Artikel top billede

Apple står til gevaldigt skattesmæk på flere milliarder kroner

EU er på trapperne med en omfattende undersøgelse af Apples irske skatteforhold. En større bøde i milliardklassen til Apple kan blive resultatet af to årtiers eventuelt manglende skattebetalinger.

It-selskabet Apple står anklaget for ulovlige skatteaftaler med den irske regering igennem længere tid, hvilket kan udløse en gigantbøde på 'flere milliarder euros'.

Milliardbøden kan blive en realitet, når EU i denne uge åbner for undersøgelserne af, hvordan multinationale selskaber som Apple, Fiat og Starbucks har lukreret på lyssky skatteaftaler med forskellige europæiske stater som Holland, Irland og Luxembourg.

Indtil videre har EU's hold fundet, at Apple igennem mere end to årtier har modtaget ulovlig statsstøtte i Irland i form af en aftale, hvor Apple betaler under to procent i selskabsskat på den grønne ø, hvor Apple har holdt til siden 1980.

Det skriver Financial Times.

Apple: Vi er uskyldige
Apple selv hævder, at der ikke er noget at komme efter.

"Der har aldrig været nogen specielaftaler, der har aldrig været noget, der minder om statsstøtte," udtaler Apples finansdirektør Luca Maestri til Financial Times.

Han kalder undersøgelsen 'ganske uheldig' og understreger, at Apple har en meget ansvarlig, gennemsigtig og fornuftig tilgang til at komme til bunds i undersøgelserne.

"Vi ved, at vi ikke har gjort noget ulovligt, og vi er meget sikre på, at undersøgelsen også vil vise, at der ikke på noget tidspunkt var nogen særbehandling af os," siger Luca Maestri til finansavisen.

Har sparet kassen på skat

Anklagerne fra EU går ellers på, at Apple med sin aftale om betaling af lav skat fik en positiv særbehandling af den irske regering, som en del af en aftale om at betale lav skat mod at tiltrække arbejdskraft til Irland.

Den irske regering har responderet til EU's skattehåndlangere ved at fastholde, at der ikke er noget at komme efter.

Tidligere har den irske regering set på muligheden for at lukke skattehuller, hvor en virksomhed overfører penge fra irske firmaer til 'statsløse' selskaber, der ikke kan beskattes.

Det menes, at Apple har sparet omkring 240 milliarder kroner - en kvart billion kroner - med det lille trick.

I denne omgang vil EU-anklagerne om Apples eventuelle skattefiduser formentlig blive offentliggjorte i løbet af i dag mandag, hvorefter Apple har 30 dage til at reagere.

Læs også:
Så meget scorer Apple på smart penge-fidus

Derfor kan it-giganternes skatteparadis synke i grus

Google risikerer bøde på 35 milliarder for unfair søgeresultater
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere