Artikel top billede

Sådan forløber den hemmelige cyberkrig i Ukraine

Rusland og Ukraine er i fuld gang med at udkæmpe flere slag på nettet, hvor Rusland blandt andet beskyldes for at plante overvågningsudstyr på ukrainske telefonlinjer. Læs her, hvad vi kan forvente.

Mens russiske styrkers invasion af den ukrainske halvø Krim foregår foran næsen på verdenssamfundet, sker der også mindre synlige angreb i den spændte krisesituation mellem de to nabolande.

Flere udenlandske medier melder således om stigende russisk aktivitet på Ukraines digitale infrastruktur, som tog sin begyndelse i slutningen af februar.

Her overtog flere uidentificerede mænd kontrollen over flere kommunikationscentre på Krim, som det ukrainske teleselskab Ukrtelecom ellers sidder på.

Ifølge International Business Times ødelagde de fiberkabler og slukkede for op mod en million telefon- og internetforbindelser i regionen.

Samtidig er der forlydender fra den ukrainske efterretningstjeneste om, at angrebet mod kommunikationscentrene reelt blev sat ind for at installere aflytningsudstyr på ukrainske politikeres mobiltelefoner.

Retter russer til nazi

På det russiske sociale medie Vkontakte har Ukraine-sympatisører fået deres sider blokerede af den russiske regering, ifølge det russiske nyhedssite Lenta.

Meldingen fra de offentlige kommunikationsmyndigheder er, at ukrainske community-grupper fortsat vil blive blokeret, ligesom andet 'ekstremistisk indhold' også fjernes.

Ukrainske hackere har på den anden side ikke holdt sig tilbage i konflikten, selv om slagene har været knap så kraftfulde.

Den ukrainske hackergruppe Cyber-Berkut har taget ansvaret for vandalisme på omkring 40 sites, hvor hackerne blandt andet er gået ind på det statsfinansierede nyhedssite Russia Today og i overskrifterne har ændret ordene 'Rusland' og 'russere' til henholdsvis 'Nazi' og 'nazier'.

De russiske webmasters fik dog kontrol over sitet igen efter blot 20 minutter.

Også russiske hackere med fædrelandskærligheden som drivkraft forventes at deltage i kampen på nettet.

"Hvis russerne kan få deres patriotiske hackere til at deltage i en krig for landet, kan det blive meget effektivt," fortæller Paul Rosenzweig, sikkerhedsdirektør og tidligere højtsiddende embedsmand i amerikanske Homeland Security, til BBC.

Frygter internet-bombardementerne 
Mens konflikten tager til, ulmer den ukrainske frygt for russiske DDoS-angreb, hvor russiske computere bliver sat til at besøge vitale ukrainske webservices i så vidt et omfang, at de ukrainske servere til sidst bukker under for de mange besøg.

Rusland har i tidligere konflikter været beskyldt for at bruge DDoS-angreb for at ødelægge kommunikationsmulighederne i landet. Det var blandt andet tilfældet i 2007 i Estland, hvor de finansielle systemer blev sat ud af spil.

Paul Rosenzweig vurderer dog over for BBC, at cyberangreb fortrinsvis vil være i mindre skala med propagandabudskaber som hackernes foretrukne våben.

"Vi skal ikke overvurdere betydningen af cyberangreb. Kampvogne slår cyber-kugler."

Læs også:
Dansk it-firma ramt i krigszone: Så vildt går det for sig

På randen af krig: Fordele og ulemper ved at outsource til Ukraine
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere