Artikel top billede

Anbefaling: Fremtidens NemID skal gøre dig anonym

Fremtidens NemID skal give brugeren anonymitet, kunne bruges på alle platforme og med mulighed for at vælge flere sikkerhedsniveauer, lyder det fra Dansk It.

I morgen kommer NemID til dine mobile enheder, men tankerne om næste generation af danskernes login-løsning går langt videre end blot at være mobil. 

For i de næste versioner af danskernes login-løsning skal der bygges nye funktioner ind, hvis det står til foreningen Dansk It.

Det fremgår af et høringssvar om fremtidens digitale signatur, som netop er afgivet til Digitaliseringsstyrelsen.

Se og Hør-krisen har således sat sine tydelige spor i forslaget.

Dansk it anbefaler nemlig, at der indføres organisatoriske sikkerhedsrutiner, så man bedre bliver i stand til at gardere sig mod misbrug af typen som i Se og Hør-sagen

Det lyder blandt andet, at samme person ikke må have adgang til mere end ét system, at Digitaliseringsstyrelsen gennemfører egen kontrol med leverandørens it-sikkerhedspraksis, og at hardware til hvert kritisk system fysisk skal være beskyttet og uafhængigt af hardware til andre kritiske systemer.

CPR-sikring

Også den solide opmærksomhed på personnummeret, blandt andet i forbindelse med at mange danske politikere har fået offentliggjort deres CPR på nettet, har sat spor.

"Løsningen bør som default indeholde forskellige sikkerhedsniveauer og privatlivsbeskyttelse og samtidig være enkel at bruge," står der i høringssvaret, som anbefaler, at der skal være mulighed for delvis eller trinvis anonymitet.

"Der er situationer, hvor det kan være ønskværdigt at være delvist anonym. Der kan være funktioner, hvor det kun er få oplysninger om brugeren, som er nødvendige for at blive tilladt adgang til en bestemt funktion," siger Per Andersen, administrerende direktør i Dansk It.

Internet i alt

Et andet nøglepunkt er en forventning om, at der kommer it i alt fra støvsugere til køleskabe.

"Når almindelige brugsgenstande får et cyberliv, bliver det nødvendigt at beskytte de data, som brugsgenstandene indsamler om os med en digital signatur. Den fremtid bør den næste generations digitale signatur være klar til," siger Per Andersen.

Derfor lyder en af anbefalingerne, at det skal være nemt at anvende løsningen på nye typer af enheder, hvad enten det måtte være fremtidens intelligente køleskabe eller medicinaludstyr.

Du kan læse hele svaret fra Dansk It her.

Læs også:
Så mange danskere kan stå uden NemID i næste måned

Åh nej: Det mobile NemID udskudt på ubestemt tid
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere