Artikel top billede

(Foto: PC World)

NemID med java script: Er det bedre end Java?

Efterspørgslen efter NemID på mobile platforme har medført, at Digitaliseringsstyrelsen nu arbejder på at få skiftet Java ud med Javascript. Men er det overhovedet en god idé?

Læs også: 
Derfor er Java (måske) færdig historie for NemID

Oracle kryber til korset - lover bedre Java-håndtering

Digitaliseringsstyrelsen offentliggjorde forleden, at det kan give god mening at skifte fra Java-platformen til Javascript i danskernes NemID-løsning.

Særligt på grund af platformsuafhængigheden til mobile enheder som smartphones og tablets undersøges det nu, hvorvidt Javascript kan danne baggrund for login-løsningen.

Et eventuelt skifte vil da også give god mening på nogle områder.

"Jeg kan sagtens se nogle praktiske årsager til, at et skifte til Javascript vil være positivt. Særligt mobilplatforme har jo et stort problem med Java, og det vil være mindre ved Javascript," siger Ivan Bjerre Damgård, der er professor i it-sikkerhed ved Aarhus Universitet.

Ikke mere sikkert

Han peger dog på, at der ikke er de samme entydige argumenter, når det kommer til sikkerhed. 

"Man kan ikke sige at sikkerhedsproblemerne forsvinder ved at skifte til Javascript," pointerer Ivan Bjerre Damgård og fortsætter:

"Der vil altid være sikkerhedsmæssige issues, hvad enten det er det ene eller det andet."

I dette tilfælde mener professoren, at det helt konkret bliver et spørgsmål om, hvilke leverandører man helst ser varetage et af danskernes vigtigste indgange til det digitale samfund.

Oracle eller browserproducenterne

"Man kan i princippet koge det ned til, hvem man stoler mest på kan håndtere sikkerhedsopdateringer - Oracle eller browserpoducenterne?" siger han.

Som det er nu, er det nemlig Oracle, der står for at lukke huller i sikkerheden omkring Java.

Et skifte til Javascript vil imidlertid betyde, at det bliver browserproducenter som Microsoft, Google og Morzilla, der overtager sikkerhedshåndtering.

Forskellen på Java og Javscript

"Javascript køres jo i browseren, det er ikke et stykke eksternt software som Java. I forhold til sikkerheden bliver det derfor et spørgsmål om, hvor effektivt man forventer, at browserproducenterne kontra Oracle er til at rette op på fejl," siger Ivan Bjerre Damgård og tilføjer:

"Helt nøgternt kan man jo sige, at vi i dag har et firma, som står for det - med Javascript får vi eventuelt en hel række. Til gengæld kan man frygte, at Oracle ikke vil prioritere Java specielt højt på længere sigt."

Han medgiver, at et skifte til Javascript selvfølgelig giver god mening i forhold til platformsuafhængighed, men holder fast i, at sikkerhedsproblematikken ikke forsvinder ved at skifte Java ud med Javascript.

En tredje metode

Hvis NemID skal sikres endnu mere, så bør man ifølge professoren gå en helt tredje vej.

"Der ingen tvivl om, at der er brug for et eller andet, der er eksternt i forhold til den pc, du sidder ved. Problemet med koderne på plastikkortet er, at de ikke har noget at gøre med den transaktion, du er i gang med at udføre," siger han og uddyber:

"Det handler om at erstatte plastikkortet med noget aktivt, som faktisk deltager i processen. Det kunne eksempelvis være en app på mobiltelefonen, der taler sammen med den transaktion, du er i gang med. Så får brugeren mulighed for at checke på to forskellige devices, at det er den rigtige transaktion, der er gang i."

Læs også:

Derfor er Java (måske) færdig historie for NemID

Oracle kryber til korset - lover bedre Java-håndtering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere