Artikel top billede

Google risikerer bøde på 35 milliarder for unfair søgeresultater

Søgeselskabet Google er presset af EU, der vil have søgegiganten til at levere mere fair søgeresultater.

EU og Google har nu på fjerde år lagt arm om, hvordan søgegiganten undgår at favorisere sine egne services i de søgeresultater, som millioner og atter millioner af europæere får præsenteret hver dag.

Med en 90 procents markedsandel på søgemarkedet mener EU således, at Google potentielt misbruger sin dominerende markedsposition til at fremhæve sine egne services som eksempelvis Youtube til fordel for konkurrenternes services.

Den snart afgående EU-konkurrencekommissær Joaquín Almunia fortalte i sin sidste afrapportering til Europaparlamentet, at efter tre forsøg på forlig med Google, er tålmodigheden ved at være opbrugt.

Det kan resultere i et formelt sagsanlæg, hvor Google kan risikere at betale 10 procent af sin globale omsætning, hvilket vil sige en bøde på ikke mindre end 35 milliarder kroner.

Det skriver The Guardian.

Værre end Microsoft

Avisen beretter, at EU-kommissæren i sin tale til europaparlamentsmedlemmerne drog paralleller til en anden amerikansk it-gigant.

Det drejer sig om Microsoft, som for nogle år siden endte med at skulle betale flere milliarder kroner til EU's bødekasse for at have udnyttet sit Windows-styresystem til blandt andet at promovere sin egen medieafspiller og webbrowser.

"Microsoft blev undersøgt af EU i 16 år, hvilket er fire gange så lang tid som Google-undersøgelserne har taget, og der er flere problemer med Google, end der har været med Microsoft," sagde Joaquín Almunia i sin tale til Europaparlamentet.

Google gik ellers fri af de samme anklager om konkurrenceforvridning af de amerikanske konkurrencemyndigheder tilbage i januar 2013.

Europæiske stornationer som Tyskland og Frankrig har dog kæmpet hårdt for, at Google skal levere mere fair søgeresultater eller betale ved kasse 1.

Kan blive en dansk sag

Da Joaquín Almunia går af som kommissær i næste måned, bliver det formentlig danske Margrete Vestager, der som ny konkurrencekommissær skal arve sagen mod Google.

Søgegiganten har i flere omgang forsøgt at stille EU tilfreds, og meldingen fra Google lyder, at selskabet fortsat vil samarbejde med EU om at få ryddet bekymringerne af vejen.

Sideløbende med sagen om Googles eventuelle favorisering af sine egne services i søgeresultaterne, har EU lige åbnet en sag mod Googles måde at fremme selskabets søge- og korttjenester på via sit smartphone-system Android.

Derudover har EU for nyligt også tvunget Google til at fjerne folk fra søgeresultaterne, hvis de ønsker og kan argumentere for det rimelig at forsvinde fra Googles søgesfære. 

Læs også: 

Nu får Google tommelskruerne på: Brugerne skal kunne styre deres data




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere