Danmark tættere på e-valg

Estland afholdt i sidste uge verdens første parlamentsvalg med mulighed for stemmeafgivelse over internet. I Danmark opfordrer videnskabsministeren nu til at overvinde barrierne for e-valg.

Som det første land i verden har Estland afholdt et parlamentsvalg hvor borgerne kunne afgive deres stemme over internet. Valget fandt sted søndag i sidste uge og det har nu fået den danske regering til at forstærke indsatsen for at få digitalisere valghandlingerne.

»Parlamentsvalget i Estland i søndags, den 4. marts, var verdenspremiere for afgivelse af stemmer over internettet ved et nationalt valg og kan vise sig at være et valg af historisk betydning. Derfor er der behov for en status for de internationale erfaringer,« lyder kommentaren fra videnskabsminister Helge Sander.

Han har nu bedt IT- og Telestyrelsen om at udarbejde en status over de internationale erfaringer med e-valg, som også skal omfatte rapporteringen fra den internationale observatørgruppe fra OSCE, som overvågede valget i Estland.

»Hovedgevinsten ved e-valg over nettet er, at det kan styrke valgdeltagelsen. Herhjemme har vi blandt andet set mere end en fordobling af deltagelsen i det seneste studentervalg på RUC pga. mulighederne for e-afstemning,« siger Helge Sander.

På baggrund af status-redegørelsen vil ministeren drøfte med Folketingets it-ordførere, hvordan Danmark kan komme overvinde de barrierer af både praktisk og juridisk karakter, der hidtil har været for e-valg i Danmark.

»Som udgangspunkt er jeg meget positiv over for yderligere digitalisering af valghandlingerne i Danmark. Men vi må tage fat på de praktiske og juridiske udfordringer og ikke mindst meget nøje drøfte i partierne, på borgermøder mv., hvordan vi kan sikre en usvækket tiltro og tillid til valghandlingen i den danske befolkning. Selv om gevinsterne ved at stemme på nettet, optælle stemmer elektronisk osv. er indlysende, kan prisen blive uacceptabel høj, hvis danskernes tillid til valghandlingerne svækkes det mindste,« siger Helge Sander.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere