Artikel top billede

FBI hælder seks milliarder i "Orwellsk" overvågningssystem - sådan virker det

Et spritnyt overvågningssystem af billeder, fingeraftryk og tatoveringer er klar i USA. Inden længe skal millioner af amerikanske ansigtsbilleder uploades til databasen, så det bliver nemmere at fange forbrydere.

Det amerikanske føderale politi FBI er på trapperne med et stort it-projekt, der skal gøre det nemmere at fange forbrydere.

For efter seks år og 5,75 milliarder investerede kroner har FBI færdiggjort et større projekt med blandt andet ansigtsgenkendelses-software, som uden tvivl ville passe glimrende ind i George Orwell-romanen '1984' om et totalt overvåget samfund.

Den omfattende indsamling af biometriske data om befolkningen har nemlig betydet, at ikke-kriminelle er kommet med i overvågningssystemet, der i dag allerede indeholder fingeraftryk på en tredjedel af den amerikanske befolkning.

52 millioner i databasen

Satsningen på ansigtsgenkendelses-softwaren betyder, at FBI inden længe vil uploade millionvis af amerikanske ansigter med henblik på at have disse liggende i en database, skriver Gizmodo.

Denne database kan politifolk så derefter søge i, hvis der skulle opstå kriminalitet i et område med overvågningskamera, eller der bliver indscannet et fotografi af en mistænkt et sted i den offentlige sektor.

Hele overvågningsprogrammet har titlen Next Generation Identification (NGI), og det vil i 2015 rumme godt 52 millioner ansigter. Disse ansigter kommer dels fra forbryderbilleder, dels fra visse typer af jobansøgninger, som eventuelt også kunne rumme krav om fingeraftryk.

Også fingeraftryk vil blive kørt ind i databasen, der kører på tværs af statsgrænserne i de 50 amerikanske stater, og i dag indeholder omkring 100 millioner amerikanske borgeres fingeraftryk.

Kendetegn som tatoveringer og ar på kriminelle vil også blive uploadet til databasen med henblik på effektivt at udpege kriminelle fra billeder og ultimativt overvågningskameraer.

Alternativ genkendelse

Ansigtsgenkendelsessoftware har ellers altid været præget af et bøvlet teknologi-samspil, hvor især optagelser fra overvågningskameraer har været det svage led.

Det skyldes, at inden et ansigt kan genkendes, skal den mistænkte stå i den rigtige afstand, vinkel og have et utildækket ansigt i forhold til kameraobjektivet, der derudover gerne skal sidde på et kamera med en fornuftig opløsning.

Men FBI bruger sit NGI-program på mere alternative måder end de pixelerede optagelser fra overvågningskameraerne, som sandsynligvis skal have en seriøs opgradering til høj opløsning, før de kan bruges til ansigtsgenkendelse.

For nylig har sammenligningen af et pasfoto med databasen fanget en sigtet mand, der har været på flugt i 14 år fra ordensmagten. Manden var mistænkt for børnesex og kidnapning, som han også blev arresteret for tilbage i 1999.

I denne omgang blev han fanget, da han søgte om visum til Nepal under et falsk navn, men ansigtet kunne han ikke løbe fra. Nu er han udleveret til retsforfølgelse i New Mexico, skriver Gizmodo.

FBI: Se, hvad vi kan
FBI fortæller på sin hjemmeside, hvad teknologien er i stand til.

"Efter at den første fase blev implementeret i 2011, er NGI blevet videreudviklet med forbedrede automatiserede fingeraftryk- og søgefunktioner, mobilt fingeraftryksgenkendelse og elektronisk billedarkivering," lyder det på FBI's website.

FBI skriver også, at systemet har fået øget behandlingshastighed og automatiseret elektronisk udveksling af fingeraftryk til mere end 18.000 politimyndigheder og andre partnere, som kan hente data 24 timer om dagen hele året rundt.

"Denne indsats er et væsentligt skridt fremad for det strafferetlige samfund i at udnytte biometri i vores efterforskning," skriver FBI på hjemmesiden.

Læs også: 

Dansk software støvsuger dine digitale fodaftryk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Ny dansk Oracle-topchef vil sætte skub i den store cloud-udrulning: Vil have flere Oracle-kunder over på cloud
Cloud skal fylde en større del af forretningen hos Oracle Danmark. Ny landechef Marc Jardorf har som hovedprioritet at sikre, at flest mulige kunder kommer med over på den cloud-udrulning, der har præget den amerikanske it-gigant de senere år. " Vi har alle produkterne nu," siger han til Computerworld. Se hans plan her.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Ryk VMware i skyen og kom videre på den digitale rejse
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.