Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Microsoft sætter fulde sejl for Windows Phone: Her skal selskabet rydde op

ComputerViews: Med overtagelsen af Nokia er Microsoft klar til at sætte alle sejl for Windows Phone. Men flere ting halter. Se her, hvor Microsoft for alvor vil sætte ind.

ComputerViews: Microsoft har siden efteråret ventet på den endelige overtagelse af Nokias mobilforretning, som fandt sted i sidste uge, hvilket du kan læse mere om her: Nu bliver Nokia til Microsoft.

Med overtagelsen er den sidste centrale brik i det nye Microsoft ved at falde på plads, og selskabet vil nu sætte alle sejl i forsøget på igen at blive verdens vigtigste softwareselskab.

Det var Microsoft i mange år, da verdens it-brug var centreret omkring pc'en, men selskabet missede startskuddet på mobility-bølgen, som Apple skød i gang i 2007 med lanceringen af den første iPhone.

Efter hiv og sving, store investeringer og målrettet udnyttelse af det store, sammenhængende software-økosystem, som selskabet har bygget op, ligger Microsoft i dag på tredjepladsen på det globale marked for styresystemer til smartphones.

Det lyder finere end det er, for Windows Phone har fortsat kun en markedsandel i omegnen af fire procent i et marked, der domineres nærmest totalt af Apple iOS og Googles Android.

Det kan imidlertid meget vel komme til at ændre sig snart.

Microsoft og selskabets nye topchef, Satya Nadella, har nemlig i den seneste tid gradvist løftet sløret for en stor sammenhængende plan, der skal føre Microsoft ind i fremtiden og som ikke som tidligere er centreret omkring Windows, men om cloud og om at nå brugerne, hvor de er.

Det kan du læse mere om her: Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid.

Som altid gælder det for virksomheden om at forstå, at kunderne er vigtigere end produkterne, og at virksomheden skal forstå, hvad den skal tjene penge på. Og hvad den ikke kan (eller skal) tjene penge på.

Skal Windows Phone for alvor være med, er der nogle afgørende områder, som Microsoft skal have styr på efter overtagelsen af Nokias mobilforretning.

Udviklerne skal med - og prisen skal ned

Tiltrække flere udviklere

Er der en ting, der kan bremse vokseværket for et smartphone-styresystem, er det manglende apps, og her halter Windows Phone fortsat efter Android og iOS, der har mange flere apps på hylderne.

Afstanden mindskes, men den er stadig alvorlig nok, og det er da også noget, som Microsoft tager alvorligt.

Selskabet har for at tiltrække udviklere til at producere flere (og bedre) apps lanceret et koncept med navnet 'universelle apps' ('universal apps').

Den gør, at udviklere med Windows Phone 8.1 og Windows 8.1 kan bygge applikationer, der med ingen eller kun ganske få modifikationer kan køre på både pc'er, tablet-computere, smartphones og (snart) på Xbox, hvilket jo skal mindske arbejdsindsatsen for udviklere, der gerne vil bredt ud.

For udviklerne er der dog én ting, der tæller mere end noget som helst andet: Salg.

Udviklerne vil derfor først komme væltende, hvis de kan se, at købestærke og -villige kunder for alvor begynder at anvende Microsofts platform til at købe apps og services.

Prisen skal ned

Det er et grundlæggende markeds-princip, at alle produkt-kategorier gradvist falder i pris, indtil de bliver så billige, at de nærmest regnes for gratis.

Smartphones er endnu langt fra gratis, men det ændrer ikke på, at det generelle prisniveau falder - og vil fortsætte med at falde i takt med, at producenterne for alvor begynder at konkurrere om de samme kunder.

Microsoft er her nødt til at følge med ned i pris, hvis selskabet fremover skal sigte efter en høj markedsandel.

Selskabet har da også åbnet for understøttelse af Qualcomms low-end processorer, Snapdragon 200 og Snapdragon 400, hvilket giver mulighed for at anvende Windows Phone på prisbillige telefoner.

De mange styresystemer - og de mange kulturer

Hvad skal der ske med alle de styresystemer?

Microsofts nye strategi er: Nå ud til brugerne, hvor de er, og få dem trukket ind til Microsofts services og løsninger derfra.

Selv om selskabet for alvor er på vej over i en cloud-centreret verden, sidder selskabet pludselig med ikke mindre end seks forskellige mobil-styresystemer, der alle skal passes og håndteres og udvikles.

De er: Windows, Windows RT, Windows Phone, Android (på Nokia X) samt de propreitære systemer på Nokias Asha-telefoner samt selskabets billigste mobil-telefoner, der er meget udbredte i fattige lande.

De to propreitære Nokia-systemer kan Microsoft ikke skille sig af med, hvis ikke Windows Phone-smartphones samtidig bliver så billige, at alle kan være med.

Det samme gælder Android, der også passer meget godt ind i Microsofts nye strategi om at nå ud til kunderne, hvor de er, og via de apparater, som de anvender.

Men hvad med Windows RT? Hvad skal Microsoft egentlig bruge dette system til?

Nye medarbejdere skal indfases

Nokia er et af de største erhvervs-eventyr i Finlands historie, og mange af Nokias medarbejdere har været ansat i selskabet i rigtigt mange år og har dybe følelser for selskabet - også af national karakter.

Modtagelsen af Microsofts Steve Ballmer underbygges meget godt af denne artikel: Steve Ballmer på scenen i Finland - uden klapsalver.

Samtidig er der - mildest talt - store kulturelle forskelle på de alvorlige finner og de højtråbende østkyst-amerikanere.

Det skal Microsoft nu tackle på en måde, så selskabet undgår den store faneflugt - ikke mindst i de 'gamle' finske afdelinger, der står bag Nokia Asha og de øvrige lavpris-modeller, som også er vigtige for Microsoft som indgang til de store udviklingsmarkeder.

Skal momentum holdes, skal alle arbejde sammen mod samme mål.

Læs også:

Her er forklaringen: Derfor vil Microsoft overtage Nokia.

Microsofts innovative ideer: Her er Windows' fremtid.

Styresystemernes tid er ved at være omme.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


Premium
Jacob og Henrik har netop solgt deres it-virksomhed for et trecifret millionbeløb: "Vi havde et mål om at vokse endnu mere, men så kom det her tilbud"
CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje