Foto: Povl D. Rasmussen.

KMD suveræn vinder af flest offentlige udbud - men hvor længe?

It-giganten KMD nupper flest kontrakter i offentlige udbud, men selskabet er begyndt at tabe flere kontrakter på hjemmebane-systemer. Læs her, hvordan KMD vil tackle den udfordring.

I kampen om de offentlige kroner gælder det om at vinde de udbud, som staten, regionerne og kommunerne sender ud i forbindelse med større it-indkøb i form af hardware, software eller it-konsulenter.

For at vise, hvem topscorerne er i den offentlige sektor, har analyse- og rådgivningsvirksomhed UdbudsVagten holdt et skarpt øje med alle de indkøb, som den offentlige sektor har foretaget i 2014 for i alt 290 milliarder kroner.

Herefter har UdbudsVagten sorteret it-udbuddene fra og igen frasiet de mindre udbud, der ligger under EU's bagatelgrænser. På den måde kan UdbudsVagten kåre de mest vindende selskaber, når det kommer til at score offentlige it-kontrakter i 2014.

Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at KMD er den helt suveræne vinder, når det kommer til at vinde offentlige udbud på it-markedet.

"I alt blev der indgået 440 it-kontrakter fordelt på 197 leverandører. KMD vandt 93 betydningsfulde udbud, hvilket svarer til de efterfølgende 11 leverandørers tilsammen (94)," forklarer direktør for UdbudsVagten, Kevin Leig Bengtsson.

KMD taber terræn
Til Computerworld forklarer han, at listen ikke er et udtryk for, hvem der tjener flest penge på de offentlige instanser.

Listen giver i stedet overblik over, hvem der vinder flest af de betydningsfulde offentlige it-kontrakter.

Samtidig tilkendegiver Kevin Leig Bengtsson, at KMD kan miste sit solide førergreb i toppen, da selskabet alene inden for arbejdsmarkedssystemer har tabt otte ud af ni mulige kontrakter til den danske it-leverandør J. H. Schultz.

"Tendensen med, at kampen om monopolsystemerne strammer til, fortsætter i år, hvor KMD formentlig taber flere af de udbud, som selskabet tidligere har siddet på," vurderer Kevin Leig Bengtsson over for Computerworld.

Han angiver, at KMD trods mange vundne udbud i de første måneder af 2015 har tabt tilbudskampe mod selskaber som EG, Netcompany og J. H. Schultz.

KMD: Vi står stærkt
Hos KMD hilser selskabets direktør for kommunikation og marketing, Morten Langager, både opgørelsen og konkurrencen velkommen.

"Vi hæfter os først og fremmest ved, at KMD fortsat står yderst stærkt i det offentlige segment. Det er et marked, som betyder meget for KMD, og hvor vi gennem en lang årrække har opbygget solide kompetencer," indleder Morten Langager i sit skriftelige svar til Computerworld og fortsætter:

"Det er vores klare forventning, at vi også i årene fremover vil være en afgørende aktør på det offentlige it-marked."

Morten Langager fra KMD siger, at konkurrencen på hele it-markedet har spidset til, og det derfor er sundt med flere udbydere at vælge mellem.

Kigger på flere markeder
Konkurrenceudsættelsen er sket efter, at flere af selskabets de facto-monopolsystemer er blevet sendt ud i konkurrence.

Det er igen sket efter, at KMD ophørte med at være kommunernes eget it-selskab med et frasalg til først kapitalfonden EQT og ATP i 2008 - og siden til kapitalfonden Advent International i 2012.

"KMD har gennem en årrække forberedt sig på konkurrenceudsættelsen. KMD ønsker fortsat at være en betydelig faktor i leverance af it til kommunerne, men det store potentiale inden for de andre segmenter skal også realiseres," forklarer Morten Langager.

Disse andre markeder handler eksempelvis om ansvaret for it-driften hos olieselskabet Q8 i Danmark og Sverige samt en udvidelse af produktporteføljen til blandt andet den danske folkeskole.

"Så selvom der er kommet lidt flere dygtige kollegaer på banen om opgaverne, ser vi altså yderst positivt på fremtiden for KMD," runder Morten Langager sin mail af til Computerworld.

Læs også:

KMD har fuld skub i stor ombygning: Omsætning står i stampe - men indtjening vokser markant

Sig farvel til KMD som du kender det: Store forandringer på vej
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Denne malware er den største trussel mod din virksomhed lige nu
Den mest aktive malware i verden sniger sig ind, og at svært at gøre nøget ved. Se her hvordan du tager dine forholdsregler.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.