Artikel top billede

Alarm: EU-afstemning i fare for russiske hackerangreb

Med få dage tilbage inden den store EU-afstemning råber et hold it-eksperter nu vagt i gevær over et usikkert valg-system.

Mens hele Europa forbereder sig til EU-parlamentsvalget om en god uges tid, advarer en gruppe it-eksperter nu om fare for hackerangreb i Estland, som har benyttet internet-valg i flere år.

Det skriver AFP.

EU-afstemningen finder sted søndag den 25. maj, hvor også de danske vælgere skal stemme om valg af parlamentsmedlemmer og om tilslutningen til den omstridte patentdomstol

Stoler blindt på pc'er

Advarslen i Estland kommer, efter at en gruppe på seks it-eksperter har kigget Estlands valgsystemer efter i sømmene oven på landets seneste kommunale valg.

I denne undersøgelse har de fundet flere software-svagheder og strukturelle problemer med internet-afstemningen.

"Estlands internetafstemningssystem stoler blindt på valg-servere og borgernes computere, som i begge tilfælde vil være attraktive mål for hackere på statsniveau, eksempelvis fra Rusland," forklarer assistant professor J. Alex Halderman fra Michigan Universitetet til AFP.

Et andet medlem af forsker-gruppen, Jason Kitcat, som er rådgiver for Open Rights Group med forsvar af internetfrihed for øje, opsummerer situationen således:

"Vi havde aldrig troet, at vi ville se så mange problemer og sårbarhed, som det var tilfældet. Vi føler os forpligtede til at gøre offentligheden opmærksom på disse problemer," bliver det forklaret til AFP.

Estland: Det sker ikke
Den estiske valgkommission tager dog advarslerne forholdsvis roligt.

"Vi er overbeviste om, at systemet er sikkert," forklarer kommissionens talskvinde Kriti Kirsberg til AFP.

Hun forklarer sin tillid med, at kommissionen har foretaget prøveangreb på systemerne, som åbenbart har klaret skærene.

Samtidig hævder den estiske it-ekspert Linnar Vilk, at landets seks hidtidige internet-afstemninger er forløbet uden sikkerhedsproblemer.

"De mulige angreb er under kontrol, og angreb kan bare ikke ikke ske," siger han til AFP.

Du kan selv læse rapporten om mulige sikkerhedsbrister i det estiske valgsystem her.

Læs også:
Hacker bryder ind i EU: Så latterligt nemt var det

Pirate Bay-grundlægger på vej i EU-parlamentet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Ryk VMware i skyen og kom videre på den digitale rejse
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.