Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

Microsoft gør hele .NET-platformen til open source

Microsofts software-framework .NET bliver open source med en hel række nye licensbetingelser. Samtidig giver Microsoft flere versioner af Visual Studio gratis væk.

It-giganten Microsoft åbner hele sin .NET-serverstack mod open source-miljøet, så alle udviklere kan bruge og bidrage til platformen.

Den nye åbning fra Microsoft bliver i dag annonceret på selskabets Connect-udviklerkonference i New York.

Åbenheden mod open source-miljøet sker efter, at selskabet tilbage i april løftede sløret for, at det havde skabt organisationen .NET-foundation for at kaste dele af udviklingsplatformen .NET ud til open source-miljøet.

Dagens annoncering er således en udvidelse i Microsofts open source-satsning på at få flere udviklere med fokus på programmering til flere forskellige enheder ind under it-gigantens vinger.

"Vi gør det, at vi åbner hele vores .NET-server stack. Det betyder, at udviklere kan benytte .NET på tværs af Windows, Mac og Linux," udtaler Jasper Hedegaard Bojsen, der er selskabets danske direktør for apps og platforme.

Her kan du få et overblik over Microsofts igangværende open source-projekter.

Ændrer licensbetingelserne

Jasper Hedegaard Bojsen fortæller, at når .NET ryger ud som åben kildekode, sker det under en MIT-open source-licens.

Denne licens indbefatter .NET Server Core-stacken inklusiv .NET Core, -runtime og class libraries, der kommer i forlængelse af open sourcingen af compiler-platformen Roslyn og ASP.NET, som allerede blev annonceret tilbage i april.

"Vi har tidligere sagt, at vi vil hjælpe alle udviklere på alle platforme, og nu fortsætter vi så med at sætte handling bag ordene," siger Jasper Hedegaard Bojsen om selskabets open source-udvikling.

Han ser ikke ser dagens annoncering som et decideret angreb på nogen - heller ikke Oracles Java-platform.

"Vi vurderer, at der i de seneste 12 måneder har været cirka 1,8 milliarder installationer på .NET. Nu skal denne nye åbning gerne betyde, at det bliver endnu sjovere og mere produktivt for udviklere at benytte .NET," forklarer han.

Udover open source-delen af .NET Server skifter platformens versionsnavne også til årstal.

Den nuværende version af .NET hedder 4.5.2, og den næste version får således det mere strømlinede navn .NET 2015. Den version er tilgængelig fra i dag i en preview-version.

Gratis versioner af Visual Studio

Adgangen til Microsoft-udviklingsmiljøet Visual Studio bliver der ligeledes lirket op for på Connect-konferencen i New York.

Konkret sender Microsoft en ny udgave af udviklingsmiljøet ud, der hedder Visual Studio Community 2013, som bliver gratis at bruge for en lang række organisationer og virksomheder i blandt andet Danmark.

Den nye Community-version af Visual Studio svarer funktionelt til Visual Studio 2013 Professionel og samler de gratis Visual Studio Express-versioner under én hat.

"Express-versionen til udvikling af blandt andet apps og hjemmesider har førhen været lidt fragmenteret. Nu tager vi så miljøet til et nyt niveau og giver mere samlet funktionalitet gratis væk til en vigtig gruppe af udviklere," siger Jasper Hedegaard Bojsen.

Mere specifikt betyder det, at NGO'er, studerende, iværksætter- og mindre virksomheder kan kaste sig over Visual Studio Community 2013 uden at skulle svinge kreditkortet.

Store virksomheder betaler stadig

For enterprise-installationer af Visual Studio vil der stadig være betaling ved kasse 1.

"Vi definerer enterprises som virksomheder, der har over 250 pc'er og/eller en omsætning over en million dollar. I alle andre typer virksomheder kan fem brugere anvende Visual Studio Comunity 2013 gratis," lyder det fra Microsoft-direktør Jasper Hedegaard Bojsen.

"Hvis Visual Studio benyttes i klasseværelset eller til akademisk research, så er der ingen begrænsning på antallet af brugere," fortsætter han. 

Kommer med Android-emulator

Microsoft vurderer, at der har været omkring syv millioner installationer af Visual Studio inden for det seneste år.

"Vi anser Visual Studio som en meget populær platform, og derfor vil vi også gerne investere mere i øget samarbejde inden for community'et," fortæller Jasper Hedegaard Bojsen.

Oveni lanceringen af Visual Studio Community 2013 barsler selskabet også med Visual Studio 2015-versionen, der dog endnu er en preview-version.

Han nævner, at der i den kommende Visual Studio 2015 kommer en Android-emulator, der alt andet lige bør gøre det nemmere for udviklere at spytte Android-apps ud fra Visual Studio 2015.

"Du har jo altid kunnet kode dine apps i selv Notepad, men det har jo ikke været særligt produktivt. Vores fokus er på netop vores kunders produktivitet, og det bidrager dagens annonceringer til," bedyrer Jasper Hedegaard Bojsen.

Læs også:
Microsoft: Derfor ændrer vi Lync til Skype for Business

Microsoft dropper betaling: Office bliver gratis til iOS og Android
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere