Artikel top billede

Sådan forløber den hemmelige cyberkrig i Ukraine

Rusland og Ukraine er i fuld gang med at udkæmpe flere slag på nettet, hvor Rusland blandt andet beskyldes for at plante overvågningsudstyr på ukrainske telefonlinjer. Læs her, hvad vi kan forvente.

Mens russiske styrkers invasion af den ukrainske halvø Krim foregår foran næsen på verdenssamfundet, sker der også mindre synlige angreb i den spændte krisesituation mellem de to nabolande.

Flere udenlandske medier melder således om stigende russisk aktivitet på Ukraines digitale infrastruktur, som tog sin begyndelse i slutningen af februar.

Her overtog flere uidentificerede mænd kontrollen over flere kommunikationscentre på Krim, som det ukrainske teleselskab Ukrtelecom ellers sidder på.

Ifølge International Business Times ødelagde de fiberkabler og slukkede for op mod en million telefon- og internetforbindelser i regionen.

Samtidig er der forlydender fra den ukrainske efterretningstjeneste om, at angrebet mod kommunikationscentrene reelt blev sat ind for at installere aflytningsudstyr på ukrainske politikeres mobiltelefoner.

Retter russer til nazi

På det russiske sociale medie Vkontakte har Ukraine-sympatisører fået deres sider blokerede af den russiske regering, ifølge det russiske nyhedssite Lenta.

Meldingen fra de offentlige kommunikationsmyndigheder er, at ukrainske community-grupper fortsat vil blive blokeret, ligesom andet 'ekstremistisk indhold' også fjernes.

Ukrainske hackere har på den anden side ikke holdt sig tilbage i konflikten, selv om slagene har været knap så kraftfulde.

Den ukrainske hackergruppe Cyber-Berkut har taget ansvaret for vandalisme på omkring 40 sites, hvor hackerne blandt andet er gået ind på det statsfinansierede nyhedssite Russia Today og i overskrifterne har ændret ordene 'Rusland' og 'russere' til henholdsvis 'Nazi' og 'nazier'.

De russiske webmasters fik dog kontrol over sitet igen efter blot 20 minutter.

Også russiske hackere med fædrelandskærligheden som drivkraft forventes at deltage i kampen på nettet.

"Hvis russerne kan få deres patriotiske hackere til at deltage i en krig for landet, kan det blive meget effektivt," fortæller Paul Rosenzweig, sikkerhedsdirektør og tidligere højtsiddende embedsmand i amerikanske Homeland Security, til BBC.

Frygter internet-bombardementerne 
Mens konflikten tager til, ulmer den ukrainske frygt for russiske DDoS-angreb, hvor russiske computere bliver sat til at besøge vitale ukrainske webservices i så vidt et omfang, at de ukrainske servere til sidst bukker under for de mange besøg.

Rusland har i tidligere konflikter været beskyldt for at bruge DDoS-angreb for at ødelægge kommunikationsmulighederne i landet. Det var blandt andet tilfældet i 2007 i Estland, hvor de finansielle systemer blev sat ud af spil.

Paul Rosenzweig vurderer dog over for BBC, at cyberangreb fortrinsvis vil være i mindre skala med propagandabudskaber som hackernes foretrukne våben.

"Vi skal ikke overvurdere betydningen af cyberangreb. Kampvogne slår cyber-kugler."

Læs også:
Dansk it-firma ramt i krigszone: Så vildt går det for sig

På randen af krig: Fordele og ulemper ved at outsource til Ukraine
IT-JOB

Unik System Design A/S

Scrum Master

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Business Analyst – Insurance Consulting

Dezide ApS

Juniorsælger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere