Artikel top billede

Foto: Eric Hood / iStockphoto. (Foto: Eric Hood /)

Her er NSA's vilde maskine: Kan optage alverdens telefonsamtaler

Efterretningstjenesten NSA har et system, der kan optage 100 procent af samtaler i fremmede lande. Systemet er blevet sammenlignet med en tidsmaskine, fordi man også kan finde gamle samtaler frem.

Afsløringerne om den amerikanske efterretningstjeneste NSA's mange overvågningstiltag synes uendelige, og senest kan The Washington Post afsløre et NSA-system til overvågning af et helt lands telefonsamtaler.

Avisen skriver, at systemet er i stand til at optage '100 procent' af et fremmed lands samtaler, og efterretningstjenesten kan samtidig bladre efter samtaler, der er en måned gamle.

Der er altså ikke tale om logning med data om tid, sted og afsender for en samtale, som man kender det fra den danske tele-logning.

Derimod er sagen, at NSA har adgang til samtlige telefonsamtaler/lydfiler i fremmede lande med sit system, der internt går under navnet MYSTIC.

Hvis efterretningstjenesten eksempelvis ønsker at høre nærmere på en bestemt persons samtaler, kan den grave i sit arkiv og gemme den persons samtaler, da milliardvis af nye samtale-data skubber gamle ud i skraldespanden efter cirka en måneds tid.

Ifølge avisen lyttede analytikerne med på én procent af samtalerne, mens resten altså kunne hentes i arkivet. 

En ren tidsmaskine

På grund af arkivet sammenligner en ledende medarbejder i NSA organisationens MYSTIC-system med en tidsmaskine med tanke på programmets såkaldte RETRO-værktøj.

Her står RETRO for 'retrospective retrieval', der kan oversættes til noget i retning af 'at hente med tilbagevirkende kraft'.

RETRO-værktøjet blev brugt for første gang mod en fremmed nation i 2011, lyder det fra The Washington Post, som også oplyser, at der var planlagt flere aktioner fra NSA's side.

Avisen oplyser dog ikke om, hvilken eller hvilke nationer der har været målet for NSA's total-overvågning af telefonsamtaler.

Tilbageholdelse af de informationer sker på baggrund af en henvendelse fra amerikanske myndigheder til avisen.

Du kan læse mere om MYSTIC-systemet og RETRO-værktøjet på The Washingston Posts hjemmeside.

Læs også:
Sådan vil NSA inficere millioner af computere med avanceret implantat-system

Sådan foretog NSA ulovlig spionage mod Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere