Artikel top billede

(Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

5G på vej: Sådan skal Europa komme først med vild teknologi

EU blev kørt bag af dansen med 4G, men vil eje 5G-standarden. Stort samarbejde med Sydkorea skal bringe EU helt i front med verdens hidtil vildeste mobil-teknologi.

EU vil have 5G til Europa, og det skal gå hurtigt.

EU er derfor på vej med en meget stor udviklings-aftale, som er indgået med Sydkorea, der er blandt verdens absolut førende lande inden for udvikling af mobil-teknologi.

Med aftalen følger 5,2 milliarder kroner fra EU.

Aftalen vil sigte mod, at EU og Sydkorea sammen udvikler 5G-systemer og får etableret en række 5G-standarder, ligesom parterne vil stræbe efter at få radio-frekvenserne til at understøtte den nye teknologi.

Målet er at være klar med en global standard og vision for 5G ved udgangen af 2015.

"Arbejdet med 5G bør begynde så hurtigt som muligt. Det er ekstremt vigtigt, at vi igen får en førerrolle, efter at vi i 1990'erne var i førersædet, da alle dengang snakkede om [det europæisk udviklede] GSM," lyder det fra EU-kommissær Neelie Kroos.

Har oppet sig

Aftalen understreger, at EU for alvor har lagt sig i selen for at komme med på tele-udviklingen.

Det sker, efter at mange europæiske lande har været plaget af problematiske og sene udrulninger af 4G, hvilket EU gerne vil undgå, når næste generations mobilnetværk skal rulles ud.

Til gengæld var det Europa, der stod bag GSM-standarden, der var første generations standarden for mobiltelefoni.

Ifølge EU vil man med 5G kunne downloade en HD-film på ganske få sekunder på sin mobiltelefon, mens det med 4G tager seks minutter.

Du kan læse mere om, hvor vildt 5G bliver, her: Huawei: Sådan bliver fremtidens 5G-netværk

Udrulningen af de lynhurtige mobilforbindelser er vigtig for ikke mindst europæisk erhvervsliv.

Udviklingen er allerede i fuld gang andre steder i verden, og EU regner det for vigtigt at komme først og være med til at definere en standard. Blandt andet investerer kinesiske Huawei for tiden massivt i udviklingen af 5G.

I dette kapløb er sydkoreanerne ikke hvem-som-helst, da nogle af verdens absolut førende smartphone-selskaber er sydkoreanske med Samsung i spidsen.

Samsung er allerede langt fremme med udviklingen af 5G. Selskabet har således tidligere meddelt, at det har udviket en ny måde til at at overføre store mængder data ved hjælp af et højere frekvensbånd.

Den sydkoreanske regering offentliggjorde i januar en stor roadmap for udviklingen og udrulningen af trådløs 5G-teknologi i Sydkorea. Her er målet af blive det første land i verden, der for alvor udruller 5G til markedet. Det skal ifølge planen ske i december 2020.

Læs også:

Huawei: 5G er så potent, at vores viden om netværk og it skal genstartes

Derfor bliver 5G et totalt anderledes mobilnetværk

Huawei: Sådan bliver fremtidens 5G-netværk

5G kommer: Så vildt bliver det

På vej: Så ekstremt hurtig bliver 5G - download en hel HD-film på et sekund
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere