Artikel top billede

Anbefaling: Fremtidens NemID skal gøre dig anonym

Fremtidens NemID skal give brugeren anonymitet, kunne bruges på alle platforme og med mulighed for at vælge flere sikkerhedsniveauer, lyder det fra Dansk It.

I morgen kommer NemID til dine mobile enheder, men tankerne om næste generation af danskernes login-løsning går langt videre end blot at være mobil. 

For i de næste versioner af danskernes login-løsning skal der bygges nye funktioner ind, hvis det står til foreningen Dansk It.

Det fremgår af et høringssvar om fremtidens digitale signatur, som netop er afgivet til Digitaliseringsstyrelsen.

Se og Hør-krisen har således sat sine tydelige spor i forslaget.

Dansk it anbefaler nemlig, at der indføres organisatoriske sikkerhedsrutiner, så man bedre bliver i stand til at gardere sig mod misbrug af typen som i Se og Hør-sagen

Det lyder blandt andet, at samme person ikke må have adgang til mere end ét system, at Digitaliseringsstyrelsen gennemfører egen kontrol med leverandørens it-sikkerhedspraksis, og at hardware til hvert kritisk system fysisk skal være beskyttet og uafhængigt af hardware til andre kritiske systemer.

CPR-sikring

Også den solide opmærksomhed på personnummeret, blandt andet i forbindelse med at mange danske politikere har fået offentliggjort deres CPR på nettet, har sat spor.

"Løsningen bør som default indeholde forskellige sikkerhedsniveauer og privatlivsbeskyttelse og samtidig være enkel at bruge," står der i høringssvaret, som anbefaler, at der skal være mulighed for delvis eller trinvis anonymitet.

"Der er situationer, hvor det kan være ønskværdigt at være delvist anonym. Der kan være funktioner, hvor det kun er få oplysninger om brugeren, som er nødvendige for at blive tilladt adgang til en bestemt funktion," siger Per Andersen, administrerende direktør i Dansk It.

Internet i alt

Et andet nøglepunkt er en forventning om, at der kommer it i alt fra støvsugere til køleskabe.

"Når almindelige brugsgenstande får et cyberliv, bliver det nødvendigt at beskytte de data, som brugsgenstandene indsamler om os med en digital signatur. Den fremtid bør den næste generations digitale signatur være klar til," siger Per Andersen.

Derfor lyder en af anbefalingerne, at det skal være nemt at anvende løsningen på nye typer af enheder, hvad enten det måtte være fremtidens intelligente køleskabe eller medicinaludstyr.

Du kan læse hele svaret fra Dansk It her.

Læs også:
Så mange danskere kan stå uden NemID i næste måned

Åh nej: Det mobile NemID udskudt på ubestemt tid




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere