Artikel top billede

It-ragnarok lurer om hjørnet: Windows XP-brugere bedøvende ligeglade

At Windows XP-supporten stopper om lidt og dermed efterlader millionvis af brugere uden et sikkert styresystem, udløser tilsyneladende ikke den store bekymring hos XP-brugerne, viser ny stor undersøgelse.

Selv om det snarlige stop af Windows XP-supporten kan få seriøse sikkerhedskonsekvenser, ser det ikke ud til at røre de nuværende Windows XP-brugere en døjt.

Det er en af konklusionerne på en undersøgelse, som sikkerhedsselskabet Spamfighter har udført med omkring 1.700 af sine brugere fra lande som USA, England og Danmark.

65 procent af Spamfighter-brugerne tilkendegiver simpelthen, at de vil fortsætte med at benytte Windows XP på deres nuværende maskine som hidtil, mens 20 procent endnu ikke ved, hvad de skal gøre.

"Vi mener faktisk, det er lidt tankevækkende, at så mange privatpersoner og virksomheder stadig vil benytte Windows XP"

Kun knap 10 procent vil opgradere til Windows 7 eller Windows 8 eller 8.1, mens de resterende fem procent vil købe en ny maskine (med nyt styresystem).

Her svarer de godt 1.700 respondenter på, hvad de vil gøre efter den 8. april. Kilde: Spamfighter

"Vi mener faktisk, det er lidt tankevækkende, at så mange privatpersoner og virksomheder stadig vil benytte Windows XP, efter at supporten er udløbet og efter al den dækning, der har været i medierne, for der lurer mange potentielle farer på en Windows XP-maskine efter supportstoppet," forklarer Philip Mahler, Digital Marketing Manager hos Spamfighter.

Her er skrækscenarierne

Computerworld har tidligere bragt flere historier om, at Microsoft om en god måneds tid stopper med at udsende sikkerhedsopdateringer til det stadig stærkt populære Windows XP, hvilket kan få mange uheldige sikkerhedskonsekvenser.

Her er alle skrækscenarierne

Blandt andet peger flere sikkerhedseksperter på, at mængden af spam, ormeangreb, zombier i botnets og efterfølgende netbank-indbrudsforsøg vil stige som direkte følge af de snart manglende Windows XP-sikkerhedsopdateringer. 

"Samtidig er det også muligt for inficerede Windows XP-brugere at smitte andre brugere med malware, hvis modtagerens styresystem ikke er beskyttet mod de videresendte trusler," fortæller Philip Mahler fra Spamfighter.

Godt nok er det stadig muligt at hente Microsoft Security Essentials til Windows XP frem til den 8. april, men derefter er det også slut med denne lille 'ekstra-sikkerhed' til XP-brugerne, som varer frem til sommeren 2015.

"Med Security Essentials er du også kun sikret mod nogle ting, men de it-kriminelle kan stadig komme ind på folks XP-computere med reverse engineering, hvis de ved, hvilke sikkerhedshuller der endnu ikke er lappede," siger Philip Mahler.

Værre end millennium bugs

Trods sin status som repræsentant for et sikkerhedsfirma, der lever af at reparere usikkerheder på folks computere, anbefaler Philip Mahler alle Windows XP-brugere til at opgradere til et nyere og mere sikkert styresystem.

"13 år er også en passende levetid for et styresystem, og Microsoft har faktisk advaret folk i god tid, men mon ikke det kommer bag på selskabet, at så mange stadig bruger Windows XP?," spørger han retorisk.

Philip Mahler sammenligner situationen med de snart millionvis og atter millionvis åbne og ubeskyttede Windows XP-maskiner med frygten for Millennium Bugs for godt 14 års tid siden.

"Scenariet med Millennium Bugs var jo, at hele verden gik under, men der skete ikke det helt store. Med Windows XP vil der ganske givet komme reelle problemer for millionvis af computerbrugere, og så må vi håbe, at de problemer kan fikses," siger han.

Er faktisk ikke bekymret

Alt dette er de nuværende Windows XP-brugere tilsyneladende fløjtende ligeglade med, fordi kun 14 procent angiver i Spamfighter-undersøgelsen, at de er 'meget bekymrede' for udløbet af Windows XP-supporten.

Disse ting bekymrer Windows XP-brugerne efter den 8. april. Kilde: Spamfighter

Resten - 86 procent af de adspurgte Spamfighter-brugere - er enten 'lidt bekymrede' eller slet ikke bekymrede.

Ved folk overhovedet, hvad de skal være bange for?

Samtidig tilkendegiver 45 procent, at deres største bekymring med supportstoppet er, at der ikke kommer nye Windows-opdateringer.

28 procent er mere bekymret for konsekvensen af de manglende opdateringer - altså virus- og malwareangreb.

"Tallene viser, at vores brugere ikke helt ved, hvad de skal være bange for. Det er i mange tilfælde ikke professionelle it-brugere, men ganske almindelige folk foran deres pc'er," forklarer Philip Mahler tallene med.

Så bekymrede er de nuværende Windows XP-brugere for supportstoppet. Kilde: Spamfighter

En tidligere undersøgelse med læserne på Computerworld har vist, at over halvdelen af CW-læserne er i kontakt med Windows XP på daglig basis.

Spørgsmålet er så, om den nærkontakt mellem mand og det dødsdømte styresystem også er smart om en måneds tid.

Så hundedyr bliver Windows XP-support lige om lidt


Derfor truer Windows XP-kaos på danske hospitaler

Popup-besked vil komme igen og igen: Skal få dig til at droppe XP
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere