Sådan tjener Apple, Microsoft og Google sine penge

Det er kæmpe firmaer med gigantiske omsætninger, men hvad tjener de egentlig pengene på? Det kan du se her.

Hvad tjener it-giganterne Google, Apple og Microsoft egentlig penge på?

Samlet set skovler de alle tre bunkevis af kontanter ind, og Apple er ligefrem vurderet til at være verdens mest værdifulde firma.

Men der er stor forskel på, hvor pengene til de ellers fyldte kasser kommer fra. Og der er sket en stor udvikling.

For bare et par år siden var teknologi-landskabet nemlig meget anderledes.

Tag bare Apple.

I slutningen af 90'erne var virksomheden i meget dyb krise, men vendte med et snuptag udviklingen til en gigantisk succes.

Den udvikling blev trukket i gang af iPod, men også Mac'en blev populær på grund af det fine design. 

Det var dog først, da iPhone og derefter iPad blev introduceret, at pengene for alvor begyndte at vælte ind.

I dag repræsenterer de to enheder næsten tre fjerdedele af indtægterne i selskabet. Mac-maskinerne står for 13 procent mens iPod'en er på vej ud af Apples pengemaskine.

Også iTunes har ændret sig. Det startede med salg af musik, men streaming-tjenesterne har ædt den kage, og i dag tjenes pengene på salg af apps.

Ni procent af fortjenesten kommer herfra.

Samlet set er Apple først og fremmest en hardware-producent, men fokus er blevet ændret siden iPod-succesen.

Googles manglende forvandling
Googles indtjening har nok ikke været inde i den store forvandling, selv om der har været gjort forsøg på eksempelvis mobilmarkedet - kraftigt inspireret af Apple.

Også søgegiganten kunne lugte pengene, der omgiver telefonerne. Der gik ikke lang tid efter Apples iPhone, før Google sendte Android ind i det forretningsområde.

Android er som bekendt gratis og derfor ikke direkte indbringende på bundlinjen. Det endte også med, at Google købte Motorola i et forsøg på at tage en bid af mobilmarkedet, dog uden succes.

Nogen mener, det var en dårlig beslutning, mens andre ser den som strategisk, fordi en omfattende patent-portefølje fulgte med i købet.

Så det blev ikke fra denne front, at Google skulle tjene penge.

Faktisk stammer hovedparten af indtjeningen stadig fra at være et gigantisk reklamefirma.

Microsofts forandring
Der bliver rykket godt og grundigt rundt på chefgangene i Microsoft i øjeblikket. Ny topfigur og masser af udskiftninger.

Ligeledes er Nokia på vej ind under Redmond-firmaets vinger.

Over halvdelen af indtjeningen kommer fra enterprise-markedet, programmer og tjenester. De knytter sig eksempelvis til licenser på Windows-servere, Office og for forretningsdelen Azure.

På forbrugersiden kommer pengene fra OEM-licenser i forbindelse med køb af nye maskiner, Office og Windows Phone.

Hardware til almindelige brugere udgør den anden halvdel og omfatter alt fra Xbox, mus til Surface. Sidstnævnte har dog været en ganske dårlig forretning. Salg af Nokia-telefoner vil i fremtiden ryge ind i denne kategori.

Microsoft har gået efter en stærk position inden for forbrugerelektronik, men den nye chef, Satya Nadella, kommer fra enterprise-afdelingen i firmaet. Det bliver spændende at se, hvad han vil satse på.

Graferne i denne artikel er baseret på tal fra en undersøgelse, der er udført af ZDNet, baseret på kvartalsrapporterne fra de tre firmaer for anden halvdel af regnskabsåret 2013.

Læs også:
Apple skuffer investorerne på trods af rekord-regnskab

Så høj er lønnen hos Microsoft, Google, Cisco og Oracle

Da Ballmer gik ud, gik aktiekursen op
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft klar med splinternye bærbare: Endelig undgår selskabet en fatal fejltagelse
Microsoft er klar med fjerde generation af sin Surface Laptop. Og her undgår Microsoft omsider at være for karrig med lagerpladsen.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.