Artikel top billede

Amerikansk valg igen præget af flere computer-problemer

Igen blev et amerikansk valg ramt af flere it-nedbrud. I flere stater måtte vælgerne forlade valgstederne uden at sætte kryds, mens valgmaskinerne andre steder placerede krydser på de forkerte kandidater.

Mens danske politikere langsomt gør sig klar til folketingsvalg senest til næste år, har de amerikanske vælgere i går været til midtvejsvalg om magtfordelingen i Kongressen og på flere guvernørposter.

Ligesom i den amerikanske delstat Florida ved 2000-præsidentvalget mellem George Bush og Al Gore var der også denne gang digitalt kaos i stemmeboksen.

Det var således ikke kun Demokraterne, som fik smæk ved valget, da flere it-systemer også blev knockoutet på valgdagen.

Stemte på forkerte kandidater

32 stemmemaskiner med 10 år på bagen i staten Virginia blev funktionsuduelige under valget, så flere krydser blev placeret på kandidater, som vælgerne ikke havde valgt, melder 13news.now.

Det vides endnu ikke, om stemmefejlene skyldtes skader under transporten til valgstederne, eller om AccuVote TSX Touch Screen-maskinerne blot var blevet gamle og aldrig burde være stillet op til valget.

I North Carolina var der også knas med maskineriet, da 10 valgsteder havde modtaget de forkerte USB-nøgler. Derfor blev valget flere steder i Cumberland County fra morgenstunden udskudt i to timer, inden man gik over til papirstemmesedler.

Flere vælgere havde på daværende tidspunkt allerede forladt valgstederne, fordi de skulle tilbage til arbejde, fortæller nyhedsmediet abc11.com. Et enkelt valgsted løb man efterfølgende tør for papirstemmesedler, hvilket betegnes som en menneskelig fejl ved manglende backup af backup-papiret.

Fejlramte USB-nøgler 
I staten Michigan i det nordøstlige USA havde de valgtilforordnede et sted svært ved at loade den korrekte liste med de tilladte vælgere ind i et computersystem fra USB-nøgler, hvilket også her forsinkede valget.

I lighed med vælgere i North Carolina var flere vælgere i Michigan smuttet uden at sætte deres kryds, da systemet var på plads kort tid efter, skriver mlive.com

En endnu ukendt computerfejl i staten Connecticut fik en dommer til at kræve, at valgstederne holdt åbent en time mere. I Indiana blev det rapporteret, at der var fejl med opstarten af it-systemerne på fem valgsteder, hvorefter valgstederne blev lukket, skriver Slashdot.org

De mange computerrelaterede fejl på valgdagen får it-mediet Ars Technica til at opfordre de ansvarlige politikere til at kigge mod Estland, hvor der er blevet afholdt elektroniske valg over internettet i snart et årti. 

Det estiske e-valg har Computerworld tidligere beskrevet, hvilket du kan læse mere om her.

Tidligere har der i Danmark været en heftig debat om, hvorvidt vi skal indføre elektroniske valg. Det kan du læse mere om her

Læs også: 
Sådan har Norge fået e-valg til at fungere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere