Foto: Povl D. Rasmussen.

Brugere ramt af kuk hos Rejsekortet efter stor it-opdatering

Efter stor software-opdatering hos Rejsekortet oplever flere kunder, at de er blevet afkrævet for store beløb af systemet. Direktøren for Rejsekortet betragter ellers software-opdateringen som en succes.

Rejsekortet skulle i weekenden gennemgå en stor systemopdatering bag kulisserne, så selskabet bag kortet kunne flytte sin it-platform fra version 4 til version 5.

Systemopdateringen er dog ikke gået helt så smertefrit, som man kunne have håbet.

Det skyldes, at mange busser haltede efter på version 4, mens stort set alle tog- og metrostationer natten til søndag blev opdateret til version 5.

Nu har det vist sig, at rejser foretaget i kombination mellem transportmidler på version 4 og version 5 har afstedkommet fejl i tidsstemplingerne.

Onsdag eftermiddag er fejlen stadig ikke helt udbedret i hele landet. 

Fejl opdaget i søndags
Allerede søndag oplevede nogle kunder, at der var kuk i tiderne. Konkret var deres rejser tidsstemplet en time tidligere eller senere, end de rent faktisk rejste.

Hvis tiden for rejsen er blevet opført en time tidligere, end rejsen reelt er foretaget, vil den rejsende blive afkrævet betaling for en times ekstra rejsetid.

Så hvis du eksempelvis har rejst i en bus (it-platform version 4) klokken 16:00 og hopper over i et tog (it-platform version 5) og chekker ud klokken 17:00, kan din rejse fejlagtigt stå opført, som om du har rejst fra klokken 15:00 til klokken 17:00.

Så selvom du kun har været på farten i én time, kan det i Rejsekort-systemet være opført som to timers rejsetid. Dermed bliver du afkrævet merbetaling for en times rejse, som du aldrig har foretaget.

Omvendt kan nogle kunder også have fået en time forærende, og så har de betalt for lidt for deres rejse. 

Refunderer kunderne
Direktør i Rejsekortet, Bjørn Wahlsten, forklarer, at rejsende søndag, mandag, tirsdag og eventuelt også i dag onsdag kan have oplevet disse tidsforskydelser på en time den ene eller anden vej.

Den fejl kan som nævnt få indflydelse på, hvor meget de rejsende eventuelt betaler ekstra for deres ture.

"Vi er i gang med at gennemgå samtlige rejser for at se på data, og vi refunderer selvfølgelig, hvis nogen har fået trukket for meget på deres konto," siger Bjørn Wahlsten til Computerworld.

Hvordan kan der overhovedet opstå den slags problemer mellem version 4- og version 5-transportmidler?

"Ja, det er så et rigtig godt spørgsmål, som i morgen vil blive diskuteret på et direktørmøde med vores leverandør Thales," lyder det fra Bjørn Wahlsten.

Indtil videre lyder forklaringen, at tidssætningen er forskellig i version 4 og version 5, uden det er muligt at få forklaret, hvorfor det forholder sig sådan. Udrulningen blev sat i bero
Bjørn Wahlsten fortæller, at han selv var ude og rejse natten til søndag for at se, hvordan systemopdateringen gik.

Da han oplevede en tidsfejl på en rejse, stoppede han udrulningen.

"Jeg satte udrulningen i bero, fordi jeg ville have en forklaring fra leverandøren," lyder det fra Bjørn Wahlsten.

Hos leverandøren Thales lød meddelelsen, at systemet skulle rulles ud så hurtigt som muligt, da det gjaldt om at få alle systemer over på version 5 i en ruf.

Som sagt så gjort, så fortsatte systemudrulningen som planlagt natten til søndag.

Men da udrulningen i landets busser tager længere tid, er der muligvis opstået et endnu større gab mellem togenes version 5 og bussernes version 4, end hvis udrulningen ikke var blevet bremset i løbet af natten.

Bjørn Wahlsten fortæller, at der i dag onsdag stadig kan være ganske få busser i landet, der kører på version 4, hvis de har været i garage, og derfor ikke er blevet opdaterede til version 5.

Så selvom næsten alle transportmidler er opdaterede til version 5 i løbet af ugen, kan der fortsæt være enkelte version 4-busser, der ruller rundt i landet.

Opdatering er en succes
Direktøren fra Rejsekortet kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget om, hvor mange rejser og kunder, der er berørte af den noget slingrende software-opdatering i weekenden.

Og hvis du som Rejsekort-kunde går ind på Rejsekort.dk for at kontrollere din konto, så kan du ikke være helt sikker på, at det er et retvisende beløb, som står på din konto.

Det skyldes, at der kan være efterslæb fra forkerte tidsstemplinger først på ugen, og at det helt generelt - systemopdateringer eller ej - tager henholdsvis op mod fire og 24 timer at opdatere data fra tog- og busrejser til hjemmesiden.

"Vi forventer, at vi har fået styr på alle mellemregninger fredag, så der burde hjemmesiden vise de korrekte beløb. Man kan også chekke sit Rejsekort, for på kortet står der altid det rigtige beløb," fortæller Bjørn Wahlsten.

Oven på alt dette her, betragter du så weekendens software-opdatering som en succes?

"Ja, det gør jeg, fordi det drejer sig om en meget stor systemændring, hvor vi har ændret vores databaser, det grundlæggende økonomisystem og meget andet. Vi vidste godt, at uanset hvor meget vi testede, så ville der være nogle fejl bagefter. Heldigvis er det kun de færreste fejl, der berører kunderne."

Læs også:

Rejsekortets online-løsning lukkes i weekenden - se hvorfor her

Rejsekortet: Vi er ikke stolte af den nuværende løsning


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.