Artikel top billede

Undersøgelse i gang: Misbruger Google den massive Android-dominans?

Udnytter Google Androids dominans på smartphone-markedet til at fremme egne tjenester på bekostning af konkurrenternes?

EU er i gang med at undersøge, om der skal indledes en sag mod Googles måde at fremme selskabets søge- og korttjenester på via Android.

Det skriver nyheds-bureauet Reuters.
 
Android er med en markedsandel på næsten 80 procent gået hen og blevet en ganske dominerende smartphone-platform - samtidig med, at smartphones i det hele taget stormer frem som produkt-type

Reuters har set spørgeskemaer, sendt fra EU's regulingersmyndigheder til blandt andet teleoperatører og telefon-producenter, hvor de bliver spurgt, om der er skriftlige eller mundtlige krav fra Googles side om, at de ikke præinstallerer apps, produkter eller services, der konkurrerer mod Googles løsninger - eksempelvis søgemaskinen, app-butikken eller kort-tjenesten.

Et konkret spørgsmål skal gå på, om Google har kommunikeret, "at det ikke var til fordel for dit produktions- eller markedsførings-foretagende at lancere en smart mobilenhed med dine egne eller tredjepartsapplikationer eller services præintstalleret."   

Hvilke krav stiller Google?

Det fremgår også af dokumenterne, at respondenterne skal give myndighederne et overblik over den kommunikation, der har været med Google siden 2007, i form af email, fax, breve, telefonsamtaler og lignende.

Der er frist i starten af september i forhold til at besvare de flere end 40 spørgsmål, skriver Reuters.

En tidligere Google-leder fortæller anonymt til Reuters, at mens alle kan anvende open source-softwaren Android, som de ønsker, skal man som en telefon-producent, der ønsker den nyeste version, underskrive en kontrakt, der fastsætter et minimum af af Google-tjenester, der skal være præinstalleret på enhederne.

Det siger Google selv

Mens der endnu ikke er tale om andet end en form for forundersøgelse, og det slet ikke er sikkert, at der kommer nogen sag ud af det, så er det svært ikke at komme til at tænke på de monopol-sager (og bøder), Microsoft har været ramt af her i Europa.

Androids position på smartphone-markedet minder i dag på mange måder om Microsofts position på pc-markedet, og derfor vil der - berettiget eller ej - også være et øget fokus fra myndighedernes og konkurrenternes side på, om Google misbruger den position.

En talsperson fra Google skriver i en email til Reuters, at Google er fast besluttet på at holde Android åben, og at "alle kan bruge Android uden Google, og alle kan bruge Google uden Android."

"Siden introduceringen af Android har større konkurrence på smartphonemarkedet givet kunder flere og bedre valgmuligheder," lyder det desuden fra Googles side til Reuters.

Læs også:

Voldsom vækst på smartphone-markedet: Disse mærker stormer frem

Derfor er der huller i halvdelen af de mest populære Android-apps
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere