Artikel top billede

Microsoft banker i bordet: Dansk spion-censur har intet med os at gøre

En omstridt rapport om it-industrispionage er trukket tilbage, og Microsoft har været antydet som en af hovedkræfterne bag tilbagetrækningen. Den beskyldning vækker undren hos it-giganten.

It-giganten Microsoft er kommet i vælten og udpeget som en af de bærende kræfter, der har været med til at trække en omstridt it-rapport fra Dansk Industris it-branchefællesskab ITEK tilbage.

Rapporten er udarbejdet af en lang række sikkerhedseksperter, der med afsæt i blandt andet netovervågning fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA opstiller en række råd til, hvordan danske virksomheder bør behandle data for at værne sig mod industrispionage.

Årsagen til tilbagetrækningen kunne ifølge dagbladet Politiken ligge i, at it-giganten Microsoft i lighed med IBM som medlemmer af Dansk Industri med store cloud-centre har tænkt mere på selskabernes egen omsætning end på danske virksomheders sikkerhed.

Men den tolkning afviser Microsoft kategorisk.

"Vi har jo selv haft vores teknologidirektør med i sikkerhedsudvalget, så det ville jo være lidt underligt, at vi på den ene side opstiller en masse vejledninger for derefter at få dem trukket tilbage igen," forklarer Microsofts kommunikationsdirektør, Anders Adelhorst, til Computerworld.

Undrer sig og undrer sig mere

Han fremhæver også, at IBM er repræsenteret i sikkerhedsudvalget, som altså har fået underkendt sit arbejde ved, at ITEK har trukket rapporten tilbage.

Den tilbagetrukne rapport var oven i købet blevet censureret ved at fjerne navne som efterretningstjenesten NSA og whistlebloweren Edward Snowden fra det første udkast, og den 13. marts blev hele rapporten så hevet tilbage igen efter en levetid på to dage.

"Vi undrer os over, at rapporten er blevet trukket tilbage, men det regner vi da med at få svar på inden for allernærmeste fremtid," forklarer Anders Adelhorst.

Han undrer sig også over, at dagbladet Politiken lader unavngivne kilder spekulere i, om Microsoft og IBM har været en af hovedkræfterne bag tilbagetrækningen.

"Det kan jo kun undre mig endnu mere over, da det er ret nemt at se, at Microsoft er repræsenteret i sikkerhedsudvalget, og jeg plejer at være god til at tage min telefon, hvis der skulle være nogen spørgsmål i den forbindelse," siger Microsofts kommunikationsdirektør.

Computerworld har forgæves forsøgt at få en kommentar fra DI ITEK-direktør Tine Roed samt IBM-repræsentanten i sikkerhedsudvalget, hvor sidstnævnte siden rapportarbejdet har skiftet job til Deloitte.

Læs også:
 
Dansk Industri trækker omstridt it-vejledning tilbage - for belastende for it-firmaer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.