Artikel top billede

Undersøgelse i gang: Misbruger Google den massive Android-dominans?

Udnytter Google Androids dominans på smartphone-markedet til at fremme egne tjenester på bekostning af konkurrenternes?

EU er i gang med at undersøge, om der skal indledes en sag mod Googles måde at fremme selskabets søge- og korttjenester på via Android.

Det skriver nyheds-bureauet Reuters.
 
Android er med en markedsandel på næsten 80 procent gået hen og blevet en ganske dominerende smartphone-platform - samtidig med, at smartphones i det hele taget stormer frem som produkt-type

Reuters har set spørgeskemaer, sendt fra EU's regulingersmyndigheder til blandt andet teleoperatører og telefon-producenter, hvor de bliver spurgt, om der er skriftlige eller mundtlige krav fra Googles side om, at de ikke præinstallerer apps, produkter eller services, der konkurrerer mod Googles løsninger - eksempelvis søgemaskinen, app-butikken eller kort-tjenesten.

Et konkret spørgsmål skal gå på, om Google har kommunikeret, "at det ikke var til fordel for dit produktions- eller markedsførings-foretagende at lancere en smart mobilenhed med dine egne eller tredjepartsapplikationer eller services præintstalleret."   

Hvilke krav stiller Google?

Det fremgår også af dokumenterne, at respondenterne skal give myndighederne et overblik over den kommunikation, der har været med Google siden 2007, i form af email, fax, breve, telefonsamtaler og lignende.

Der er frist i starten af september i forhold til at besvare de flere end 40 spørgsmål, skriver Reuters.

En tidligere Google-leder fortæller anonymt til Reuters, at mens alle kan anvende open source-softwaren Android, som de ønsker, skal man som en telefon-producent, der ønsker den nyeste version, underskrive en kontrakt, der fastsætter et minimum af af Google-tjenester, der skal være præinstalleret på enhederne.

Det siger Google selv

Mens der endnu ikke er tale om andet end en form for forundersøgelse, og det slet ikke er sikkert, at der kommer nogen sag ud af det, så er det svært ikke at komme til at tænke på de monopol-sager (og bøder), Microsoft har været ramt af her i Europa.

Androids position på smartphone-markedet minder i dag på mange måder om Microsofts position på pc-markedet, og derfor vil der - berettiget eller ej - også være et øget fokus fra myndighedernes og konkurrenternes side på, om Google misbruger den position.

En talsperson fra Google skriver i en email til Reuters, at Google er fast besluttet på at holde Android åben, og at "alle kan bruge Android uden Google, og alle kan bruge Google uden Android."

"Siden introduceringen af Android har større konkurrence på smartphonemarkedet givet kunder flere og bedre valgmuligheder," lyder det desuden fra Googles side til Reuters.

Læs også:

Voldsom vækst på smartphone-markedet: Disse mærker stormer frem

Derfor er der huller i halvdelen af de mest populære Android-apps
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere