Artikel top billede

Computerworld mener: Film-afgift på internet er som en elendig b-film

Film-afgifter på internetforbindelser giver absolut ingen mening i 2014. Har den danske filmindustri slet ikke forstået, hvad internettet egentlig er?

Computerworld mener: En række fremtrædende folk fra den danske filmindustri har fået en lys idé: Danske internetleverandører skal betale penge til filmindustrien.

Det skal ske ved at indføre særlige film-afgifter på internetforbindelser, så danske teleselskaber - og dermed danske bredbåndskunder - den vej rundt kan bidrage til filmindustriens fremtid.

Det mest skræmmende er dog ikke, at der er folk fra filmindustrien, der på grund af barske økonomiske realiteter foreslår den slags afgifter.

Det er langt værre, at der også på Christiansborg findes en del politikere, der bakker op om konceptet.

Tilbage til fortiden?

Lad os bare slå det fast med det samme: At Danmark kan producere gode film og serier er noget, vi alle kan glæde os over og bakke op om.

Sådan skal det også gerne være fremover, og det er en af grundene til, at der findes støtteordninger inden for filmens verden, ligesom der gør for eksempelvis musikbranchen og mediebranchens vedkommende.

Men ingen brancher har krav på at fastholde fortiden.

Man kan ikke rulle tiden tilbage til Morten Korch-æraen eller bare til før årtusindskiftet, hvor det stadig var forbrugerne, der pænt måtte sidde stille og vente på, at nogen i - eksempelvis - musikindustrien fandt ud af, hvad innovation egentlig var for en fugl.

Heldigvis er musikindustrien i dag blevet klogere og har forstået, at internettet ikke er noget, man skal frygte - man skal omfavne det, bakke op om det og satse 100 procent på det.

Flere fremtrædende folk fra den danske filmindustri er endnu ikke nået frem til den erkendelse. 

At lægge en særlig film-afgift på internet-forbindelserne vil nemlig være det modsatte af at omfavne fremskridtet; det vil være at give det en kold skulder. 

I stedet bør de kreative film-folk - for dem er der masser af - komme ind i kampen og forstå at udnytte den verden af muligheder, internettet bringer på banen.

En verden af muligheder

Nye streaming-platforme skyder allerede frem og er med til gøre op med hele det traditionelle produktions- og distributions-apparat, som tidligere var en naturlov.

Det er klart, at danske produktioner kan få det svært i en amerikaniseret Netflix-tidsalder. Det er der nok meget få, der vil anfægte.

Men er løsningen at forsøge at lægge afgifter på internettet - og dermed bremse brugen af internettet?

Naturligvis ikke. Det er ikke bare himmelråbende naivt, det er som plottet i en elendig b-film med titlen: "Send flere penge."

Hele problemstillingen skal vendes rundt. Internettet er ikke problemet for den danske filmindustri, det er selve løsningen på problemerne.

Det kræver dog, at man i filmindustrien når frem til den erkendelse og begynder at bruge krudtet på innovative, digitale tiltag snarere end afgifts-modeller.

Kæmpe forandringer på vej

Betyder det så, at filmbranchen as we know it også vil være her om fem eller ti år, og at alle stillinger i branchen vil blive bevaret?

Nej, på ingen måde.

Det er det, der er så fantastisk. Det er det, der er udgangspunktet for nye danske film-eventyr.

Ingen aner, hvor rejsen ender, når helten drager afsted. Det er dog ganske sikkert, at det er på internettet, at skatten - og fremtiden - ligger gemt.

Læs også:

Nye krav om film-afgift på internet: Det skal det koste

Dansk telebranche: Film-afgift på internet vil være helt urimelig

Telefirmaer afviser film-afgift: Det er det rene vanvid

Efter hylen og skrigen i årevis: Nu elsker musikbranchen digitalisering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere