Artikel top billede

Hele it- og telebranchen i oprør over film-afgifter: Går direkte til to ministre

En stribe brancheorganisationer reagerer nu i samlet flok skarpt på filmbranchens krav om, at teleselskaberne skal betale penge til filmproduktion. De henvender sig direkte til de to ansvarlige ministre med en klar advarsel mod nye afgifter.

To breve er i dette øjeblik på vej til henholdsvis erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og kulturminister Marianne Jelved (R).

Baggrunden er en stribe indlæg i diverse medier fra fremtrædende folk fra filmindustrien, der mener, at de danske internetleverandører er "free riders", og at de bør betale penge til den nødlidende filmbranche.

Computerworld har beskrevet film-industriens krav i en stribe artikler. Det er blandt andet blevet foreslået, at der skal etableres en særlig film-afgift på internetforbindelser. 

Det får nu brancheforeningerne DI ITEK, IT-Branchen, Dansk IT, Teleindustrien, Dansk Energi og Dansk Erhverv til i samlet flok at henvende sig direkte til både Marianne Jelved og Henrik Sass Larsen.

Her er brevet

Computerworld bringer her brevet, der er enslydende til de to ministre, i fuld længde:

Kære Henrik Sass Larsen

I forbindelse med de kommende filmforhandlinger har dele af filmbranchen foreslået, at bredbåndsudbyderne skal bidrage til finansieringen af dansk film. Filmbranchen begrunder ønsket med, at on demand-tjenester som Netflix og HBO er med til at udhule økonomien i den danske filmbranche.

Vi er en bred kreds af organisationer, der repræsenterer såvel bredbåndsudbydere, erhvervsmæssige brugere af bredbånd og forbrugere, der er stærkt bekymrede over forslaget om en filmafgift. Vi må derfor opfordre til, at regeringen afviser denne ide.

Realiteten er, at ligegyldigt om den enkelte danskers internetforbindelse bruges til at læse nyheder på nettet, tjekke mails, spille spil, høre musik, se amerikanske tv-serier eller danske film, ændres bredbåndsudbydernes indtægter ikke med én øre.

Tværtimod kræver den øgede nettrafik blot øgede investeringer i nye og hurtigere net. Ydermere bør det fastslås, at brancher ikke hæfter solidarisk for hinanden. Blot fordi én branche oplever faldende omsætning, betyder det ikke, at en anden branche skal betale.

Brancher - også inden for kulturlivet - overlever gennem produktudvikling, ikke ved at søge kompensation fra andre brancher. En udmøntning af forslaget vil endvidere være direkte kontraproduktivt i forhold til en række andre hensyn og politikker, herunder regeringens egne målsætninger for bredbåndsfremme og digitalisering.

Regeringen ønsker en digital infrastruktur i verdensklasse som grundlag for øget digitalisering og vækst i hele Danmark. Senest konkluderede det af regeringen nedsatte vækstteam for IKT og digital vækst, at den digitale infrastruktur i stigende grad bliver afgørende for virksomhedernes produktivitet og vækst.

Regeringens bredbåndsmålsætning om, at alle danskere skal have adgang til bredbånd med hastigheder på hhv. 100 Mbps for download og 30 Mbps for upload, kan kun realiseres gennem bredbåndsudbydernes investeringer i nye og hurtigere net.

I regeringens kommende vækstplan for IKT og digital vækst vil investeringsfremme i digital infrastruktur derfor forhåbentlig også spille en væsentlig rolle.

Hvis filmbranchens forslag om en særlig filmafgift på bredbåndsområdet realiseres, vil det have en negativ effekt på investeringerne i og optaget af hurtige bredbåndsforbindelser. Det vil være skadeligt for hele dansk økonomi.

Internettet er fremtidens økonomiske vækstmotor , som også regeringens strategier er koblet op på for at sikre en mere effektiv offentlig sektor og serviceforbedringer i forhold til borgere og virksomheder. Det skal ikke særbeskattes.

Alle ønsker vi en stærk dansk filmbranche. Men en filmafgift vil modvirke den nødvendige omstilling i branchen. Musikbranchen har gjort det. Det kan filmbranchen også. Kun nye digitale forretningsmodeller kan sikre en stærk og overlevelsesdygtig filmbranche på langt sigt.

Enslydende brev er sendt til kulturministeren.

Med venlig hilsen

Adam Lebech, branchedirektør, DI ITEK


Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation, IT-Branchen


Per Andersen, adm. direktør, Dansk IT


Jakob Willer, direktør, Teleindustrien


Lars Aagaard, adm. direktør, Dansk Energi


Janus Sandsgaard, chefkonsulent, Dansk Erhverv

Læs også:

Filmbranchen om danske teleselskaber: De er free riders og skal betale

Computerworld mener: Film-afgift på internet er som en elendig b-film

Nye krav om film-afgift på internet: Det skal det koste

Dansk telebranche: Film-afgift på internet vil være helt urimelig

Telefirmaer afviser film-afgift: Det er det rene vanvid

Efter hylen og skrigen i årevis: Nu elsker musikbranchen digitalisering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere