Artikel top billede

Foto: Mikkel W. Nielsen.

Surface-eventyret har kostet Microsoft milliarder

Salget af Surface har virkelig trukket tænder ud på kodegiganten fra Redmond. Se hvad regningen er løbet op i.

Små 10 milliarder kroner har forsøget på at slå igennem med en tablet foreløbig kostet kodegiganten fra Redmond.

Surface blev lanceret i 2012, og tabletten er blevet ganske pænt modtaget og anmeldt, men det kniber fortsat for Microsoft at gøre salget til en god forretning.

Læs også: Langtidstest: Mine 290 dage med Microsofts Surface Pro 2

Det er Computerworld i USA, der har regnet på sagerne og fundet frem til, at projektet foreløbig er landet på et underskud på 9,4 milliarder gode danske kroner (1,7 milliarder dollar).

Det har været tydeligt, at virksomheden har været parat til at ligge i rødt i en periode, hvor tabletten skulle placere sig i markedet, men det er lige så tydeligt, at det ikke kan fortsætte med et åbent kødsår i pengepungen.

Satya Nadella skal knække nøden

Specielt tilkomsten af Satya Nadella har betydning for Microsofts tålmodighed.

Hvor Steve Ballmer var mere villig til at satse hårdt, er Satya Nadella nok knap så begejstret for den forretningsmodel.

"Steve Ballmer var villig til at tage beslutninger, der kunne risikere at ende i store tab," siger Jan Dawson, som er analytiker hos Hackdaw Research, til Computerworlds amerikanske søsterside.

Han peger på Surface og Nokia som eksempler på Ballmers risikovillighed.

Satya Nadella har tidligere sagt, at selskabet skal udvikle nye produktkategorier, som Microsoft har gjort med Surface og på smartmobilmarkedet med Windows Phone.

I samme åndedrag sagde Satya Nadella dog også:

"Microsoft bygger ikke hardware for hardwarens skyld, og prioriteringen af disse enheder vil blive justeret, så vi kan følge vores strategiske retning som et produktivitetsfremmende- og platformselskab," lød det Microsoft-topbossen.

Læs også: Ny Surface i dag: Giganttab lægger pres på Microsofts topchef

Men hardware-satsningen er en arv, han skal løfte efter sin forgænger Steve Ballmer, og Surface har foreløbig været en meget, meget skidt forretning for kodefabrikken.

Lever stadig

Surface-eventyret er på ingen måde slut endnu, men positioneringen af Surface og Windows 8-baserede tabletter går ikke, som Microsoft havde tænkt sig.

Håbet er, at den næste version af Surface, nummer tre i rækken, får mere lovende salgstal end de to forgængere.

Læs om Surface 3, der skal sende regnskabet i sort, her: Microsoft offentliggør ny og endnu tyndere Surface Pro

Foreløbig er der dog intet håndfast bevis på, at Surface kommer til at tjene penge, øge salget eller stjæle markedsandele.

Så umiddelbart tegner det til at blive en hård hardware-nød, som Steve Ballmer har kastet ind i ringen, og som nu skal knækkes af Satya Nadella.

Læs også:

Langtidstest: Mine 290 dage med Microsofts Surface Pro 2

Stortest: Her er Surfaces svagheder og styrker

Microsoft sagsøges: Beskyldes for at skjule elendigt Surface-salg

Analytiker: Microsoft skyder sig selv i foden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere