.

Big data har været et stort tema i de seneste år. Måske endda så stort, at mange it-chefer er blevet helt overrumplet og ikke kan overskue, hvordan man kommer i gang med big data.

Det gælder ikke mindst her i Danmark, hvor der indtil videre mange steder har været en tilbageholdenhed med big data i forhold til, hvad man ser i andre lande og regioner.

Analysehuset IDC vurderer dog, at fundamentet for big data nu for alvor begynder at ligne noget - eksempelvis er brugen af sensorer, mobile teknologier, bærbare teknologier og indlejrede teknologier nogle af de ting, der vil drive big data-markedet frem i det kommende år, mener IDC.

Vi begynder da også at se interessante big data-projekter i Danmark.

De danske eksempler

Karnovs brug af big data er et af de eksempler, man tidligere har kunnet læse om i Computerworld, og også store koncerner som Vestas, Grundfos, Chr. Hansen og Mærsk Drilling har taget hul på at anvende big data til at styrke forretningsmulighederne.

Og faktisk behøver det ikke at være så svært at komme i gang med big data, som du måske går og tror.

"Alle data kan potentielt rumme værdi for dig," fortæller big data-rådgiver Stig Torngaard fra konsulenthuset Platon.

Han peger på, at man grundlæggende skal stille sig selv spørgsmålet:

"Hvad betyder informationssamfundet og digitaliseringen for vores produkter og services? Det er der, man bør starte."

To indgange til big data

Der er typisk to indgange til big data, forklarer Stig Torngaard.

- Det kan starte som et projekt i it-afdelingen

- Det kan udspringe i forretningen

Mens Platon-rådgiveren mener, at det som udgangspunkt er mest optimalt, hvis big data fra starten kan være et forretningsdrevet projekt, forklarer han samtidig, hvordan it-chefen eller de data warehouse/BI-ansvarlige kan tage teten:

"Hvis man kommer derfra, tror jeg, at det første, man skal gøre, er at erkende, at det her bør være forretningsdrevet, og at man bør koble sig på den eller de rigtige i forretningen."

"Hvis man alligevel vælger at starte i det tekniske mode, kan det eksempelvis være oplagt at tage udgangspunkt i et dårligt fungerende data warehouse eller et dårligt fungerende BI-initiativ," siger Stig Torngaard.

Er dine brugere tilfredse?

Han forklarer, at mange data warehouse-projekter ikke er specielt agile, men tværtimod meget rigide og fokuserede omkring data-kvalitet.

"Så man kan starte med at træde et skridt tilbage og se på sit arbejde med data i virksomheden. Så kan man spørge de interne brugere, hvordan de synes, det går med det?"

"De fleste af dem vil nok sige, at det går ok, men at det går lidt langsomt, fra man beder om noget, til man får det. Det er ikke godt i et informationssamfund, hvor tingene går hurtigere og hurtigere. Det kan være et sted at starte," lyder det fra big data-rådgiveren.

Sådan skal du se på dine data

Man kan derfor med fordel se på, hvordan man får noget mere agilitet ind i de løsninger, man bruger, og om teknologierne er fulgt med tiden. Dernæst mener Stig Torngaard, at man er nødt til at se på data på en ny måde.

"Man skal sige: ‘Vi har brug for flere data.' Måske man endda skal sige: ‘Vi har brug for alle typer data.'"

I modsætning til klassisk BI og data warehousing indsamler man med big data informationer om mange forskellige ting uden nødvendigvis at vide, om eller til hvad man kan få gavn af informationerne.

"Hvis du spørger en klassisk data-mand, vil han begynde at skrige," lyder det fra Stig Torngaard.

"Jeg mener ikke, at man bare ukritisk skal trawle alt, for det tror jeg ikke, at mange af os har kapacitet til, men mange af os har mulighed for at opsamle meget mere viden om det, vi går og arbejder med."

"Det er en udfordring, man kan give sig selv, om man er agil nok over for at kunne adoptere nye datakilder?"

"Med en vis kvalificeret mavefornemmelse kan man godt sige, at her og her bør der være noget interessant."

"Start med at logge de her ting og samle oplysningerne ind - når vi så om tre, seks eller tolv måneder bliver bevidste om, hvad vi skal gøre ved det, starter vi jo med et forspring, for så har vi dataene med tilbagevirkende kraft."

Læs også:

Big data: her er forklaringen på tidens store it-trend

Her er fremtidens it-løsninger: Kan ændre dit firma

Her er Microsofts BI til Office 365: Sådan fungerer det

Sådan fungerer Hadoop - det mest hypede open source-værktøj lige nu

Dansk top-chef: Derfor er open source godt til big data

Her er de så: De 10 vigtigste it-trends for dig i 2014
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere