Artikel top billede

Danske banker frygter at ende deres dage som Blockbuster

Med et tungt teknologi-fokus holdt bankernes interesseorganisation, Finansrådet, i dag årsmøde. Finansrådets formand advarede bankerne mod at ende deres dage som Blockbuster.

Informationsteknologi fyldte rigtig meget, da bankernes interesseorganisation, Finansrådet, holdt årsmøde i dag.

It-fokusset kom ikke mindst fra Finansrådets formand, Danske Banks direktør og chef for bankens personal banking, Tonny Thierry Andersen.

Da han som formand for interesseorganisationen betrådte talerstolen, luftede han blandt andet sit syn på bankernes fremtidige konkurrenter.

"Det er nogle helt andre aktører - måske også nogle helt andre, end dem, der allerede nu ånder os i nakken, som for eksempel Google, Amazon og Apple," lød det fra Tonny Thierry Andersen ifølge de offentliggjorte taler fra Finansrådets årsmøde.

Han nævnte samtidig, at konkurrenterne ikke vil tage kunderne for givet. Konkurrenterne vil derimod have en stærk fornemmelse af, hvor kunderne er på vej hen, og hvad de efterspørger.

"Vinderne i denne konkurrence bliver dem, der kan levere kundeløsninger, der er enkle, nemme og værdiskabende i en hyperconnected verden. Og som forstår både kundernes funktionelle og emotionelle behov," lød det fra Finansrådets formand på årsmødet.

Ikke blive som Blockbuster

Som et skræmmeeksempel på manglende rettidig omhu fremhævede han videodistributøren Blockbuster, der for 10 års tid siden stod som lidt af et væksteventyr.

Nu er Blockbuster-navnet overtaget af TDC, mens Blockbuster-virksomheden forsøger at fortsætte under navnet RecycleIT med blandt andet salg af brugt elektronik. 

Ikke nok med, at videokæden i 2000 undlod at købe en mindre streaming-virksomhed ved navn Netflix for den relativt beskedne sum af 50 millioner dollar.

Blockbuster manglede simpelthen evnen til at forstå, hvor kunderne var på vej hen - og modet til at tage de langsigtede investeringer.

"Jeg ved godt, at videoudlejning ikke er det samme som bankvirksomhed, men for mig at se står vi over for de samme strukturelle udfordringer i banksektoren," forklarede Finansrådets formand til de delegerede på årsmødet, hvor blandt andre erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) var blandt talerne.

Tonny Thierry Andersen understregede i sin egen tale, at bankerne er klar til at omfavne yderligere digitaliseringsinitiativer, og der intet er at være bange for i nullerne og et-tallernes verden.

"Jeg er ikke i tvivl om, at den udvikling, vi kommer til at se i bankerne de næste 10 til 20 år, er den største transformation, vi nogensinde har oplevet i finanssektoren," sagde formanden.

Gode og dårlige nyheder

Tonny Thierry Andersen brugte også taletid på at tale om de gode og knap så gode udsigter for bankerne, når det kom til it-udfordringerne.

"Den gode nyhed er, at kunderne stadig har brug for at få udbetalt løn, for at overføre penge, for at købe hus. Den dårlige nyhed - sagt i dette forum - er, at det ikke nødvendigvis behøver at være bankerne, der servicerer kunderne."

I halen på de fremtidsudsigter understregede Tonny Thierry Andersen, at for bankerne gælder det nu om at blive de bedste til at udnytte digitale løsninger i kombination med bankernes mangeårige erfaringer inden for finansiering og betalingsformidling.

"Kunderne foretrækker også klart banker frem for en software-virksomhed til at håndtere deres pengesager. Men hvor længe holder den bastion?" spurgte Tonny Thierry Andersen retorisk.

Han rundede sin egen tale af med et muligt svar på netop dét spørgsmål.

"Vi skal efterkomme samfundets og ikke mindst kundernes behov. For det er forudsætningen for, at vi ikke ender som Blockbuster."

Læs også:

Danske Bank dropper alle planer om at opkræve gebyr for brug af MobilePay

Her er planen: Nordea pumper fem milliarder kroner i ny it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere