Usability-ekspert: Her er ni problemer med digital post

Usability-ekspert skyder ni huller i digital post-løsningen, som vi alle sammen er tvunget til at bruge fra på lørdag. Læs her, hvilke udfordringer digital post står med få dage før premieren.

Allerede inden digital post på lørdag 1. november bliver tvangsindført for alle danskere uden en fritagelsesordningen, har flere været ude og lufte kritik af ordningen.

Blandt andre har Dansk Folkepartis stifter og værdiordfører Pia Kjærgsgaard været ude med riven og beskyldt digital post for at være en skandale i svøb, fordi det offentlige ikke er klar til at håndtere de digitale postgange.

Senest har Pia Kjærsgaard kritiseret brugervenligheden i ordningen, da hun mener, at borgerne ikke tydeligt kan se, hvem der er afsender på den digitale post.

"Jeg er sikker på, at det vil skabe forvirring, hvis det for eksempel i emnefeltet er regionen, der står som afsender, selv om mailen egentligt er fra det lokale sygehus," lyder det fra Pia Kjærsgaard i en pressemeddelelse

"Det er helt godnat, at Digitaliseringsstyrelsen først vil gøre noget ved problemet i 2016," fortsætter Dansk Folkeparti-politikeren.

De ni benspænd
Også usability-ekspert Thore Fogh Johansen hæfter sig ved digital posts mangfoldige afsender-identitet(er).

"Bliver jeg forvirret, når afsenderen af en email både er E-boks, Det Offentlige, Frederiksberg Kommune og KMD? Ja, mon ikke," skriver Thore Fogh Johansen, medstifter af usability-selskabet Usertribe, i et blogindlæg.

Her fremhæver han i alt ni benspænd ved brugervenligheden i digital post, som han uddyber over for Computerworld, efter han har fået digital post fra Frederiksberg Kommune.

"Jeg tog en meget naturlig tilgang til at brugerteste digital post, fordi jeg jo som borger selv bliver en del af det. Jeg har hele tiden haft en fornemmelse af, at noget ikke var helt godt, og det fik jeg så desværre ret i," forklarer Thore Fogh Johansen.

Unikt udfordrende
Udover manglende forståelse for afsenderen efterlyser han også forklaringer på manglende links til e-Boks, klarhed over vedhæftede filer og en indikation omkring, hvor hurtigt et brev i digital post-indbakken kræver aktion fra borgerens side.


Se her usability-ekspert Thore Fogh Johansen kæmpe sig igennem digital post fra Frederiksberg Kommune. 

Thore Fogh Johansen understreger ovenpå sin noget udfordrende oplevelse, at brevet fra Frederiksberg Kommune blot var ét eksempel fra én borger, der oven i købet til dagligt anvender og tester it-systemer i stor skala.

"Derfor kan jeg fastslå, at dette blot er toppen af isbjerget, og der vil komme mange historier i de kommende uger om borgere, der ikke kan finde ud af digital post.. Jeg mener, at det er helt unikt, at digital post er så udfordrende," vurderer Thore Fogh Johansen.

På grund af uigennemskueligheden i digital post anser Thore Fogh Johansen det som ret usandsynligt, at staten får hevet den budgetterede milliard kroner på digitale løsninger hjem i 2015.

"Det offentlige har simpelthen taget eksisterende processer og sat strøm til uden at gøre det bedre. Problemet er, at det handler om det offentlige, så jeg har ikke andre steder at gå hen. Havde det været et privat firma, kunne man altid gå til konkurrenten," forklarer Thore Fogh Johansen.

Digitaliseringsstyrelsen tester skam
Kritikken med de ni benspænd fra usability-ekspert Thore Fogh Johansen er bekendt hos Digitaliseringsstyrelsen.

Her forklarer kontorchef Lone Berglykke blandt andet, at det efterlyste link fra borgernes almindelige webmail over til digital post-indbakken er udeladt på grund af phishing-regler.

Samtidig er styrelsen opmærksom på, at løsningen kan skærpes på eksempelvis måden, som vedhæftede filer bliver vist på.

"Helt generelt køber vi dog ikke præmissen om, at løsningen ikke er brugervenlig. Vi tester løbende med brugerinddragelse, men tester løbende med brugerinddragelse, men vi er selvfølgelig altid åbne for nye input," fortæller Lone Berglykke.

Thore Fogh Johansen trækker på skulderen over den udmelding.

"Det handler ikke om at have ryggen fri ved at sige, at det er testet af brugerne. Det handler om, at løsningen giver en tilstrækkelig god digital service, og det fik jeg ikke," runder han af.

Giv din mening til kende: Har du erfaring med digital post - god, dårlig eller sådan midt i mellem? Del din erfaringer med andre læsere i det nedenstående kommentarfelt.

Læs også:
Ekstrem travlhed: 39.000 danskere skal tilmeldes digital post i timen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Cisco Webex: Giv medarbejderne fleksible arbejdsforhold med et højteknologisk og sikkert webbaseret online-mødesystem
Corona-krisen har for alvor gjort fleksible arbejdsforhold til dagligdag, og for mange virksomheder bliver det også en del af fremtiden. En vigtig del af den udvikling er sikre og effektive samarbejdssystemer, så medarbejdere kan holde møder med hinanden, kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere i høj kvalitet. I dette whitepaper fra Netteam får du indsigt i Cisco Webex, som er et webbaseret online mødesystem. Det er en sikker og brugervenlig løsning, der integrerer både audio, video og webkonferencer. Et enkelt tryk på knappen og du er i gang med et møde, hvor du kan se, høre, skrive på whiteboard og dele dokumenter med andre mødedeltagere. Det hele er beskyttet af Cisco Talos sikkerhedsintelligens, som er markedets stærkeste beskyttelse mod cyberangreb.