Artikel top billede

Pia Kjærsgaard mener, at digital post skal indfases ad frivillighedens navn. Foto: Carsten Lundager.

Pia Kjærsgaard: Frygter digital post bliver næste store it-skandale

Interview: En af Folketingets mest markante politikere, Pia Kjærsgaard, har i de seneste uger kritiseret digital post hårdt. Hvad er hun egentlig bange for i den nye digitale virkelighed, spørger vi hende.

Når Dansk Folkeparti-politikeren Pia Kjærsgaard modtager meddelelser fra det offentlige, som hun skal logge ind og tjekke med sit NemID, er der to muligheder.

"Enten finder jeg min huskeseddel frem, så jeg kan huske, hvad jeg skal trykke på, og hvor jeg skal kigge henne. Ellers kalder jeg på min mand," fortæller hun til Computerworld.

Måske er det ikke så underligt, at værdiordføreren fra Danmarks tredjestørste parti i den seneste tid har raslet med sablen, efter tvangsdigitaliseringen af danskerne gik ind i en ny og mere omfattende fase med introduktionen af digital post.

Ældre føler sig forlegne

I slutningen af sidste uge udfordrede hun således finansminister Bjarne Corydon (S) omkring den digitale posts tvangsordning, som hun mener, er forkert skruet sammen både i kravene til borgerne og på den økonomiske bundlinje.

"Debatten med ministeren var desværre helt forudsigelig, og det kom der ikke det store ud af. Jeg har ikke spor imod indførelsen af digital post, men jeg mener, det skal være et tilvalg og ikke et fravalg af andre muligheder," fortæller Pia Kjærsgaard til Computerworld.

Borgerne kan jo fritages fra digital post, hvis de ansøger om det. Så hvad var der egentlig at diskutere?

"Jeg mener ikke, det er rimeligt, at borgerne skal op på borgerservicecentret og bede om fritagelse. Især mange ældre føler sig forlegne ved at skulle bede om den slags."

Tror ikke på besparelserne

Vi skal jo som nation i gang med at digitalisere den offentlige sektor og starte et sted, så vi ikke kører et parløb mellem digitale og analoge systemer. Ellers sparer vi vel ikke den lovede milliard kroner?

"Faktisk tror jeg ikke et øjeblik på, at vi opnår den nok så omtalte milliard kroner. For når vi selv skal slå op i systemerne for at kigge efter sygehusindkaldelser og andre livsnødvendige ting, er det jo langtfra sikkert, at alle får gjort det. Det gælder egentlig både unge og gamle. De får simpelthen ikke fulgt med."

"Jeg frygter derfor, at digital post kan ende som endnu en af de offentlige it-skandaler, som Statsrevisorerne inden for få år skal i gang med at kigge efter i sømmene. Jeg er ikke glad for tvangen, det er jeg simpelthen ikke."

Vi er ellers en it-nation, hvor folk hellere end gerne bruger tjenester som Facebook og Google i stor stil, så hvorfor kunne den begejstring ikke overføres til de offentlige services?

"Den omfattende brug af it-værktøjer gælder ikke alle, og vi skal ikke efterlade nogen i stikken."

Alle har vel været it-analfabeter engang, men så lærer man stille og roligt at beherske en computer henad vejen. Tror du ikke, at dette også gælder borgerne?

"Jeg er selv en ældre dame, men der er altså stor forskel på, hvad jeg som folketingspolitiker har været tvunget til at lære i de sidste 10-15 år på min egen computer og iPad, og så en 82årig kræftpatient, der aldrig har ejet en computer, og som skal til at starte på at lære om it nu."

Hvad ville du selv gøre?

Er du generelt imod digitaliseringen, siden du har gjort digital post til en af dine mærkesager?

"Nej, slet ikke. Digitaliseringen er bestemt en god ting, selvom den gør mange afhængige af eksempelvis sociale medier. Det er smart, at vi kan finde informationer på nettet og udnytte det til at kommunikere med. Men man bør jo bare have tænkt på, at det ikke gælder alle."

Hvis du nu var den ansvarlige minister, hvordan ville du så selv have rullet den digitale post ud til danskerne?

"Det skulle være frivilligt, for på den ene side er det sikkert en stor lettelse for rigtig mange danskere, mens det kniber for andre. Som sagt skal jeg selv lige kigge på min huskeseddel, så jeg kan huske, hvad jeg skal trykke ind af numre."

Læs også:
Usability-ekspert: Her er ni problemer med digital post

Frygt for svindelmails tvinger Skat over på Digital Post
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje