Artikel top billede

Stort indgreb får telebranchen til at true med højere priser

Teleselskaberne advarer mod dyrere telefonregninger, hvis et lovforslag i EU bliver godkendt.

Høje roamingafgifter i Europa vil blive fortid fra december 2015, hvis et forslag fra EU bliver stemt igennem som ventet.

Men det kan blive en dyr fornøjelse for forbrugerne, mener en sammenslutning af europæiske teleudbydere: Forsvinder roamingafgifterne, stiger indenrigspriserne for brugen af mobilen. 

Det skriver det britiske medie The Guardian.

Tirsdag skal lovforslaget igennem EU-parlamentets industrielle komité og forventes godkendt af et samlet EU-parlament den 3. april, men forslaget har medført protester fra teleindustrien.

Manglende roaming giver dyrere indenrigsregninger

Operatørerne vil ikke længere få mulighed for at kræve ekstra betaling for at bruge deres ydelser i EU's 28 medlemslande, så en dansk forbruger vil betale det samme i Spanien som i Danmark. Men det kan ende i dyrere regninger, mener teleselskaberne.

"Der er en risiko for, at indenrigstaksterne for de europæiske forbrugere vil stige. Roaming vil måske ikke være genstand for tillæg længere, men det samlede niveau for taksterne vil stige, og kunder, der ikke roamer, vil ende med at betale regningen for roaming-kunderne," skriver de 15 europæiske teleoperatører, som blandt andet 3, Virgin Media og Italiens Fastweb er en del af.

Fra juli 2014 bliver roamingpriserne yderligere sat ned til kun at måtte koste 0,37 kroner per megabyte data (5 europæiske cent) og 10 øre per sms, hvilket stadig er langt over dansk og nordeuropæisk niveau.

Yderligere frygter mindre europæiske teleudbydere, at de bliver nødt til at tilbyde priser, som reelt ikke giver nogen indtjening for dem.

TDC mister penge og 3 opruster
EU's kamp mod skyhøje roamingafgifter har varet i et par år, hvor man allerede sidste sommer sænkede den maksimale pris for roaming i de europæiske lande.

Og det kan mærkes på teleselskabernes bundlinjer. Tilbage i februar måtte TDC fremvise et regnskab, hvor telegiganten havde mistet 656 millioner kroner på teleregulering - blandt andet på grund af roaming-regulering i EU.

Hos et andet dansk selskab er man begyndt at gå foran udviklingen. Teleselskabet 3 har for nylig fjernet al roaming i Irland, Storbritannien, Sverige, Østrig og Italien - alle lande hvor 3 har afdelinger.

Lovforslaget, der kan slå de europæiske roamingpriser ihjel, skal tirsdag igennem den relevante komité og den 3. april til afstemning hos et formodet enigt parlament. Til efteråret skal det så endeligt vedtages af ministerrådet, hvor det også forventes, at det vil gå igennem. 

Læs også: 

Telegigant dropper dyr roaming på data og tale i 115 lande

Derfor kan roaming-bombe fra telegigant indlede nyt kapløb
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere