Artikel top billede

Derfor er det en elendig dag for den danske telebranche

Torsdag var en sort dag for den europæiske telebranche, der mistede en stor, fed guldkalv og fremtidige forretningsmuligheder. Læs her, hvorfor det står så galt til.

EU-parlamentet besluttede torsdag ved en afstemning i Strassbourg at sikre tvangsindførelse af netneutralitet og fjernelse af roaming i Europa med et markant flertal.

Fjernelse af betyder, at den europæiske teleindustri samlet taber op mod 30 milliarder kroner som følge af mistede roaming-afgifter.

Med indførelse af netneutralitet ved lov kan teleselskaberne glemme alt om at tilbyde eksempelvis Netflix i ekstra høj eller hurtig kvalitet.

Teleselskaberne kan desuden skyde en hvid pil efter at drosle ned for hastigheden for produkter som Skype og Whatsapp, der konkurrerer mod telebranchens egne tale- og sms-services.

Computerworld har spurgt telebranchens samlede talerør, Teleindustrien, hvad konsekvenserne bliver for den danske telebranche, når roaming forsvinder fra december 2015, og der tvangsindføres netneutralitet i det danske og europæiske internet.

"Der kommer indhug i omsætningen, og med netneutralitet udelukker det tjenester, som ellers kunne komme forbrugerne til gode," lyder svaret fra direktør i Teleindustrien, Jakob Willer, som dog ikke ønsker at sætte tal på, hvor meget roamingen indbringer den danske telebranchen.

Ingen grund til at fejre det

Han mener ikke, at der nogen grund til at fejre EU's telekommunikationspakke, som han betegner som 'en forbrugerpakke'.

"Der har ikke været fokus på industrien, som ellers skal stå for investeringerne. Lige nu har vi en debat om at lukke mobilhuller, og med denne afstemning kommer det så bare til at trække i langdrag på af mistede indtægter," siger Jakob Willer.

Mobilhullerne har jo stadig været der, mens I har haft roaming-indtægterne. Er det ikke bare en dårlig undskyldning for at beklage sig over mistede roaming-indtægter?

"Nej, for EU's telepakke trækker i den forkerte retning for hele den europæiske teleindustri, som jo mister investeringsmuligheder i bedre net."

Flere konsolideringer på vej

Jakob Willer peger på, at det i dag er en rigtig skidt dag at stå op til som telemand.

"Det er langtfra attraktivt at drive teleforretning, når vi alle sammen står over en masse investeringer og faldende indtægter," siger han og vurderer, at vedtagelsen i EU-parlamentet vil skubbe yderligere til telekonsolideringer i Europa.

"I forvejen har vi at gøre med en presset branche, og den vil blive endnu mere presset på grund af i går. Alle kan se, der er et behov for konsolideringer, og det kommer også til at ske," lyder det fra Jakob Willer.

Udover at undre sig over, at disse tiltag har været nødvendige at indføre fra EU's side, så mener Jakob Willer, at diskussionen om netneutralitet har været forfejlet fra starten.

"Alle taler om, at teleselskaberne vil drosle ned for hastigheden, men der er jo tale om det stik modsatte: at der skulle skrues op for hastigheden på visse tjenester som en positiv diskriminering," siger han.

Inden lovforslaget blev stemt igennem i EU, har den europæiske telebranche allerede raslet med sablen og truet med højere priser på indenrigstelefoni. Det kan du læse mere om her.

Læs også:

Telebranchens smuthuller lukket: Væk med roaming, ind med net-neutralitet

Telegigant dropper dyr roaming på data og tale i 115 lande




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere