Artikel top billede

Foto: Mikkel W. Nielsen.

Surface-eventyret har kostet Microsoft milliarder

Salget af Surface har virkelig trukket tænder ud på kodegiganten fra Redmond. Se hvad regningen er løbet op i.

Små 10 milliarder kroner har forsøget på at slå igennem med en tablet foreløbig kostet kodegiganten fra Redmond.

Surface blev lanceret i 2012, og tabletten er blevet ganske pænt modtaget og anmeldt, men det kniber fortsat for Microsoft at gøre salget til en god forretning.

Læs også: Langtidstest: Mine 290 dage med Microsofts Surface Pro 2

Det er Computerworld i USA, der har regnet på sagerne og fundet frem til, at projektet foreløbig er landet på et underskud på 9,4 milliarder gode danske kroner (1,7 milliarder dollar).

Det har været tydeligt, at virksomheden har været parat til at ligge i rødt i en periode, hvor tabletten skulle placere sig i markedet, men det er lige så tydeligt, at det ikke kan fortsætte med et åbent kødsår i pengepungen.

Satya Nadella skal knække nøden

Specielt tilkomsten af Satya Nadella har betydning for Microsofts tålmodighed.

Hvor Steve Ballmer var mere villig til at satse hårdt, er Satya Nadella nok knap så begejstret for den forretningsmodel.

"Steve Ballmer var villig til at tage beslutninger, der kunne risikere at ende i store tab," siger Jan Dawson, som er analytiker hos Hackdaw Research, til Computerworlds amerikanske søsterside.

Han peger på Surface og Nokia som eksempler på Ballmers risikovillighed.

Satya Nadella har tidligere sagt, at selskabet skal udvikle nye produktkategorier, som Microsoft har gjort med Surface og på smartmobilmarkedet med Windows Phone.

I samme åndedrag sagde Satya Nadella dog også:

"Microsoft bygger ikke hardware for hardwarens skyld, og prioriteringen af disse enheder vil blive justeret, så vi kan følge vores strategiske retning som et produktivitetsfremmende- og platformselskab," lød det Microsoft-topbossen.

Læs også: Ny Surface i dag: Giganttab lægger pres på Microsofts topchef

Men hardware-satsningen er en arv, han skal løfte efter sin forgænger Steve Ballmer, og Surface har foreløbig været en meget, meget skidt forretning for kodefabrikken.

Lever stadig

Surface-eventyret er på ingen måde slut endnu, men positioneringen af Surface og Windows 8-baserede tabletter går ikke, som Microsoft havde tænkt sig.

Håbet er, at den næste version af Surface, nummer tre i rækken, får mere lovende salgstal end de to forgængere.

Læs om Surface 3, der skal sende regnskabet i sort, her: Microsoft offentliggør ny og endnu tyndere Surface Pro

Foreløbig er der dog intet håndfast bevis på, at Surface kommer til at tjene penge, øge salget eller stjæle markedsandele.

Så umiddelbart tegner det til at blive en hård hardware-nød, som Steve Ballmer har kastet ind i ringen, og som nu skal knækkes af Satya Nadella.

Læs også:

Langtidstest: Mine 290 dage med Microsofts Surface Pro 2

Stortest: Her er Surfaces svagheder og styrker

Microsoft sagsøges: Beskyldes for at skjule elendigt Surface-salg

Analytiker: Microsoft skyder sig selv i foden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere