Skriv dig op og få tallene først:Så meget tjener din chef og dine kollegaer - og det bliver lønstigningen i år (nok)

Artikel top billede

Sådan tjener Apple, Microsoft og Google sine penge

Det er kæmpe firmaer med gigantiske omsætninger, men hvad tjener de egentlig pengene på? Det kan du se her.

Hvad tjener it-giganterne Google, Apple og Microsoft egentlig penge på?

Samlet set skovler de alle tre bunkevis af kontanter ind, og Apple er ligefrem vurderet til at være verdens mest værdifulde firma.

Men der er stor forskel på, hvor pengene til de ellers fyldte kasser kommer fra. Og der er sket en stor udvikling.

For bare et par år siden var teknologi-landskabet nemlig meget anderledes.

Tag bare Apple.

I slutningen af 90'erne var virksomheden i meget dyb krise, men vendte med et snuptag udviklingen til en gigantisk succes.

Den udvikling blev trukket i gang af iPod, men også Mac'en blev populær på grund af det fine design. 

Det var dog først, da iPhone og derefter iPad blev introduceret, at pengene for alvor begyndte at vælte ind.

I dag repræsenterer de to enheder næsten tre fjerdedele af indtægterne i selskabet. Mac-maskinerne står for 13 procent mens iPod'en er på vej ud af Apples pengemaskine.

Også iTunes har ændret sig. Det startede med salg af musik, men streaming-tjenesterne har ædt den kage, og i dag tjenes pengene på salg af apps.

Ni procent af fortjenesten kommer herfra.

Samlet set er Apple først og fremmest en hardware-producent, men fokus er blevet ændret siden iPod-succesen.

Googles manglende forvandling

Googles indtjening har nok ikke været inde i den store forvandling, selv om der har været gjort forsøg på eksempelvis mobilmarkedet - kraftigt inspireret af Apple.

Også søgegiganten kunne lugte pengene, der omgiver telefonerne. Der gik ikke lang tid efter Apples iPhone, før Google sendte Android ind i det forretningsområde.

Android er som bekendt gratis og derfor ikke direkte indbringende på bundlinjen. Det endte også med, at Google købte Motorola i et forsøg på at tage en bid af mobilmarkedet, dog uden succes.

Nogen mener, det var en dårlig beslutning, mens andre ser den som strategisk, fordi en omfattende patent-portefølje fulgte med i købet.

Så det blev ikke fra denne front, at Google skulle tjene penge.

Faktisk stammer hovedparten af indtjeningen stadig fra at være et gigantisk reklamefirma.

Microsofts forandring

Der bliver rykket godt og grundigt rundt på chefgangene i Microsoft i øjeblikket. Ny topfigur og masser af udskiftninger.

Ligeledes er Nokia på vej ind under Redmond-firmaets vinger.

Over halvdelen af indtjeningen kommer fra enterprise-markedet, programmer og tjenester. De knytter sig eksempelvis til licenser på Windows-servere, Office og for forretningsdelen Azure.

På forbrugersiden kommer pengene fra OEM-licenser i forbindelse med køb af nye maskiner, Office og Windows Phone.

Hardware til almindelige brugere udgør den anden halvdel og omfatter alt fra Xbox, mus til Surface. Sidstnævnte har dog været en ganske dårlig forretning. Salg af Nokia-telefoner vil i fremtiden ryge ind i denne kategori.

Microsoft har gået efter en stærk position inden for forbrugerelektronik, men den nye chef, Satya Nadella, kommer fra enterprise-afdelingen i firmaet. Det bliver spændende at se, hvad han vil satse på.

Graferne i denne artikel er baseret på tal fra en undersøgelse, der er udført af ZDNet, baseret på kvartalsrapporterne fra de tre firmaer for anden halvdel af regnskabsåret 2013.

Læs også:
Apple skuffer investorerne på trods af rekord-regnskab

Så høj er lønnen hos Microsoft, Google, Cisco og Oracle

Da Ballmer gik ud, gik aktiekursen op
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere