Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Microsoft efter audit-kritik: Vores kunder skal jo være korrekt licensierede

"Vores licensmodel bygger på tillid," lyder det fra Microsoft som reaktion på, at ny forening vil forsøge at bremse de forhadte licens-audits.

"Som softwareleverandør har vi en naturlig interesse i, at vores kunder er korrekt licensierede."

Sådan lyder det fra Microsoft, efter at it-konsulenten Jan Øberg forleden lancerede foreningen Itamorg, der har til formål at samle virksomheder i samlet front mod softwareleverandørernes licens-audits.

Jan Øberg mener, at software-leverandørerne er dygtige til at få overtaget på området, fordi reglerne er så komplekse, at mange virksomheder reelt er chanceløse og helt i audit-folkenes magt, når først en audit går i gang.

Tidligere har Apotekerforeningens it-chef, Niels Braae, fortalt til Computerworld, at det ikke er 'rimeligt at forlange, at fornuftige mennesker skal kunne sætte sig ind i det her. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre."

Det kan du læse mere om her.

Microsoft: Ingen er bevidst underlicensieret
Microsoft, der bliver nævnt som en af de softwareleverandører, der ofte står bag licens-audits, skriver i en mail til Computerworld, som kommunikationsdirektør Anders Adelhorst har fremsendt på vegne af Microsofts compliance-ansvarlige i Danmark, Christiane Rønnow Jensen, at området er 'komplekst.'

Det skyldes ifølge Christiane Rønnow Jensen, at licens-reglerne skal 'understøtte komplekse miljøer ude hos kunderne."

"Vores licensmodel bygger på tillid, og det er vores erfaring, at ingen kunder er bevidst underlicensieret. Derfor har vi en løbende dialog med vores kunder om fordelen ved software asset management, der rækker langt videre end blot license compliance," skriver Christiane Rønnow Jensen.

Microsoft ønsker ikke at stille op til mundtligt interview om sagen.

Computerworld ville ellers gerne have spurgt Microsoft om, hvor meget selskabet tjener på audits, hvor ofte en audit ender med en regning til kunden, om Jan Øberg har ret i sin kritik, hvor mange sider selskabets licens-betingelser fylder samt om, hvordan man som virksomhed kan undgå at blive knaldet til en audit.

Fyldt med hemmelighedskræmmeri

Microsofts uvillighed til at stille op til interview om selskabets audits understreger, at audits er et område fyldt med hemmelighedskræmmeri og diskretion i it-branchen.

Det skyldes ikke mindst, at mange virksomheder ifølge Computerworlds oplysninger frygter, at de kan blive præsenteret for en ny audit og en ny regning, hvis de er for åbenmundede i deres kritik af de software-leverandører, som de er afhængige af.

Samtidig kræver softwareleverandørerne ifølge kritikken, at virksomhederne underskriver fortrolighedserklæringer i forbindelse med licens-audits, hvilket gør, at de ikke vil fortælle noget om dem.

Du kan læse mere om det stærkt hemmelighedsfyldte område her: Jagten på de danske it-licenser er gået ind.

Læs også:

Tre simple råd: Sådan sparer du kassen på dummebøder til licens-politiet

Danskere blæser til kamp mod licens-audits: Sådan får vi prisen ned.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Få overblik over forhindringer på den digitale rejse og kom hurtigt videre
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.