Artikel top billede

Steve Ballmer og Stephen Elop sammen på scenen, dengang Ballmer stadig stod i spidsen for Microsoft, og Nokia var et finsk selskab. De tider er nu forbi.

Derfor skal Microsoft og Nokia imponere på MWC

ComputerViews: Det er snart et halvt år siden, at Microsoft offentliggjorde planerne om at købe Nokia. Mobile World Congress i næste uge kan blive stedet, hvor vi for alvor oplever konsekvenserne.

ComputerViews: Lige siden Microsoft i september sidste år meddelte, at selskabet ville købe Nokia, har verden ventet i spænding på, om det er det, der skal til, for at Nokia, der engang var klodens mægtigste mobil-producent, kan gøre comeback.

Siden annonceringen om købet har Nokia dog mest af alt befundet sig i en venteposition, hvor de produkter, der er blevet lanceret, stammer fra det "gamle Nokia," og det er først her i 2014, at vi for alvor kommer til at se konsekvenserne af Microsofts køb af Nokia.

Mobile World Congress i næste uge i Barcelona er årets mest oplagte begivenhed for Microsoft og Nokia til at vise, at de to selskaber nu (næsten) er ét - og at det selskab har tænkt sig at give konkurrenterne kamp til stregen.

Ganske vist er selve indslusningen af Nokia endnu ikke formelt gennemført, men alle godkendelser er på plads, og i offentlighedens øjne er Nokia forlængst blevet en del af Microsoft.

Derfor er Mobile World Congress 2014 et oplagt sted for Microsoft og Nokia at markere, at det rent faktisk har en betydning, at de to selskaber nu arbejder sammen i den heftige smartphone-krig.

Det var i øvrigt netop på Mobile World Congress, at Microsoft i 2010 første gang annoncerede Windows Phone.

Svære år for Windows Phone og Nokia

Det har vist sig sværere for Microsoft at realisere ambitionerne med Windows Phone rent markedsmæssigt - ikke mindst fordi Nokia i den samme periode har befundet sig i en dyb, dyb krise.

Men her i starten af 2014 tegner tingene lysere for både Microsoft og Nokia, end de har gjort længe.

For Nokia fordi der nu efter flere års uro endelig kommer ro på bagsmækken igen med en ny ejer.

For Microsoft fordi specielt andet halvår af 2013 faktisk bød på nogle helt fornuftige salgstal for Windows Phone som platform.

Sådan klarer Nokia og Microsoft sig

I Gartners netop offentliggjorte opgørelse over mobil- og smartphonemarkedet i 2013 fremgår det, at Nokia endte på en andenplads med en samlet markedsandel på 13,9 procent mod 24,6 procent til Samsung på førstepladsen.

Året før var Nokias markedsandel dog på 19,1 procent, så der er tale om et betydeligt fald, og ser man isoleret på smartphonemarkedet i 2013, er det ikke svært at få øje på Nokia og Microsofts udfordring:

- Android var det mest solgte operativsystem med en markedsandel på 78,4 procent.

- iOS landede med 15,6 procent på andenpladsen.

- Microsoft indtager tredjepladsen med 3,2 procent, og der er således - for at sige det mildt - stadig plads til forbedringer.

Men det går fremad for Windows Phone.

Forbrugerne begynder for alvor at tage Windows Phone til sig - ikke mindst her i Europa - og Microsoft skal med købet af Nokia forsøge at udnytte den situation endnu bedre.

Her er forventningerne til MWC 2014

Vanen tro fyger det med rygter forud for Mobile World Congress - og det gælder i høj grad også rygter om Nokia og Microsoft.

På softwaresiden er det ikke umuligt, at Microsoft vil benytte messen i Barcelona til at fremvise Windows Phone 8.1 - også kendt som Blue - hvis altså ikke, at fremvisningen først kommer til Microsofts egen Build-konference i april.

Nokia ventes på hardwaresiden at præsentere en Lumia 1820 - en smartphone på 5,2 tommer, tre gigabyte RAM og et rigtig godt kamera - og en Lumia 2020, der er en otte tommer Windows RT-tablet.

Og så er der selvfølgelig jokeren, som der har været en del rygter om i de seneste uger:

En Nokia-telefon med et styresystem, der bygger på Android-kernen, men eksempelvis kommer med Nokias egen Here Maps og app-butik og således ikke er koblet til Googles tjenester.

Det er stadig noget tvivlsomt, om der er hold i rygterne - i hvert fald vil det være noget mærkværdigt, hvis Nokia netop nu, efter stædigt at have holdt fast i Windows Mobile som den eneste smartphone-platform, vælger at åbne op for andre styresystemer også.

Det er interessant, at der i invitationen til Nokias pressemøde i Barcelona ikke er nævnt noget som helst om Microsoft.

Forklaringen er formentlig, at selve opkøbet endnu ikke er formelt gennemført, men det vil være højst overraskende - og også skuffende - hvis alt fortsat er ved det gamle på Nokia-pressemødet.

For både Nokia og Microsoft har brug for at imponere - og MWC 2014 er et oplagt sted at gøre det.

Læs også:

Kæmpe overblik: Her er den store mobil-krig i 2014

Her er Microsofts mange Windows-projekter i 2014

Sådan vil uvished ramme telefon-salg hos Nokia

Nokias fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere