Artikel top billede

I næste uge kommer NemID til din smartphone - prøv det her

Snart bliver det muligt at logge på banker og offentlige hjemmesider fra din smartphone med NemID. Læs her, hvornår og hvordan Digitaliseringsstyrelsen åbner for den nye login-mulighed.

Efter flere måneders udvikling er Digitaliseringsstyrelsen sammen med sin leverandør Nets DanID klar med en NemID-løsning baseret på JavaScript, der kan anvendes fra mobile enheder.

Den nuværende NemID-løsning er baseret på Java, og derfor har den fællesoffentlige og bankernes login-løsning længe været lukket land for smartphones og tablets.

Men det bliver lavet om fra den 28. maj, hvor den JavaScript-baserede version af NemID går i pilotproduktion.

På jævnt dansk betyder pilotproduktion, at Digitaliseringsstyrelsen åbner for, at borgerne kan logge på fra deres mobile enheder fra den 28. maj.

Fra den 1. juli åbner Digitaliseringsstyrelsen så for fuld produktion. Det gør det muligt for private og offentlige tjenester, der ikke er tilsluttet Nemlog-in, at implementere mobil understøttelse.

Prøv på Borger.dk

Kontorchef Cecile Christensen fra Digitaliseringsstyrelsen forklarer, at fra den 28. maj er alle selvbetjeningsløsninger på eksempelvis Borger.dk blevet gennemgået med henblik på at afgøre, hvorvidt de er forberedt til visning på og anvendelse fra mobile enheder.

Rent praktisk fortæller hun, at borgere, der forsøger at tilgå de enkelte løsninger via Borger.dk fra den 28. maj vil blive mødt med en besked om, hvorvidt løsningen er forberedt til mobil anvendelse eller ej.

Eksempelvis vil 'valg af læge' og 'ansøg om/forny dansk pas' være fuldt tilgængelige fra næste uge, mens andre mobil-adgange lader vente på sig.

"I forhold til den nye NemID JavaScript klient er Nets DanID i færd med at færdiggøre listen over understøttede platforme og devices," fortæller Cecile Christensen til Computerworld.

Hun nævner, at listen over hjemmesider og mobile enheder er en del af projektleverancen og snart vil blive offentliggjort på nemid.nu, som allerede i dag indeholder en tilsvarende liste over understøttede/supporterede platforme i forhold til NemID Java løsningen.

Derfor er Java på vej ud i mørket

"Vi understøtter en lang række af de mest normale styresystemer, men der kan selvfølgelig være enkelte, som ikke er omfattet af vores lange liste," tilføjer hun.

Alt er, som det plejer 
Cecile Christensen fortæller, at borgerne hverken skal downloade nyt software eller bestille nye nøglekort, når den 47 millioner kroner dyre JavaScript-baserede løsninger står klar til pilotbrug om en uge og til reelt brug på flere offentlige og private hjemmesider om en god måneds tid.

Her har bankerne og den offentlige sektor hver betalt 50 procent - svarende til 23,5 millioner kroner.

"Alt er, som det plejer at være. Forskellen er bare, at den nye løsning er udviklet i JavaScript, som eksekveres i browseren i stedet for Java-appletten som i dag. Skærmstørrelsen bliver tilpasset, og brugerne kan logge på, som vedkommende kender det fra pc'en," lyder det fra Cecile Christensen.

Dermed har Digitaliseringsstyrelsen sammen med Nets gjort JavaScriptet så usynligt for brugerne som muligt og bibeholdt den nuværende login-oplevelse.

Java på vej ud i mørket 

Hvis du logger på fra en pc, vil det stadig være den Java-baserede løsning, som kommer i spil.

Her har JavaScript-løsningen altså ikke forandret noget, indtil denne løsning formentligt udfases inden længe.

"Mange af de nye mobile platforme understøtter ikke Java, og derfor ser det lige nu ud til, at JavaScript er den fremadrettede løsning," lyder det fra Cecile Christensen, som tilkendegiver, at Java formentlig bliver udfaset i de kommende år.

Ikke alle er med 
Med åbningen af pilotproduktionen den 28. maj og den reelle udrulning i starten af juli har de offentlige myndigheder haft travlt med at få mobile login-løsninger på plads.

Ifølge Cecile Christensen er det derfor meget sandsynligt, at ikke alle myndigheder er på plads i løbet af sommeren.

"Det er blevet prioriteret, så nogle tjenester på eksempelvis Borger.dk vil være tilpasset fra den 28. maj, mens andre først vil følge i senere faser. Men alle skal med tiden nok komme på plads," siger hun.

Læs også:
Her er er den ungarske udfordrer til NemID

NemID med java script: Er det bedre end Java?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere