Artikel top billede

Microsoft gør hele .NET-platformen til open source

Microsofts software-framework .NET bliver open source med en hel række nye licensbetingelser. Samtidig giver Microsoft flere versioner af Visual Studio gratis væk.

It-giganten Microsoft åbner hele sin .NET-serverstack mod open source-miljøet, så alle udviklere kan bruge og bidrage til platformen.

Den nye åbning fra Microsoft bliver i dag annonceret på selskabets Connect-udviklerkonference i New York.

Åbenheden mod open source-miljøet sker efter, at selskabet tilbage i april løftede sløret for, at det havde skabt organisationen .NET-foundation for at kaste dele af udviklingsplatformen .NET ud til open source-miljøet.

Dagens annoncering er således en udvidelse i Microsofts open source-satsning på at få flere udviklere med fokus på programmering til flere forskellige enheder ind under it-gigantens vinger.

"Vi gør det, at vi åbner hele vores .NET-server stack. Det betyder, at udviklere kan benytte .NET på tværs af Windows, Mac og Linux," udtaler Jasper Hedegaard Bojsen, der er selskabets danske direktør for apps og platforme.

Her kan du få et overblik over Microsofts igangværende open source-projekter.

Ændrer licensbetingelserne

Jasper Hedegaard Bojsen fortæller, at når .NET ryger ud som åben kildekode, sker det under en MIT-open source-licens.

Denne licens indbefatter .NET Server Core-stacken inklusiv .NET Core, -runtime og class libraries, der kommer i forlængelse af open sourcingen af compiler-platformen Roslyn og ASP.NET, som allerede blev annonceret tilbage i april.

"Vi har tidligere sagt, at vi vil hjælpe alle udviklere på alle platforme, og nu fortsætter vi så med at sætte handling bag ordene," siger Jasper Hedegaard Bojsen om selskabets open source-udvikling.

Han ser ikke ser dagens annoncering som et decideret angreb på nogen - heller ikke Oracles Java-platform.

"Vi vurderer, at der i de seneste 12 måneder har været cirka 1,8 milliarder installationer på .NET. Nu skal denne nye åbning gerne betyde, at det bliver endnu sjovere og mere produktivt for udviklere at benytte .NET," forklarer han.

Udover open source-delen af .NET Server skifter platformens versionsnavne også til årstal.

Den nuværende version af .NET hedder 4.5.2, og den næste version får således det mere strømlinede navn .NET 2015. Den version er tilgængelig fra i dag i en preview-version.

Gratis versioner af Visual Studio

Adgangen til Microsoft-udviklingsmiljøet Visual Studio bliver der ligeledes lirket op for på Connect-konferencen i New York.

Konkret sender Microsoft en ny udgave af udviklingsmiljøet ud, der hedder Visual Studio Community 2013, som bliver gratis at bruge for en lang række organisationer og virksomheder i blandt andet Danmark.

Den nye Community-version af Visual Studio svarer funktionelt til Visual Studio 2013 Professionel og samler de gratis Visual Studio Express-versioner under én hat.

"Express-versionen til udvikling af blandt andet apps og hjemmesider har førhen været lidt fragmenteret. Nu tager vi så miljøet til et nyt niveau og giver mere samlet funktionalitet gratis væk til en vigtig gruppe af udviklere," siger Jasper Hedegaard Bojsen.

Mere specifikt betyder det, at NGO'er, studerende, iværksætter- og mindre virksomheder kan kaste sig over Visual Studio Community 2013 uden at skulle svinge kreditkortet.

Store virksomheder betaler stadig

For enterprise-installationer af Visual Studio vil der stadig være betaling ved kasse 1.

"Vi definerer enterprises som virksomheder, der har over 250 pc'er og/eller en omsætning over en million dollar. I alle andre typer virksomheder kan fem brugere anvende Visual Studio Comunity 2013 gratis," lyder det fra Microsoft-direktør Jasper Hedegaard Bojsen.

"Hvis Visual Studio benyttes i klasseværelset eller til akademisk research, så er der ingen begrænsning på antallet af brugere," fortsætter han. 

Kommer med Android-emulator

Microsoft vurderer, at der har været omkring syv millioner installationer af Visual Studio inden for det seneste år.

"Vi anser Visual Studio som en meget populær platform, og derfor vil vi også gerne investere mere i øget samarbejde inden for community'et," fortæller Jasper Hedegaard Bojsen.

Oveni lanceringen af Visual Studio Community 2013 barsler selskabet også med Visual Studio 2015-versionen, der dog endnu er en preview-version.

Han nævner, at der i den kommende Visual Studio 2015 kommer en Android-emulator, der alt andet lige bør gøre det nemmere for udviklere at spytte Android-apps ud fra Visual Studio 2015.

"Du har jo altid kunnet kode dine apps i selv Notepad, men det har jo ikke været særligt produktivt. Vores fokus er på netop vores kunders produktivitet, og det bidrager dagens annonceringer til," bedyrer Jasper Hedegaard Bojsen.

Læs også:
Microsoft: Derfor ændrer vi Lync til Skype for Business

Microsoft dropper betaling: Office bliver gratis til iOS og Android
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere