Artikel top billede

Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp

Forslag: Drop oldtidskundskab i gymnasiet og indfør it i stedet

Støvede fag må lade livet til fordel for it som et selvstændigt fag i gymnasiet, mener IT-Branchen. Regeringen er ikke enig, fremgår det af dens udspil til en gymnasiereform.

Danske gymnasieelever skal snarere lære at kende forskel på client/server- og cloud-tilgange end på joniske og doriske søjler.

Det mener it-brancheforeningen IT-Branchen, som i en pressemeddelelse tilskynder landets politikere til at satse mere målrettet på it som et selvstændigt fag i gymnasiet til fordel for mere støvede fagområder.

"Politikerne skal droppe oldtidskundskab som fag og i stedet gøre it obligatorisk på de gymnasiale uddannelser. Det øger de unges jobchancer, styrker deres videreuddannelsesmuligheder og er en nødvendighed for et digitalt samfund som Danmarks," udtaler Cecilia Bonefeld-Dahl i en pressemeddelelse.

Politikerne har glemt it

Cecilia Bonefeld-Dahl er formand for IT-Branchen og peger på, at efter politikerne i 2011 ellers igangsatte et forsøg med tværfagligt it-fag, er satsningen på de digitale kompetencer dalet betragteligt.

For i regeringens seneste udspil til en gymnasiereform er it som et særskilt fag ikke umiddelbart ikke en del af planerne.

"Politikerne har glemt it som fag og tror, at alt er godt, hvis blot lærere og elever får lov til at tage en bærbar med i timerne. Men der er en kæmpe efterspørgsel efter it-kompetencer alle steder, og it som fag er nødvendigt for at kunne løfte eleverne og give dem de rette it-færdigheder," siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

Forsøg med it som fag

IT-Branchen har i samarbejde med blandt andre Region Midtjylland fulgt forsøg med at få it ind som fag i gymnasiet og forventer, at konklusionen af forsøgene med 35 klasser fra 29 gymnasier vil blive positiv.

For indtil videre har tre ud af fire elever ifølge pressemeddelelsen fra IT-Branchen tilkendegivet, at de havde fået et godt udbytte af faget - også selv om omtrent halvdelen af eleverne på forhånd mente, at de til at starte med havde gode it-kompetencer.

Disse it-kompetencer er i dag en mangelvare, mener IT-branchen.

Og manglende it på hylderne kan blive dyrt for gymnasierne, påpeger it-brancheforeningen.

"Gymnasier uden it som fag, vil blive fravalgt, da eleverne vil blive mindre attraktive på arbejdsmarkedet og i forhold til mulighederne for videreuddannelse," understreger Cecilia Bonefeld-Dahl i pressemeddelelsen.

Evaluering er på trapperne

Undervisningsministeriet oplyser til Computerworld, at evalueringen af forsøgsordningen med faget IT er på trapperne - og den forventes at være klar inden for de kommende uger.

Derfor ønsker og kan ministeriet på nuværende tidspunkt ikke oplyse, hvilken vej vinden blæser - altså, om tommelfingeren peger opad eller nedad for it som et gymnasiefag.

Ministeriet oplyser til baggrund, at regeringen i sit gymnasieudspil har valgt at sætte fokus på it som en generel og almen del af læringen frem for at være et særskilt fag.

"Det handler blandt andet om de naturvidenskabelige fags rolle, moderne former for løsning af skriftlige opgaver, mere løbende vejledning og feedback til eleverne, anvendelse af ny it-teknologi og tidssvarende prøveformer," som det hedder i selve udspillet.

Brugen af it skal blandt andet ske ved, at it inddrages af lærerne i relevante fag, så eleverne kan begå sig i vores nuværende og kommende digitale samfund, forklarer Undervisningsministeriet til Computerworld.

Læs også:
Få dog afskaffet sløjd og håndgerning - lad os lære noget it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.