Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

KMD suveræn vinder af flest offentlige udbud - men hvor længe?

It-giganten KMD nupper flest kontrakter i offentlige udbud, men selskabet er begyndt at tabe flere kontrakter på hjemmebane-systemer. Læs her, hvordan KMD vil tackle den udfordring.

I kampen om de offentlige kroner gælder det om at vinde de udbud, som staten, regionerne og kommunerne sender ud i forbindelse med større it-indkøb i form af hardware, software eller it-konsulenter.

For at vise, hvem topscorerne er i den offentlige sektor, har analyse- og rådgivningsvirksomhed UdbudsVagten holdt et skarpt øje med alle de indkøb, som den offentlige sektor har foretaget i 2014 for i alt 290 milliarder kroner.

Herefter har UdbudsVagten sorteret it-udbuddene fra og igen frasiet de mindre udbud, der ligger under EU's bagatelgrænser. På den måde kan UdbudsVagten kåre de mest vindende selskaber, når det kommer til at score offentlige it-kontrakter i 2014.

Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at KMD er den helt suveræne vinder, når det kommer til at vinde offentlige udbud på it-markedet.

"I alt blev der indgået 440 it-kontrakter fordelt på 197 leverandører. KMD vandt 93 betydningsfulde udbud, hvilket svarer til de efterfølgende 11 leverandørers tilsammen (94)," forklarer direktør for UdbudsVagten, Kevin Leig Bengtsson.

KMD taber terræn

Til Computerworld forklarer han, at listen ikke er et udtryk for, hvem der tjener flest penge på de offentlige instanser.

Listen giver i stedet overblik over, hvem der vinder flest af de betydningsfulde offentlige it-kontrakter.

Samtidig tilkendegiver Kevin Leig Bengtsson, at KMD kan miste sit solide førergreb i toppen, da selskabet alene inden for arbejdsmarkedssystemer har tabt otte ud af ni mulige kontrakter til den danske it-leverandør J. H. Schultz.

"Tendensen med, at kampen om monopolsystemerne strammer til, fortsætter i år, hvor KMD formentlig taber flere af de udbud, som selskabet tidligere har siddet på," vurderer Kevin Leig Bengtsson over for Computerworld.

Han angiver, at KMD trods mange vundne udbud i de første måneder af 2015 har tabt tilbudskampe mod selskaber som EG, Netcompany og J. H. Schultz.

KMD: Vi står stærkt
Hos KMD hilser selskabets direktør for kommunikation og marketing, Morten Langager, både opgørelsen og konkurrencen velkommen.

"Vi hæfter os først og fremmest ved, at KMD fortsat står yderst stærkt i det offentlige segment. Det er et marked, som betyder meget for KMD, og hvor vi gennem en lang årrække har opbygget solide kompetencer," indleder Morten Langager i sit skriftelige svar til Computerworld og fortsætter:

"Det er vores klare forventning, at vi også i årene fremover vil være en afgørende aktør på det offentlige it-marked."

Morten Langager fra KMD siger, at konkurrencen på hele it-markedet har spidset til, og det derfor er sundt med flere udbydere at vælge mellem.

Kigger på flere markeder

Konkurrenceudsættelsen er sket efter, at flere af selskabets de facto-monopolsystemer er blevet sendt ud i konkurrence.

Det er igen sket efter, at KMD ophørte med at være kommunernes eget it-selskab med et frasalg til først kapitalfonden EQT og ATP i 2008 - og siden til kapitalfonden Advent International i 2012.

"KMD har gennem en årrække forberedt sig på konkurrenceudsættelsen. KMD ønsker fortsat at være en betydelig faktor i leverance af it til kommunerne, men det store potentiale inden for de andre segmenter skal også realiseres," forklarer Morten Langager.

Disse andre markeder handler eksempelvis om ansvaret for it-driften hos olieselskabet Q8 i Danmark og Sverige samt en udvidelse af produktporteføljen til blandt andet den danske folkeskole.

"Så selvom der er kommet lidt flere dygtige kollegaer på banen om opgaverne, ser vi altså yderst positivt på fremtiden for KMD," runder Morten Langager sin mail af til Computerworld.

Læs også:

KMD har fuld skub i stor ombygning: Omsætning står i stampe - men indtjening vokser markant

Sig farvel til KMD som du kender det: Store forandringer på vej
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere