Artikel top billede

Foto: Eric Hood / iStockphoto.

Her er NSA's vilde maskine: Kan optage alverdens telefonsamtaler

Efterretningstjenesten NSA har et system, der kan optage 100 procent af samtaler i fremmede lande. Systemet er blevet sammenlignet med en tidsmaskine, fordi man også kan finde gamle samtaler frem.

Afsløringerne om den amerikanske efterretningstjeneste NSA's mange overvågningstiltag synes uendelige, og senest kan The Washington Post afsløre et NSA-system til overvågning af et helt lands telefonsamtaler.

Avisen skriver, at systemet er i stand til at optage '100 procent' af et fremmed lands samtaler, og efterretningstjenesten kan samtidig bladre efter samtaler, der er en måned gamle.

Der er altså ikke tale om logning med data om tid, sted og afsender for en samtale, som man kender det fra den danske tele-logning.

Derimod er sagen, at NSA har adgang til samtlige telefonsamtaler/lydfiler i fremmede lande med sit system, der internt går under navnet MYSTIC.

Hvis efterretningstjenesten eksempelvis ønsker at høre nærmere på en bestemt persons samtaler, kan den grave i sit arkiv og gemme den persons samtaler, da milliardvis af nye samtale-data skubber gamle ud i skraldespanden efter cirka en måneds tid.

Ifølge avisen lyttede analytikerne med på én procent af samtalerne, mens resten altså kunne hentes i arkivet. 

En ren tidsmaskine

På grund af arkivet sammenligner en ledende medarbejder i NSA organisationens MYSTIC-system med en tidsmaskine med tanke på programmets såkaldte RETRO-værktøj.

Her står RETRO for 'retrospective retrieval', der kan oversættes til noget i retning af 'at hente med tilbagevirkende kraft'.

RETRO-værktøjet blev brugt for første gang mod en fremmed nation i 2011, lyder det fra The Washington Post, som også oplyser, at der var planlagt flere aktioner fra NSA's side.

Avisen oplyser dog ikke om, hvilken eller hvilke nationer der har været målet for NSA's total-overvågning af telefonsamtaler.

Tilbageholdelse af de informationer sker på baggrund af en henvendelse fra amerikanske myndigheder til avisen.

Du kan læse mere om MYSTIC-systemet og RETRO-værktøjet på The Washingston Posts hjemmeside.

Læs også:
Sådan vil NSA inficere millioner af computere med avanceret implantat-system

Sådan foretog NSA ulovlig spionage mod Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere