Artikel top billede

Derfor er det en elendig dag for den danske telebranche

Torsdag var en sort dag for den europæiske telebranche, der mistede en stor, fed guldkalv og fremtidige forretningsmuligheder. Læs her, hvorfor det står så galt til.

EU-parlamentet besluttede torsdag ved en afstemning i Strassbourg at sikre tvangsindførelse af netneutralitet og fjernelse af roaming i Europa med et markant flertal.

Fjernelse af betyder, at den europæiske teleindustri samlet taber op mod 30 milliarder kroner som følge af mistede roaming-afgifter.

Med indførelse af netneutralitet ved lov kan teleselskaberne glemme alt om at tilbyde eksempelvis Netflix i ekstra høj eller hurtig kvalitet.

Teleselskaberne kan desuden skyde en hvid pil efter at drosle ned for hastigheden for produkter som Skype og Whatsapp, der konkurrerer mod telebranchens egne tale- og sms-services.

Computerworld har spurgt telebranchens samlede talerør, Teleindustrien, hvad konsekvenserne bliver for den danske telebranche, når roaming forsvinder fra december 2015, og der tvangsindføres netneutralitet i det danske og europæiske internet.

"Der kommer indhug i omsætningen, og med netneutralitet udelukker det tjenester, som ellers kunne komme forbrugerne til gode," lyder svaret fra direktør i Teleindustrien, Jakob Willer, som dog ikke ønsker at sætte tal på, hvor meget roamingen indbringer den danske telebranchen.

Ingen grund til at fejre det

Han mener ikke, at der nogen grund til at fejre EU's telekommunikationspakke, som han betegner som 'en forbrugerpakke'.

"Der har ikke været fokus på industrien, som ellers skal stå for investeringerne. Lige nu har vi en debat om at lukke mobilhuller, og med denne afstemning kommer det så bare til at trække i langdrag på af mistede indtægter," siger Jakob Willer.

Mobilhullerne har jo stadig været der, mens I har haft roaming-indtægterne. Er det ikke bare en dårlig undskyldning for at beklage sig over mistede roaming-indtægter?

"Nej, for EU's telepakke trækker i den forkerte retning for hele den europæiske teleindustri, som jo mister investeringsmuligheder i bedre net."

Flere konsolideringer på vej

Jakob Willer peger på, at det i dag er en rigtig skidt dag at stå op til som telemand.

"Det er langtfra attraktivt at drive teleforretning, når vi alle sammen står over en masse investeringer og faldende indtægter," siger han og vurderer, at vedtagelsen i EU-parlamentet vil skubbe yderligere til telekonsolideringer i Europa.

"I forvejen har vi at gøre med en presset branche, og den vil blive endnu mere presset på grund af i går. Alle kan se, der er et behov for konsolideringer, og det kommer også til at ske," lyder det fra Jakob Willer.

Udover at undre sig over, at disse tiltag har været nødvendige at indføre fra EU's side, så mener Jakob Willer, at diskussionen om netneutralitet har været forfejlet fra starten.

"Alle taler om, at teleselskaberne vil drosle ned for hastigheden, men der er jo tale om det stik modsatte: at der skulle skrues op for hastigheden på visse tjenester som en positiv diskriminering," siger han.

Inden lovforslaget blev stemt igennem i EU, har den europæiske telebranche allerede raslet med sablen og truet med højere priser på indenrigstelefoni. Det kan du læse mere om her.

Læs også:

Telebranchens smuthuller lukket: Væk med roaming, ind med net-neutralitet

Telegigant dropper dyr roaming på data og tale i 115 lande
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere