Topnyhed:Nana Bule forlader Microsoft: Her er den nye direktør for Microsoft Danmark

Artikel top billede

Nu kommer dit nye NemID - her er hvad du kan forvente

NemID optimeret til smartphones får premiere tirsdag i en udgave, som ikke virker specielt optimeret til smartphones. Læs her, hvad du kan forvente at bruge den spritnye Javascript-baserede NemID til.

Den gode nyhed er, at du fra den 1. juli kan logge på omkring 2.000 offentlige it-services med din mobiltelefon med hjælp af NemID, som nu også kommer i en mobilvenlig Javascript-version.

Den dårlige nyhed er så til gengæld, at du i visse tilfælde skal helt op mod et halvt minut, før du er logget på diverse services via din smartphone.

Kontorchef Cecile Christensen fra Digitaliseringsstyrelsen forklarer til Computerworld, at den langsomme performance skyldes Javascripts-versionens meget kode, som har været nødvendig af hensyn til sikkerheden.

"Vi arbejder naturligvis på at gøre login-processen hurtigere for alle enheder uden at gå på kompromis med sikkerheden. Det er klart, at en ventetid på 30 sekunder på at logge ind er alt for lang tid," siger hun.

Forskel på to iPhones

Cecile Christensen fortæller, at målet er at nå ned på en login-tid på 5-10 sekunder.

Det mål er dog også stærkt afhængigt af borgernes netværksforbindelser, deres telefoneners software og hardware i form af processorer.

"En iPhone 4S kan være langsom, mens en iPhone 5S kan logge hurtigt på," eksemplificerer hun forskellen mellem to telefoners login-tider.

Mangler mobil-optimering

På den positive front kan det nævnes, at alle det offentliges selvbetjeningsløsninger fra tirsdag den 1. juli kan tilgås med mobile enheder.

Det er dog blot syv løsninger, der i første omgang har fået en brugervenlig overhaling med responsivt design.

Det drejer sig om 1) Anmeld flytning til udlandet, 2) Ansøg om begravelseshjælp, 3) Ansøg om lån til betaling af ejendomsskatter, 4) Ansøg om Navne- og adressebeskyttelse, 5) Ansøg om kropsbårne hjælpemidler, 6) Valg af læge og 7) Ægteskabserklæring.

Det betyder med andre ord, at knap 2.000 offentlige løsninger ikke er optimeret til mobilbrug. Du kan derfor komme til at møde forskellige grader af, hvad man ville kalde en god brugeroplevelse.

Eksempelvis kan du komme til at skulle zoome ind og ud for at komme ind i en given offentlig digitalløsning via den Javascript-baserede NemID-løsning.

Derfor tager NemID lang tid på din netbank

Andre services som eksempelvis digital pladsanvisning vil ikke være egnede til mobilt brug, og Digitaliseringsstyrelsen oplyser, at der er ved at blive udviklet en ny løsning. 

"Vi opfordrer i første omgang myndighederne til at optimere de største og mest efterspurgte løsninger til mobile enheder. Det responsive design og den øvrige tekniske mobiltilpasning vil løbende komme til flere og flere løsninger i anden halvdel af 2014," lover Cecile Christensen fra Digitaliseringsstyrelsen.

Bankerne bliver på apps 

Mens de offentlige løsninger altså er tilgængelige i mere eller mindre brugervenlige udformninger ved Javascript-premieren i morgen, halter det straks noget mere med at få bankerne om bord.

Hos Finansrådet, bankernes interesseorganisation, lyder budskabet, at bankerne samlet vil køre en migreringsperiode fra Java-versionen til Javascriptbaseret NemID, der strækker sig frem mod udgangen af 2014.

Hovedårsagen til, at bankerne ikke har kastet sig frådende over den Javascript-baserede NemID, er de førnævnte performance-problemer sammenholdt med, at alle bankerne har deres egne proprietære app-løsninger til login i netbanken.

Her er det dog meningen i lighed med offentlige løsninger, at den gamle NemID-løsning med Java løbende forsvinder frem mod 2015.

Java forsvinder ikke

At tro, at Java helt forsvinder fra NemID, er en sandhed med modifikationer, fortæller Cecile Christensen.

For mens Javascript bliver borgernes fremadrettede løsning fra både pc'er og mobile enheder, hvad enten de bruger NemID med nøglekort eller nøgleviser, ser det ud til, at Java-appletterne overlever i virksomhedernes NemID-brug og borgere med NemID på hardware i en rum tid endnu.

Mange andre spillere som eksempelvis teleselskaber og online-bookmakere har dog fået adgang til de Javascript-baserede API'er, så disse virksomheder kan begynde at implementere løsninger til brug på kundernes mobiltelefoner.

Allerede nu kan du teste den Javascript-baserede løsning på eksempelvis Borger.dk, og du skal være velkommen til at bruge nedenstående debatfelt til at fortælle om dine oplevelser med at bruge NemID på telefonen.

Læs også: 
Anbefaling: Fremtidens NemID skal gøre dig anonym
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere