Artikel top billede

Stort indgreb får telebranchen til at true med højere priser

Teleselskaberne advarer mod dyrere telefonregninger, hvis et lovforslag i EU bliver godkendt.

Høje roamingafgifter i Europa vil blive fortid fra december 2015, hvis et forslag fra EU bliver stemt igennem som ventet.

Men det kan blive en dyr fornøjelse for forbrugerne, mener en sammenslutning af europæiske teleudbydere: Forsvinder roamingafgifterne, stiger indenrigspriserne for brugen af mobilen. 

Det skriver det britiske medie The Guardian.

Tirsdag skal lovforslaget igennem EU-parlamentets industrielle komité og forventes godkendt af et samlet EU-parlament den 3. april, men forslaget har medført protester fra teleindustrien.

Manglende roaming giver dyrere indenrigsregninger

Operatørerne vil ikke længere få mulighed for at kræve ekstra betaling for at bruge deres ydelser i EU's 28 medlemslande, så en dansk forbruger vil betale det samme i Spanien som i Danmark. Men det kan ende i dyrere regninger, mener teleselskaberne.

"Der er en risiko for, at indenrigstaksterne for de europæiske forbrugere vil stige. Roaming vil måske ikke være genstand for tillæg længere, men det samlede niveau for taksterne vil stige, og kunder, der ikke roamer, vil ende med at betale regningen for roaming-kunderne," skriver de 15 europæiske teleoperatører, som blandt andet 3, Virgin Media og Italiens Fastweb er en del af.

Fra juli 2014 bliver roamingpriserne yderligere sat ned til kun at måtte koste 0,37 kroner per megabyte data (5 europæiske cent) og 10 øre per sms, hvilket stadig er langt over dansk og nordeuropæisk niveau.

Yderligere frygter mindre europæiske teleudbydere, at de bliver nødt til at tilbyde priser, som reelt ikke giver nogen indtjening for dem.

TDC mister penge og 3 opruster
EU's kamp mod skyhøje roamingafgifter har varet i et par år, hvor man allerede sidste sommer sænkede den maksimale pris for roaming i de europæiske lande.

Og det kan mærkes på teleselskabernes bundlinjer. Tilbage i februar måtte TDC fremvise et regnskab, hvor telegiganten havde mistet 656 millioner kroner på teleregulering - blandt andet på grund af roaming-regulering i EU.

Hos et andet dansk selskab er man begyndt at gå foran udviklingen. Teleselskabet 3 har for nylig fjernet al roaming i Irland, Storbritannien, Sverige, Østrig og Italien - alle lande hvor 3 har afdelinger.

Lovforslaget, der kan slå de europæiske roamingpriser ihjel, skal tirsdag igennem den relevante komité og den 3. april til afstemning hos et formodet enigt parlament. Til efteråret skal det så endeligt vedtages af ministerrådet, hvor det også forventes, at det vil gå igennem. 

Læs også: 

Telegigant dropper dyr roaming på data og tale i 115 lande

Derfor kan roaming-bombe fra telegigant indlede nyt kapløb




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere