Pia Kjærsgaard mener, at digital post skal indfases ad frivillighedens navn. Foto: Carsten Lundager.

Pia Kjærsgaard: Frygter digital post bliver næste store it-skandale

Interview: En af Folketingets mest markante politikere, Pia Kjærsgaard, har i de seneste uger kritiseret digital post hårdt. Hvad er hun egentlig bange for i den nye digitale virkelighed, spørger vi hende.

Når Dansk Folkeparti-politikeren Pia Kjærsgaard modtager meddelelser fra det offentlige, som hun skal logge ind og tjekke med sit NemID, er der to muligheder.

"Enten finder jeg min huskeseddel frem, så jeg kan huske, hvad jeg skal trykke på, og hvor jeg skal kigge henne. Ellers kalder jeg på min mand," fortæller hun til Computerworld.

Måske er det ikke så underligt, at værdiordføreren fra Danmarks tredjestørste parti i den seneste tid har raslet med sablen, efter tvangsdigitaliseringen af danskerne gik ind i en ny og mere omfattende fase med introduktionen af digital post.

Ældre føler sig forlegne
I slutningen af sidste uge udfordrede hun således finansminister Bjarne Corydon (S) omkring den digitale posts tvangsordning, som hun mener, er forkert skruet sammen både i kravene til borgerne og på den økonomiske bundlinje.

"Debatten med ministeren var desværre helt forudsigelig, og det kom der ikke det store ud af. Jeg har ikke spor imod indførelsen af digital post, men jeg mener, det skal være et tilvalg og ikke et fravalg af andre muligheder," fortæller Pia Kjærsgaard til Computerworld.

Borgerne kan jo fritages fra digital post, hvis de ansøger om det. Så hvad var der egentlig at diskutere?

"Jeg mener ikke, det er rimeligt, at borgerne skal op på borgerservicecentret og bede om fritagelse. Især mange ældre føler sig forlegne ved at skulle bede om den slags."

Tror ikke på besparelserne
Vi skal jo som nation i gang med at digitalisere den offentlige sektor og starte et sted, så vi ikke kører et parløb mellem digitale og analoge systemer. Ellers sparer vi vel ikke den lovede milliard kroner?

"Faktisk tror jeg ikke et øjeblik på, at vi opnår den nok så omtalte milliard kroner. For når vi selv skal slå op i systemerne for at kigge efter sygehusindkaldelser og andre livsnødvendige ting, er det jo langtfra sikkert, at alle får gjort det. Det gælder egentlig både unge og gamle. De får simpelthen ikke fulgt med."

"Jeg frygter derfor, at digital post kan ende som endnu en af de offentlige it-skandaler, som Statsrevisorerne inden for få år skal i gang med at kigge efter i sømmene. Jeg er ikke glad for tvangen, det er jeg simpelthen ikke."

Vi er ellers en it-nation, hvor folk hellere end gerne bruger tjenester som Facebook og Google i stor stil, så hvorfor kunne den begejstring ikke overføres til de offentlige services?

"Den omfattende brug af it-værktøjer gælder ikke alle, og vi skal ikke efterlade nogen i stikken."

Alle har vel været it-analfabeter engang, men så lærer man stille og roligt at beherske en computer henad vejen. Tror du ikke, at dette også gælder borgerne?

"Jeg er selv en ældre dame, men der er altså stor forskel på, hvad jeg som folketingspolitiker har været tvunget til at lære i de sidste 10-15 år på min egen computer og iPad, og så en 82årig kræftpatient, der aldrig har ejet en computer, og som skal til at starte på at lære om it nu."

Hvad ville du selv gøre?
Er du generelt imod digitaliseringen, siden du har gjort digital post til en af dine mærkesager?

"Nej, slet ikke. Digitaliseringen er bestemt en god ting, selvom den gør mange afhængige af eksempelvis sociale medier. Det er smart, at vi kan finde informationer på nettet og udnytte det til at kommunikere med. Men man bør jo bare have tænkt på, at det ikke gælder alle."

Hvis du nu var den ansvarlige minister, hvordan ville du så selv have rullet den digitale post ud til danskerne?

"Det skulle være frivilligt, for på den ene side er det sikkert en stor lettelse for rigtig mange danskere, mens det kniber for andre. Som sagt skal jeg selv lige kigge på min huskeseddel, så jeg kan huske, hvad jeg skal trykke ind af numre."

Læs også:
Usability-ekspert: Her er ni problemer med digital post

Frygt for svindelmails tvinger Skat over på Digital Post
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Digitalisering har været motoren: Landets største virksomheder har hævet produktiviteten med 10 milliarder kroner under corona
Corona-krisen har ført til øget produktivitet og en øget digital indsats. Ny undersøgelse dokumenterer sort på hvidt, at produktiviteten for en række virksomheder er øget under corona.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan: Beskyt virksomheden effektivt mod mailbårne angreb
Mailserveren er rykket i skyen, typisk i form af Office 365, men det er truslerne også. For trods højt sikkerhedsniveau hos Microsoft er virksomhederne mindst lige så udsat for mailbårne cyberangreb som førhen. Enten i form af social engineering – hvor angriberne prøver at lokke adgangsgivende informationer ud af medarbejderne, i form af phishing eller gennem deciderede malwareangreb. Dertil kommer forsøg på svindel i form af eksempelvis CEO-fraud, falske fakturaer og meget andet. Denne hvidbog giver et opdateret overblik over angrebsformerne og konkrete bud på, hvordan du bedst forebygger, at din virksomhed rammes.