Artikel top billede

Danske banker frygter at ende deres dage som Blockbuster

Med et tungt teknologi-fokus holdt bankernes interesseorganisation, Finansrådet, i dag årsmøde. Finansrådets formand advarede bankerne mod at ende deres dage som Blockbuster.

Informationsteknologi fyldte rigtig meget, da bankernes interesseorganisation, Finansrådet, holdt årsmøde i dag.

It-fokusset kom ikke mindst fra Finansrådets formand, Danske Banks direktør og chef for bankens personal banking, Tonny Thierry Andersen.

Da han som formand for interesseorganisationen betrådte talerstolen, luftede han blandt andet sit syn på bankernes fremtidige konkurrenter.

"Det er nogle helt andre aktører - måske også nogle helt andre, end dem, der allerede nu ånder os i nakken, som for eksempel Google, Amazon og Apple," lød det fra Tonny Thierry Andersen ifølge de offentliggjorte taler fra Finansrådets årsmøde.

Han nævnte samtidig, at konkurrenterne ikke vil tage kunderne for givet. Konkurrenterne vil derimod have en stærk fornemmelse af, hvor kunderne er på vej hen, og hvad de efterspørger.

"Vinderne i denne konkurrence bliver dem, der kan levere kundeløsninger, der er enkle, nemme og værdiskabende i en hyperconnected verden. Og som forstår både kundernes funktionelle og emotionelle behov," lød det fra Finansrådets formand på årsmødet.

Ikke blive som Blockbuster

Som et skræmmeeksempel på manglende rettidig omhu fremhævede han videodistributøren Blockbuster, der for 10 års tid siden stod som lidt af et væksteventyr.

Nu er Blockbuster-navnet overtaget af TDC, mens Blockbuster-virksomheden forsøger at fortsætte under navnet RecycleIT med blandt andet salg af brugt elektronik. 

Ikke nok med, at videokæden i 2000 undlod at købe en mindre streaming-virksomhed ved navn Netflix for den relativt beskedne sum af 50 millioner dollar.

Blockbuster manglede simpelthen evnen til at forstå, hvor kunderne var på vej hen - og modet til at tage de langsigtede investeringer.

"Jeg ved godt, at videoudlejning ikke er det samme som bankvirksomhed, men for mig at se står vi over for de samme strukturelle udfordringer i banksektoren," forklarede Finansrådets formand til de delegerede på årsmødet, hvor blandt andre erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) var blandt talerne.

Tonny Thierry Andersen understregede i sin egen tale, at bankerne er klar til at omfavne yderligere digitaliseringsinitiativer, og der intet er at være bange for i nullerne og et-tallernes verden.

"Jeg er ikke i tvivl om, at den udvikling, vi kommer til at se i bankerne de næste 10 til 20 år, er den største transformation, vi nogensinde har oplevet i finanssektoren," sagde formanden.

Gode og dårlige nyheder

Tonny Thierry Andersen brugte også taletid på at tale om de gode og knap så gode udsigter for bankerne, når det kom til it-udfordringerne.

"Den gode nyhed er, at kunderne stadig har brug for at få udbetalt løn, for at overføre penge, for at købe hus. Den dårlige nyhed - sagt i dette forum - er, at det ikke nødvendigvis behøver at være bankerne, der servicerer kunderne."

I halen på de fremtidsudsigter understregede Tonny Thierry Andersen, at for bankerne gælder det nu om at blive de bedste til at udnytte digitale løsninger i kombination med bankernes mangeårige erfaringer inden for finansiering og betalingsformidling.

"Kunderne foretrækker også klart banker frem for en software-virksomhed til at håndtere deres pengesager. Men hvor længe holder den bastion?" spurgte Tonny Thierry Andersen retorisk.

Han rundede sin egen tale af med et muligt svar på netop dét spørgsmål.

"Vi skal efterkomme samfundets og ikke mindst kundernes behov. For det er forudsætningen for, at vi ikke ender som Blockbuster."

Læs også:

Danske Bank dropper alle planer om at opkræve gebyr for brug af MobilePay

Her er planen: Nordea pumper fem milliarder kroner i ny it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere