Artikel top billede

Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp (Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp)

Forslag: Drop oldtidskundskab i gymnasiet og indfør it i stedet

Støvede fag må lade livet til fordel for it som et selvstændigt fag i gymnasiet, mener IT-Branchen. Regeringen er ikke enig, fremgår det af dens udspil til en gymnasiereform.

Danske gymnasieelever skal snarere lære at kende forskel på client/server- og cloud-tilgange end på joniske og doriske søjler.

Det mener it-brancheforeningen IT-Branchen, som i en pressemeddelelse tilskynder landets politikere til at satse mere målrettet på it som et selvstændigt fag i gymnasiet til fordel for mere støvede fagområder.

"Politikerne skal droppe oldtidskundskab som fag og i stedet gøre it obligatorisk på de gymnasiale uddannelser. Det øger de unges jobchancer, styrker deres videreuddannelsesmuligheder og er en nødvendighed for et digitalt samfund som Danmarks," udtaler Cecilia Bonefeld-Dahl i en pressemeddelelse.

Politikerne har glemt it

Cecilia Bonefeld-Dahl er formand for IT-Branchen og peger på, at efter politikerne i 2011 ellers igangsatte et forsøg med tværfagligt it-fag, er satsningen på de digitale kompetencer dalet betragteligt.

For i regeringens seneste udspil til en gymnasiereform er it som et særskilt fag ikke umiddelbart ikke en del af planerne.

"Politikerne har glemt it som fag og tror, at alt er godt, hvis blot lærere og elever får lov til at tage en bærbar med i timerne. Men der er en kæmpe efterspørgsel efter it-kompetencer alle steder, og it som fag er nødvendigt for at kunne løfte eleverne og give dem de rette it-færdigheder," siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

Forsøg med it som fag

IT-Branchen har i samarbejde med blandt andre Region Midtjylland fulgt forsøg med at få it ind som fag i gymnasiet og forventer, at konklusionen af forsøgene med 35 klasser fra 29 gymnasier vil blive positiv.

For indtil videre har tre ud af fire elever ifølge pressemeddelelsen fra IT-Branchen tilkendegivet, at de havde fået et godt udbytte af faget - også selv om omtrent halvdelen af eleverne på forhånd mente, at de til at starte med havde gode it-kompetencer.

Disse it-kompetencer er i dag en mangelvare, mener IT-branchen.

Og manglende it på hylderne kan blive dyrt for gymnasierne, påpeger it-brancheforeningen.

"Gymnasier uden it som fag, vil blive fravalgt, da eleverne vil blive mindre attraktive på arbejdsmarkedet og i forhold til mulighederne for videreuddannelse," understreger Cecilia Bonefeld-Dahl i pressemeddelelsen.

Evaluering er på trapperne

Undervisningsministeriet oplyser til Computerworld, at evalueringen af forsøgsordningen med faget IT er på trapperne - og den forventes at være klar inden for de kommende uger.

Derfor ønsker og kan ministeriet på nuværende tidspunkt ikke oplyse, hvilken vej vinden blæser - altså, om tommelfingeren peger opad eller nedad for it som et gymnasiefag.

Ministeriet oplyser til baggrund, at regeringen i sit gymnasieudspil har valgt at sætte fokus på it som en generel og almen del af læringen frem for at være et særskilt fag.

"Det handler blandt andet om de naturvidenskabelige fags rolle, moderne former for løsning af skriftlige opgaver, mere løbende vejledning og feedback til eleverne, anvendelse af ny it-teknologi og tidssvarende prøveformer," som det hedder i selve udspillet.

Brugen af it skal blandt andet ske ved, at it inddrages af lærerne i relevante fag, så eleverne kan begå sig i vores nuværende og kommende digitale samfund, forklarer Undervisningsministeriet til Computerworld.

Læs også:
Få dog afskaffet sløjd og håndgerning - lad os lære noget it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital