Artikel top billede

Must Have: Googles nye Nexus-modeller er gigantiske

Google kom med sine to nye Nexus-modeller i oktober. Begge skal være de ultimative flagskibe for Google, og i samarbejde med Motorola og HTC er Nexus 6 og Nexus 9 de to bedste produkter til at fremvise det nye Android 5.0, Lollipop.

Nexus-programmet har været kørende siden 2010, hvor HTC lavede den første Nexus-telefon.

Programmet handler for Google om at samarbejde med de forskellige Android-OEM'er i et forsøg på at lave den bedste Android-telefon på markedet. 

Google laver den reneste software, som Android burde være uden alverdens indblanding fra hardware-fabrikanterne, og den tilhørende partner laver så den bedste hardware, som kan lade sig gøre.

Nexus-telefoner har altid fået flotte anmeldelser, og Nexus 5, sidste års Nexus-telefon, var og er stadig en af de bedste Android-telefoner på markedet.

Nexus 6

Nexus 6 er den nye version af Nexus-telefonen. Navnet kommer af at være den sjette version af Nexus-telefonen og at have en skærm på 6 tommer. Det er en ordentlig mobbedreng, som er større end både OnePlus One, iPhone 6 Plus og Samsung Note 4. For mange vil den nok være for stor, og det har også overrasket mange, at Google valgte at lave den i den størrelse.

Telefonen vil være udstyret med den nyeste version af Android, Lollipop 5.0, og har fra Motorolas side den nyeste hardware. Motorolas telefoner har ikke været til salg på det danske marked de seneste år, hvilket er synd, da den seneste Motorola telefon, Motorola X er blevet kaldt en af de bedste Androidtelefoner på markedet i 2014.

Nexus 6-telefonen har en 6 tommer AMOLED 1440p-skærm med næsten 500 ppi og dækkes at Gorilla Glass 3. Under skærmen gemmer der sig en Snapdragon 805 Quad-core processor og en Adreno 420 GPU til optimeret grafik. Kameraet har 13 megapixel og kan optage i 2016p med 30fps.

Danske priser er endnu ikke offentliggjort af Google, men i USA koster den, hvad der svarer til 3.700 kroner uden kontrakt. Ej heller er der offentliggjort en egentlig salgsdato, men det forventes at blive i midten af november.

Nexus 9

Årets Nexus-tablet fra Google er udarbejdet af HTC.

HTC er ellers ikke kendte for sine tablets. Selskabet forsøgte sig sidst med HTC Flyer tilbage i 2011.

Nexus 9 har en ni tommer skærm med en opløsning på 2K, hvilket svarer til en opløsning på 2048 x 1536. Den er styret af Android 5.0, Lollipop, og har en af Nvidias nye Tegra K1 64-bit processorer sammen med en Kepler DX1 grafik-chip.

Nexus-tablets fra sidste år, Nexus 10 og særligt Nexus 7, var begge store successer, og Nexus 7 blev af Computerworld kaldt den bedste Android "mini-tablet", som du kan købe for penge tilbage i maj. Nexus 9 har altså nogle store forventninger at leve op til.

Skærmformatet har ændret sig fra den ellers traditionelle 16:9 format til 4:3 som Apples iPads benytter sig af, og som også Surface Pro 3 lægger sig op ad. 4:3 formatet er genialt til læsning af hjemmesider og bøger, men knap så godt i forhold til film og serier.

Nexus 9 kommer til at koste 2.890 kroner og kan allerede nu bestilles via Google Play Store, hvor den forventes at blive leveret i midten af november.

Nexus Player

Ud over de to mobile enheder har Google også lanceret en multimedie-enhed til dit fjernsyn.

Navnet er Player, der både skal kunne bruges som en streaming-enhed og en spillekonsol. Dermed går Player altså i direkte konkurrence med for eksempel Xbox One, selvom Microsofts maskine selvfølgelig har flere kræfter til grafisk tunge spil.

Player kører Android 5.0, Lollipop, og er optimeret til at virke på fjernsynsenheder. Den kan både styres med fjernbetjening eller en controller, som begge har indbygget stemme-styring. Nu er Google ikke kendt for at fungere med det danske sprog, og der er da heller ikke nogen oplysninger om, at det vil ske med Player, eller om vi stadig skal tale engelsk til den.

Player har en Quad-core Atomprocessor fra Intel, 802.11ac wifi og HDMI-porte. Den vil have mange af de samme features som Googles eksisterende Chromecast, men vil altså samtidig kunne fungere som en lille Android-computer, hvor der både kan ses film igennem apps som Netflix eller Googles egen Google Movies og spilles spil fra Google Play

Player er endnu ikke tilgængelig i Danmark, men koster i øjeblikket cirka 600 kroner ved forudbestilling i USA.

Android 5.0 Lollipop

Det nye Android 5.0, Lollipop er en af de største opdateringer fra Google i længere tid.

Lollipop er den første store grafiske opdatering, siden Jelly Bean tilbage i 2012 kom ud og ændrede designet af Android til et mere voksent, minimalistisk system. Med Lollipop fortsætter Google altså endnu med at ændre Android.

Overfladen har fået et nyt "Material Design", som Google kalder det, og det er meningen, at Material Design skal give følelsen af flere lag under animationerne. Det er et forfriskende pust til et system, som nogle gange har virket lidt statisk og kedeligt.

Derudover får Lollipop også en opdatering på notifikationssystemet, så notifikationer bliver dybere integreret i systemet. Android var et af de første systemer til at benytte sig af en notifikationsbjælke, og opdateringen virker til at gøre det nemmere og hurtigtere at kunne reagere på en besked.

Lollipop kommer også med en opdatering til softwaren bag systemet. Blandt andet ændres Androids bagvedliggende app-platform fra Dalvik til Android Runtime (ART), hvilket betyder at Android begynder at supportere 32- og 64-bit apps og at systemet vil opleves væsentligt mere stabilt.

Batterilevetiden i Android 5.0 har også fået sig en opdatering, og Google mener, at en forbedret batterilevetid vil være til at føle på i langt de fleste enheder, som kan få Lollipop.

Læs også: Android L: Disse telefoner får den nye version af Android


Loading ikon