Artikel top billede

Derfor er det en elendig dag for den danske telebranche

Torsdag var en sort dag for den europæiske telebranche, der mistede en stor, fed guldkalv og fremtidige forretningsmuligheder. Læs her, hvorfor det står så galt til.

EU-parlamentet besluttede torsdag ved en afstemning i Strassbourg at sikre tvangsindførelse af netneutralitet og fjernelse af roaming i Europa med et markant flertal.

Fjernelse af betyder, at den europæiske teleindustri samlet taber op mod 30 milliarder kroner som følge af mistede roaming-afgifter.

Med indførelse af netneutralitet ved lov kan teleselskaberne glemme alt om at tilbyde eksempelvis Netflix i ekstra høj eller hurtig kvalitet.

Teleselskaberne kan desuden skyde en hvid pil efter at drosle ned for hastigheden for produkter som Skype og Whatsapp, der konkurrerer mod telebranchens egne tale- og sms-services.

Computerworld har spurgt telebranchens samlede talerør, Teleindustrien, hvad konsekvenserne bliver for den danske telebranche, når roaming forsvinder fra december 2015, og der tvangsindføres netneutralitet i det danske og europæiske internet.

"Der kommer indhug i omsætningen, og med netneutralitet udelukker det tjenester, som ellers kunne komme forbrugerne til gode," lyder svaret fra direktør i Teleindustrien, Jakob Willer, som dog ikke ønsker at sætte tal på, hvor meget roamingen indbringer den danske telebranchen.

Ingen grund til at fejre det

Han mener ikke, at der nogen grund til at fejre EU's telekommunikationspakke, som han betegner som 'en forbrugerpakke'.

"Der har ikke været fokus på industrien, som ellers skal stå for investeringerne. Lige nu har vi en debat om at lukke mobilhuller, og med denne afstemning kommer det så bare til at trække i langdrag på af mistede indtægter," siger Jakob Willer.

Mobilhullerne har jo stadig været der, mens I har haft roaming-indtægterne. Er det ikke bare en dårlig undskyldning for at beklage sig over mistede roaming-indtægter?

"Nej, for EU's telepakke trækker i den forkerte retning for hele den europæiske teleindustri, som jo mister investeringsmuligheder i bedre net."

Flere konsolideringer på vej

Jakob Willer peger på, at det i dag er en rigtig skidt dag at stå op til som telemand.

"Det er langtfra attraktivt at drive teleforretning, når vi alle sammen står over en masse investeringer og faldende indtægter," siger han og vurderer, at vedtagelsen i EU-parlamentet vil skubbe yderligere til telekonsolideringer i Europa.

"I forvejen har vi at gøre med en presset branche, og den vil blive endnu mere presset på grund af i går. Alle kan se, der er et behov for konsolideringer, og det kommer også til at ske," lyder det fra Jakob Willer.

Udover at undre sig over, at disse tiltag har været nødvendige at indføre fra EU's side, så mener Jakob Willer, at diskussionen om netneutralitet har været forfejlet fra starten.

"Alle taler om, at teleselskaberne vil drosle ned for hastigheden, men der er jo tale om det stik modsatte: at der skulle skrues op for hastigheden på visse tjenester som en positiv diskriminering," siger han.

Inden lovforslaget blev stemt igennem i EU, har den europæiske telebranche allerede raslet med sablen og truet med højere priser på indenrigstelefoni. Det kan du læse mere om her.

Læs også:

Telebranchens smuthuller lukket: Væk med roaming, ind med net-neutralitet

Telegigant dropper dyr roaming på data og tale i 115 lande
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Nyt AI-system har femdoblet indtjeningen på salg af containere hos Mærsk: Sådan fungerer projektet Captain Peter
Et nyt AI-projekt hos den danske container-gigant A.P. Møller Mærsk har styrket, hvor præcist selskabet kan forudse en container kommer frem. Med systemet er koncernen blevet 20 procent mere præcis og har løftet indtjeningen markant. "Vores grundlæggende tankegang er, at transparens skal være gratis og services skal man betale for," siger product owner Alexander Wahl-Rasmussen om AI-projektet, der kaldes for Captain Peter.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.