Artikel top billede

Alarm: EU-afstemning i fare for russiske hackerangreb

Med få dage tilbage inden den store EU-afstemning råber et hold it-eksperter nu vagt i gevær over et usikkert valg-system.

Mens hele Europa forbereder sig til EU-parlamentsvalget om en god uges tid, advarer en gruppe it-eksperter nu om fare for hackerangreb i Estland, som har benyttet internet-valg i flere år.

Det skriver AFP.

EU-afstemningen finder sted søndag den 25. maj, hvor også de danske vælgere skal stemme om valg af parlamentsmedlemmer og om tilslutningen til den omstridte patentdomstol

Stoler blindt på pc'er

Advarslen i Estland kommer, efter at en gruppe på seks it-eksperter har kigget Estlands valgsystemer efter i sømmene oven på landets seneste kommunale valg.

I denne undersøgelse har de fundet flere software-svagheder og strukturelle problemer med internet-afstemningen.

"Estlands internetafstemningssystem stoler blindt på valg-servere og borgernes computere, som i begge tilfælde vil være attraktive mål for hackere på statsniveau, eksempelvis fra Rusland," forklarer assistant professor J. Alex Halderman fra Michigan Universitetet til AFP.

Et andet medlem af forsker-gruppen, Jason Kitcat, som er rådgiver for Open Rights Group med forsvar af internetfrihed for øje, opsummerer situationen således:

"Vi havde aldrig troet, at vi ville se så mange problemer og sårbarhed, som det var tilfældet. Vi føler os forpligtede til at gøre offentligheden opmærksom på disse problemer," bliver det forklaret til AFP.

Estland: Det sker ikke
Den estiske valgkommission tager dog advarslerne forholdsvis roligt.

"Vi er overbeviste om, at systemet er sikkert," forklarer kommissionens talskvinde Kriti Kirsberg til AFP.

Hun forklarer sin tillid med, at kommissionen har foretaget prøveangreb på systemerne, som åbenbart har klaret skærene.

Samtidig hævder den estiske it-ekspert Linnar Vilk, at landets seks hidtidige internet-afstemninger er forløbet uden sikkerhedsproblemer.

"De mulige angreb er under kontrol, og angreb kan bare ikke ikke ske," siger han til AFP.

Du kan selv læse rapporten om mulige sikkerhedsbrister i det estiske valgsystem her.

Læs også:
Hacker bryder ind i EU: Så latterligt nemt var det

Pirate Bay-grundlægger på vej i EU-parlamentet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere