Artikel top billede

Microsoft banker i bordet: Dansk spion-censur har intet med os at gøre

En omstridt rapport om it-industrispionage er trukket tilbage, og Microsoft har været antydet som en af hovedkræfterne bag tilbagetrækningen. Den beskyldning vækker undren hos it-giganten.

It-giganten Microsoft er kommet i vælten og udpeget som en af de bærende kræfter, der har været med til at trække en omstridt it-rapport fra Dansk Industris it-branchefællesskab ITEK tilbage.

Rapporten er udarbejdet af en lang række sikkerhedseksperter, der med afsæt i blandt andet netovervågning fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA opstiller en række råd til, hvordan danske virksomheder bør behandle data for at værne sig mod industrispionage.

Årsagen til tilbagetrækningen kunne ifølge dagbladet Politiken ligge i, at it-giganten Microsoft i lighed med IBM som medlemmer af Dansk Industri med store cloud-centre har tænkt mere på selskabernes egen omsætning end på danske virksomheders sikkerhed.

Men den tolkning afviser Microsoft kategorisk.

"Vi har jo selv haft vores teknologidirektør med i sikkerhedsudvalget, så det ville jo være lidt underligt, at vi på den ene side opstiller en masse vejledninger for derefter at få dem trukket tilbage igen," forklarer Microsofts kommunikationsdirektør, Anders Adelhorst, til Computerworld.

Undrer sig og undrer sig mere

Han fremhæver også, at IBM er repræsenteret i sikkerhedsudvalget, som altså har fået underkendt sit arbejde ved, at ITEK har trukket rapporten tilbage.

Den tilbagetrukne rapport var oven i købet blevet censureret ved at fjerne navne som efterretningstjenesten NSA og whistlebloweren Edward Snowden fra det første udkast, og den 13. marts blev hele rapporten så hevet tilbage igen efter en levetid på to dage.

"Vi undrer os over, at rapporten er blevet trukket tilbage, men det regner vi da med at få svar på inden for allernærmeste fremtid," forklarer Anders Adelhorst.

Han undrer sig også over, at dagbladet Politiken lader unavngivne kilder spekulere i, om Microsoft og IBM har været en af hovedkræfterne bag tilbagetrækningen.

"Det kan jo kun undre mig endnu mere over, da det er ret nemt at se, at Microsoft er repræsenteret i sikkerhedsudvalget, og jeg plejer at være god til at tage min telefon, hvis der skulle være nogen spørgsmål i den forbindelse," siger Microsofts kommunikationsdirektør.

Computerworld har forgæves forsøgt at få en kommentar fra DI ITEK-direktør Tine Roed samt IBM-repræsentanten i sikkerhedsudvalget, hvor sidstnævnte siden rapportarbejdet har skiftet job til Deloitte.

Læs også:
 
Dansk Industri trækker omstridt it-vejledning tilbage - for belastende for it-firmaer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere


Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere