Artikel top billede

Nu kan man overføre data med 100 gbps - med lys

Fremtidens data-overførsler kan komme til at foregå med vilde hastigheder gennem luften. Der er dog en hage ved teknologien.

En række britiske forskere har udviklet en teknologi, der gør det muligt at sende data via lys fra eksempelvis den ene ende at et lokale til den anden.

Med teknologien er det muligt at "tage lys fra fiber-optiske datalinier, forstærke det og beame det på tværs af et lokale."

Systemet kan overføre data med op til 100 gigabit i sekundet.

Det er langt hurtigere end de trådløse teknologier, som i dag er på markedet.

For eksempel kan den mest gængse Wifi-teknologi - 802.11ac - overføre data med en maksimal hastighed på mellem syv og 10 gbps.

Sigter efter tre terabit

Forskerne fra Oxford Universitet bedyrer, at de 100 gpbs kun er begyndelsen, og at teknologien med videre udvikling vil kunne overføre data med langt højere hastighed.

De mener, at det er realistisk at sigte efter en data-hastighed på mere end tre terabit per sekund. Det svarer knap 3.000 gigabit per sekund.

Selv om hastigheden er meget høj, er der dog også visse begrænsninger indbygget i teknologien.

Da der er tale om lys, skal sender og modtage eksempelvis kunne 'se' hinanden, hvilket gør det umuligt at sende data gennem vægge og lignende.

Hertil kommer, at de fleste hjem og arbejdspladser i dag har forbindelser på maksimalt 150 megabit per sekund ud af huset.

Det overfflødiggør på mange måder disse rasende høje hastigheder.

Forsker-holdet arbejder for tiden på at udvikle en slags tracking-teknologi, der skal gøre det muligt at placere eksempelvis en bærbar computer et tilfældigt sted i et lokale, hvor lys-senderen så automatisk vil finde computeren og oprette optisk forbindelse til den.

Læs også:

Danske top-forskeres vilde chip: Skal give langt hurtigere dataoverførsler

Danske forskere snupper verdensrekord i dataoverførsel

Nye lynhurtige servere overfører data med lys




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere