Danske banker frygter at ende deres dage som Blockbuster

Med et tungt teknologi-fokus holdt bankernes interesseorganisation, Finansrådet, i dag årsmøde. Finansrådets formand advarede bankerne mod at ende deres dage som Blockbuster.

Informationsteknologi fyldte rigtig meget, da bankernes interesseorganisation, Finansrådet, holdt årsmøde i dag.

It-fokusset kom ikke mindst fra Finansrådets formand, Danske Banks direktør og chef for bankens personal banking, Tonny Thierry Andersen.

Da han som formand for interesseorganisationen betrådte talerstolen, luftede han blandt andet sit syn på bankernes fremtidige konkurrenter.

"Det er nogle helt andre aktører - måske også nogle helt andre, end dem, der allerede nu ånder os i nakken, som for eksempel Google, Amazon og Apple," lød det fra Tonny Thierry Andersen ifølge de offentliggjorte taler fra Finansrådets årsmøde.

Han nævnte samtidig, at konkurrenterne ikke vil tage kunderne for givet. Konkurrenterne vil derimod have en stærk fornemmelse af, hvor kunderne er på vej hen, og hvad de efterspørger.

"Vinderne i denne konkurrence bliver dem, der kan levere kundeløsninger, der er enkle, nemme og værdiskabende i en hyperconnected verden. Og som forstår både kundernes funktionelle og emotionelle behov," lød det fra Finansrådets formand på årsmødet.

Ikke blive som Blockbuster
Som et skræmmeeksempel på manglende rettidig omhu fremhævede han videodistributøren Blockbuster, der for 10 års tid siden stod som lidt af et væksteventyr.

Nu er Blockbuster-navnet overtaget af TDC, mens Blockbuster-virksomheden forsøger at fortsætte under navnet RecycleIT med blandt andet salg af brugt elektronik. 

Ikke nok med, at videokæden i 2000 undlod at købe en mindre streaming-virksomhed ved navn Netflix for den relativt beskedne sum af 50 millioner dollar.

Blockbuster manglede simpelthen evnen til at forstå, hvor kunderne var på vej hen - og modet til at tage de langsigtede investeringer.

"Jeg ved godt, at videoudlejning ikke er det samme som bankvirksomhed, men for mig at se står vi over for de samme strukturelle udfordringer i banksektoren," forklarede Finansrådets formand til de delegerede på årsmødet, hvor blandt andre erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) var blandt talerne.

Tonny Thierry Andersen understregede i sin egen tale, at bankerne er klar til at omfavne yderligere digitaliseringsinitiativer, og der intet er at være bange for i nullerne og et-tallernes verden.

"Jeg er ikke i tvivl om, at den udvikling, vi kommer til at se i bankerne de næste 10 til 20 år, er den største transformation, vi nogensinde har oplevet i finanssektoren," sagde formanden.

Gode og dårlige nyheder
Tonny Thierry Andersen brugte også taletid på at tale om de gode og knap så gode udsigter for bankerne, når det kom til it-udfordringerne.

"Den gode nyhed er, at kunderne stadig har brug for at få udbetalt løn, for at overføre penge, for at købe hus. Den dårlige nyhed - sagt i dette forum - er, at det ikke nødvendigvis behøver at være bankerne, der servicerer kunderne."

I halen på de fremtidsudsigter understregede Tonny Thierry Andersen, at for bankerne gælder det nu om at blive de bedste til at udnytte digitale løsninger i kombination med bankernes mangeårige erfaringer inden for finansiering og betalingsformidling.

"Kunderne foretrækker også klart banker frem for en software-virksomhed til at håndtere deres pengesager. Men hvor længe holder den bastion?" spurgte Tonny Thierry Andersen retorisk.

Han rundede sin egen tale af med et muligt svar på netop dét spørgsmål.

"Vi skal efterkomme samfundets og ikke mindst kundernes behov. For det er forudsætningen for, at vi ikke ender som Blockbuster."

Læs også:

Danske Bank dropper alle planer om at opkræve gebyr for brug af MobilePay

Her er planen: Nordea pumper fem milliarder kroner i ny it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.