Danske banker frygter at ende deres dage som Blockbuster

Med et tungt teknologi-fokus holdt bankernes interesseorganisation, Finansrådet, i dag årsmøde. Finansrådets formand advarede bankerne mod at ende deres dage som Blockbuster.

Informationsteknologi fyldte rigtig meget, da bankernes interesseorganisation, Finansrådet, holdt årsmøde i dag.

It-fokusset kom ikke mindst fra Finansrådets formand, Danske Banks direktør og chef for bankens personal banking, Tonny Thierry Andersen.

Da han som formand for interesseorganisationen betrådte talerstolen, luftede han blandt andet sit syn på bankernes fremtidige konkurrenter.

"Det er nogle helt andre aktører - måske også nogle helt andre, end dem, der allerede nu ånder os i nakken, som for eksempel Google, Amazon og Apple," lød det fra Tonny Thierry Andersen ifølge de offentliggjorte taler fra Finansrådets årsmøde.

Han nævnte samtidig, at konkurrenterne ikke vil tage kunderne for givet. Konkurrenterne vil derimod have en stærk fornemmelse af, hvor kunderne er på vej hen, og hvad de efterspørger.

"Vinderne i denne konkurrence bliver dem, der kan levere kundeløsninger, der er enkle, nemme og værdiskabende i en hyperconnected verden. Og som forstår både kundernes funktionelle og emotionelle behov," lød det fra Finansrådets formand på årsmødet.

Ikke blive som Blockbuster
Som et skræmmeeksempel på manglende rettidig omhu fremhævede han videodistributøren Blockbuster, der for 10 års tid siden stod som lidt af et væksteventyr.

Nu er Blockbuster-navnet overtaget af TDC, mens Blockbuster-virksomheden forsøger at fortsætte under navnet RecycleIT med blandt andet salg af brugt elektronik. 

Ikke nok med, at videokæden i 2000 undlod at købe en mindre streaming-virksomhed ved navn Netflix for den relativt beskedne sum af 50 millioner dollar.

Blockbuster manglede simpelthen evnen til at forstå, hvor kunderne var på vej hen - og modet til at tage de langsigtede investeringer.

"Jeg ved godt, at videoudlejning ikke er det samme som bankvirksomhed, men for mig at se står vi over for de samme strukturelle udfordringer i banksektoren," forklarede Finansrådets formand til de delegerede på årsmødet, hvor blandt andre erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) var blandt talerne.

Tonny Thierry Andersen understregede i sin egen tale, at bankerne er klar til at omfavne yderligere digitaliseringsinitiativer, og der intet er at være bange for i nullerne og et-tallernes verden.

"Jeg er ikke i tvivl om, at den udvikling, vi kommer til at se i bankerne de næste 10 til 20 år, er den største transformation, vi nogensinde har oplevet i finanssektoren," sagde formanden.

Gode og dårlige nyheder
Tonny Thierry Andersen brugte også taletid på at tale om de gode og knap så gode udsigter for bankerne, når det kom til it-udfordringerne.

"Den gode nyhed er, at kunderne stadig har brug for at få udbetalt løn, for at overføre penge, for at købe hus. Den dårlige nyhed - sagt i dette forum - er, at det ikke nødvendigvis behøver at være bankerne, der servicerer kunderne."

I halen på de fremtidsudsigter understregede Tonny Thierry Andersen, at for bankerne gælder det nu om at blive de bedste til at udnytte digitale løsninger i kombination med bankernes mangeårige erfaringer inden for finansiering og betalingsformidling.

"Kunderne foretrækker også klart banker frem for en software-virksomhed til at håndtere deres pengesager. Men hvor længe holder den bastion?" spurgte Tonny Thierry Andersen retorisk.

Han rundede sin egen tale af med et muligt svar på netop dét spørgsmål.

"Vi skal efterkomme samfundets og ikke mindst kundernes behov. For det er forudsætningen for, at vi ikke ender som Blockbuster."

Læs også:

Danske Bank dropper alle planer om at opkræve gebyr for brug af MobilePay

Her er planen: Nordea pumper fem milliarder kroner i ny it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital konference: Digitale forretningsløsninger 2020 - processer og teknologier, der øger bundlinien

Den digitale transformation har potentialet til at ændre virksomhedernes forretningsmodeller - og til at forandre forbindelsen til både slutbrugere og leverandører. For stadig flere virksomheder ligger vægten i forretningerne derfor i stadig højere grad på selve kundeoplevelsen og værdiskabelsen for brugeren. På denne heldagskonference får du derfor indspark og viden om, hvor du kan sætte ind, hvis du skal komme på omgangshøjde med de bedste digitale forretningsløsninger og skabe mest mulig værdi for din forretning med ny teknologi, der øger bundlinien.

21. oktober 2020 | Læs mere


Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Muligt Apple-kup: Der er tre gode grunde til, at iPhone 12 kan blive usædvanlig billig
Apple løfter sløret for et nyt kuld af smartphones i aften. Der kan komme en mindre prisbombe iblandt dem.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale aktiver i døgndrift
Den massive stigning i antallet af hjemmearbejdende medarbejdede og et stadig mere omskifteligt digitalt trusselsbilleder stiller helt nye krav til virksomhedens sikkerhedsinfrastruktur. Mange virksomheder vil derfor i gang med intelligent monitorering af data, infrastruktur og fokuseret sikring af virksomhedens digitale aktiver. Men har på den anden side heller ikke budget til kostbare projekter – eller lyst til at blive afhængig af dyre konsulentydelser og specialressourcer. En mulig strategi til at håndtere udfordringen kan være at vælge en standardiseret sikkerhedsplatform baseret på gennemprøvet AI-teknologi. Men hvordan kommer du godt i gang? Det får du svar på i denne hvidbog.